Tavaszvárás a művelődési házban

FARSANG: Idejét úgy számítják ki, hogy az első tavaszi holdtöltére következő vasárnaptól (húsvéttól) visszaszámolunk hat hetet, a böjt idejét.
A farsang a közelgő tavasz ünnepe, egyúttal a tél és a tavasz küzdelmének szimbolikus megjelenítése. Számtalan gonoszűző és termékenységvarázsló álarcos, alakoskodó szokás (korongozás, kormozás, téltemetés, busójárás stb.) fűződik ehhez az időszakhoz. A leglátványosabb farsangi alakoskodás a busójárás. A busók fából faragott álarcokban jelennek meg, mozgásuk, viselkedésük rituálisan megszabott. Szokásos volt a farsang idején a lányok, asszonyok külön farsangolása is. Maskarába öltözött nők járták be a falut, s a férfiakat jégcsappal „megborotválták”, este „macskabált” tartottak, ahová a férfi nem tehette be a lábát.

Boszibál a művelődési házban

BOSZORKÁNYOK ÉJSZAKÁJA: 140 „boszi hölgyből” álló zenés mulatsággá kerekedett február 25-én a művelődési házban. Szebbnél-szebb boszorkányok énekétől, jókedvétől zengett a ház. Bátor, 4 fős zsűri különböző kategóriákban díjazta a felvonuló jelmezeseket (falu boszija, tuti boszi, bájos boszi, táncos boszi, emellett különdíjak kiosztására is sor került). Egy cseppet sem volt könnyű dolguk, hisz ennyi báj egy légtérben igazán megfontoltságra késztet. A zsűrizést követően meglepetésvendégek vették át a pódiumot. A balatonszentgyörgyi Kis-Balaton Táncegyüttes 4 tagja kápráztatott el - azt gondolom kivétel nélkül - mindnyájunkat. A vastaps és a biztató női sikítások hamar elbűvölték a fiúkat, és önfeledt örömtáncukkal megalapozták az est további hangulatát.

Számomra mesébe illő csodás élmény volt ennyi gyönyörű boszorkányt együtt látni. Miközben elnéztem a nevetéssel, kedvességgel megtelt termet, elgondolkodtam: A magyar népi hitvilág nem igazán tudja megkülönböztetni a szépasszony, a boszorkány és a tündér alakját. A boszorkányhiedelmek egyik gyökere épp a tündérek kultuszában rejlik, ugyanis a tündérek hiedelem- és rítusrendszere a magyarság keleti és déli szomszédainál megelőzte a boszorkányság hiedelmeit. Ez lehet az oka annak, hogy a mesékben is összemosódik a boszorkányok és a tündérek alakja. Nem könnyű elkülöníteni a tisztán "tündéri", illetve "boszorkányos" tulajdonságokat, szerepeket. A tündérek és a boszorkányok közti határvonal tényleg meghúzhatatlan és egyben felesleges, hisz két mitikus lény keresztezéséből teremtődik meg az egység. Tehát a mai este „tündérboszorkányai” mesébe illő egységet alkottak. A tihanyi hegyoldalban kivájt sziklaüregeket a nép tündérvárnak nevezi, mert úgy tartották, hogy egykor itt laktak a Balaton tündérei. Azt hiszem, ezen az estén Kéthelyre szálltak, és nálunk táncot jártak. S bebizonyosodott, hogy a barátokkal, ismerősökkel való jókedvű együttlét, öröm, nevetés kulcsa saját magunkban és a körülöttünk lévő világban rejtezik. Rajtunk múlik, hogy kinyitjuk-e!

Köszönöm a résztvevőknek ezt a csodálatos élményt, és kívánok egész évre mindenkinek sok-sok boldog együtt töltött pillanatot.

Felvonultak a versenyzők Férfiak zsűrizték a jelmezeseket Kisboszik Tündér-boszik
Peti Gréta