Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Tavaszvárás a művelődési házban

FARSANG: Idejét úgy számítják ki, hogy az első tavaszi holdtöltére következő vasárnaptól (húsvéttól) visszaszámolunk hat hetet, a böjt idejét.
A farsang a közelgő tavasz ünnepe, egyúttal a tél és a tavasz küzdelmének szimbolikus megjelenítése. Számtalan gonoszűző és termékenységvarázsló álarcos, alakoskodó szokás (korongozás, kormozás, téltemetés, busójárás stb.) fűződik ehhez az időszakhoz. A leglátványosabb farsangi alakoskodás a busójárás. A busók fából faragott álarcokban jelennek meg, mozgásuk, viselkedésük rituálisan megszabott. Szokásos volt a farsang idején a lányok, asszonyok külön farsangolása is. Maskarába öltözött nők járták be a falut, s a férfiakat jégcsappal „megborotválták”, este „macskabált” tartottak, ahová a férfi nem tehette be a lábát.

Boszibál a művelődési házban

BOSZORKÁNYOK ÉJSZAKÁJA: 140 „boszi hölgyből” álló zenés mulatsággá kerekedett február 25-én a művelődési házban. Szebbnél-szebb boszorkányok énekétől, jókedvétől zengett a ház. Bátor, 4 fős zsűri különböző kategóriákban díjazta a felvonuló jelmezeseket (falu boszija, tuti boszi, bájos boszi, táncos boszi, emellett különdíjak kiosztására is sor került). Egy cseppet sem volt könnyű dolguk, hisz ennyi báj egy légtérben igazán megfontoltságra késztet. A zsűrizést követően meglepetésvendégek vették át a pódiumot. A balatonszentgyörgyi Kis-Balaton Táncegyüttes 4 tagja kápráztatott el - azt gondolom kivétel nélkül - mindnyájunkat. A vastaps és a biztató női sikítások hamar elbűvölték a fiúkat, és önfeledt örömtáncukkal megalapozták az est további hangulatát.

Számomra mesébe illő csodás élmény volt ennyi gyönyörű boszorkányt együtt látni. Miközben elnéztem a nevetéssel, kedvességgel megtelt termet, elgondolkodtam: A magyar népi hitvilág nem igazán tudja megkülönböztetni a szépasszony, a boszorkány és a tündér alakját. A boszorkányhiedelmek egyik gyökere épp a tündérek kultuszában rejlik, ugyanis a tündérek hiedelem- és rítusrendszere a magyarság keleti és déli szomszédainál megelőzte a boszorkányság hiedelmeit. Ez lehet az oka annak, hogy a mesékben is összemosódik a boszorkányok és a tündérek alakja. Nem könnyű elkülöníteni a tisztán "tündéri", illetve "boszorkányos" tulajdonságokat, szerepeket. A tündérek és a boszorkányok közti határvonal tényleg meghúzhatatlan és egyben felesleges, hisz két mitikus lény keresztezéséből teremtődik meg az egység. Tehát a mai este „tündérboszorkányai” mesébe illő egységet alkottak. A tihanyi hegyoldalban kivájt sziklaüregeket a nép tündérvárnak nevezi, mert úgy tartották, hogy egykor itt laktak a Balaton tündérei. Azt hiszem, ezen az estén Kéthelyre szálltak, és nálunk táncot jártak. S bebizonyosodott, hogy a barátokkal, ismerősökkel való jókedvű együttlét, öröm, nevetés kulcsa saját magunkban és a körülöttünk lévő világban rejtezik. Rajtunk múlik, hogy kinyitjuk-e!

Köszönöm a résztvevőknek ezt a csodálatos élményt, és kívánok egész évre mindenkinek sok-sok boldog együtt töltött pillanatot.

Felvonultak a versenyzők
Férfiak zsűrizték a jelmezeseket
Kisboszik
Tündér-boszik
Peti Gréta
(2012. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Magyarok kenyere gyűjtőpont Kéthelyen
(2020. II.szám Nyár)
·Új tűzoltóautó átadása
(2019. I.szám Tavasz)
·Épül – szépül a művelődési ház
(2016. III.szám Ősz)
·A megújult Szülői Szervezet munkájáról
(2014. IV.szám Tél)
·Önkormányzati tájékoztató
(2014. I.szám Tavasz)
·Óvodánk eseménynaptára a 2010-2011-es nevelési évben
(2010. IV.szám Tél)
·Fekete Csaba képviselőjelölt bemutatkozása
(2010. III.szám Ősz)
·Bemutató tanítás az iskolában
(2008. I.szám Tavasz)
·Önkormányzati választás 2006.
(2006. III.szám Ősz)
·Mikulástól karácsonyig
(2004. IV.szám Tél)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.03 msodperc