Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Karácsony, a fény és a szeretet szimbóluma

A fény változásának éves ritmusát jelzik az évszakok és a naptári fordulópontok. Főbb ünnepeink a nap járásához igazodnak, így van ez a téli napfordulókor is, ehhez kapcsolódik karácsonyi ünnepünk, és Jézus születése.

Eleinknél a téli napforduló a sötét uralma végének, a fény, a tűz újjászületésének ünnepe volt.

A karácsony szavunk jelentése: kara = sötét, csony = változik, fordul. A Nap éves útja -mintegy az élet örök körforgásának szimbólumaként - ekkor, karácsonykor, a téli napfordulókor ér el a mélypontra. A látszólag legyőzött Nap azonban karácsony napján újjászületik. Fénye napról napra újra erősödni kezd, az éjszakák rövidülnek, aztán tavasszal új életet lehel a tájba, újra kizöldítve a lombot, a vetést. Ezzel valósítja meg a megszakítatlan, örök körforgást.

Karácsonykor a regösénekek csodafiú szarvasa, szarvai közt az örök Nappal az élet diadalmaskodását jelenti számunkra a halál felett; a fény erejét a sötétség, a hideg felett. A Nap másik szimbóluma a szarvas mellett a sólyom. A Nap felemelkedésének szimbóluma a Napmadár röptetése. A kerecsenek e pillanatig bőr szemellenzőikkel a sötétség rabjai voltak, ekkor azonban a fény, a Nap felé röppenhetnek, magukkal vive egy több ezer éves kultusz áldó imáit. A karácsony tehát az ősi hitvilágunkban mély értelmű és a táltosok által megáldott Kerecseny (napmadár) ünnep is. A sólyom a közvetítő az égi világ és a földi világ között, Isten hírnöke.

A karácsony másik jelképe a fenyő. A fenyő szóban megbújik egy üzenet, ami megmagyarázza, miért is ezt a fát tartjuk az ünnep legfényesebb jelképének. A fenyő személy. A szó valódi jelentése FÉNY Ő. A fenyő személyiséget ölt magára, az életfa felékesítve az év legsötétebb időszakában azt jelképezi, hogy a fény újra elérkezik a világba. Az oltáriszentségen jelen van a gyertya (tűz, fény), mely a hitnek és az örök világosságnak a jelképe.

Karácsony a kereszténység egyik legszebb, legszentebb ünnepe. Nincs, aki ne várná a meghitt gyertyafényes ragyogást, szeretteink együttlétét, a csendet és a röpke megállást a száguldó modern életünkben, főleg ha már belefáradt a vásárlási láztól elgyötört embertömeg látványába. Régen is nagy volt a készülődés, de gyökeresen különbözött a maitól. Az ajándékozás nem az ajándéktárgyakban, s nem egyénekre szólóan nyilvánult meg. Az ajándékozók ajándékaikat családnak, barátoknak, közösségeknek szánták.

A karácsonyi köszöntés sokféle formát öltött: betlehemezés, lelki felkészülés, jókívánságok küldése, regölés, kántálás. Ezek a szertartások egyben játékok, lélekemelő, szeretetvarázsló ünnepi szokások voltak. Legfontosabb mondanivalójuk egy szó, amibe ember és közösség sorsa rejlik: Szeretet!

Életünk valóságos pillanatai, amikor szerethetünk, és ezt a csodát rendszerint akkor éljük meg, amikor egymásért kezdünk el élni. A szeretet fényhozó, melegséget árasztó, mosolyt fakasztó, lelket gyógyító. Kívánom, hogy magát az ezerarcú életet élje át mindenki e téli éjszakán teljes pompájában, és közös gyertyafényünk, esetleg szertüzünk segítse elő, hogy e napon egy kicsit mi is újjászülessünk, és átgondoljuk a mögöttünk hagyott napévet.

Szeretetben, ragyogásban teljes Boldog Karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek!

Peti Gréta
(2011. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Energiahatékonysági pályázatot nyert egy kéthelyi óvónő
(2019. IV.szám Tél)
·Mesztegnyői vendégek Kéthelyen
(2019. I.szám Tavasz)
·A Kéthely SE hírei
(2017. II.szám Nyár)
·A Kéthely SE hírei
(2015. IV.szám Tél)
·Hunyadi utcától a Magyari utcáig
Töredékek
(2013. III.szám Ősz)
·„Segíteni mindig, mindenkinek.”
(2011. I.szám Tavasz)
·Megnyitotta kapuit az iskola
(2009. III.szám Ősz)
·Mesélő természet
(2007. III.szám Ősz)
·Gyereknap
(2007. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc