Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Karácsony, a fény és a szeretet szimbóluma

A fény változásának éves ritmusát jelzik az évszakok és a naptári fordulópontok. Főbb ünnepeink a nap járásához igazodnak, így van ez a téli napfordulókor is, ehhez kapcsolódik karácsonyi ünnepünk, és Jézus születése.

Eleinknél a téli napforduló a sötét uralma végének, a fény, a tűz újjászületésének ünnepe volt.

A karácsony szavunk jelentése: kara = sötét, csony = változik, fordul. A Nap éves útja -mintegy az élet örök körforgásának szimbólumaként - ekkor, karácsonykor, a téli napfordulókor ér el a mélypontra. A látszólag legyőzött Nap azonban karácsony napján újjászületik. Fénye napról napra újra erősödni kezd, az éjszakák rövidülnek, aztán tavasszal új életet lehel a tájba, újra kizöldítve a lombot, a vetést. Ezzel valósítja meg a megszakítatlan, örök körforgást.

Karácsonykor a regösénekek csodafiú szarvasa, szarvai közt az örök Nappal az élet diadalmaskodását jelenti számunkra a halál felett; a fény erejét a sötétség, a hideg felett. A Nap másik szimbóluma a szarvas mellett a sólyom. A Nap felemelkedésének szimbóluma a Napmadár röptetése. A kerecsenek e pillanatig bőr szemellenzőikkel a sötétség rabjai voltak, ekkor azonban a fény, a Nap felé röppenhetnek, magukkal vive egy több ezer éves kultusz áldó imáit. A karácsony tehát az ősi hitvilágunkban mély értelmű és a táltosok által megáldott Kerecseny (napmadár) ünnep is. A sólyom a közvetítő az égi világ és a földi világ között, Isten hírnöke.

A karácsony másik jelképe a fenyő. A fenyő szóban megbújik egy üzenet, ami megmagyarázza, miért is ezt a fát tartjuk az ünnep legfényesebb jelképének. A fenyő személy. A szó valódi jelentése FÉNY Ő. A fenyő személyiséget ölt magára, az életfa felékesítve az év legsötétebb időszakában azt jelképezi, hogy a fény újra elérkezik a világba. Az oltáriszentségen jelen van a gyertya (tűz, fény), mely a hitnek és az örök világosságnak a jelképe.

Karácsony a kereszténység egyik legszebb, legszentebb ünnepe. Nincs, aki ne várná a meghitt gyertyafényes ragyogást, szeretteink együttlétét, a csendet és a röpke megállást a száguldó modern életünkben, főleg ha már belefáradt a vásárlási láztól elgyötört embertömeg látványába. Régen is nagy volt a készülődés, de gyökeresen különbözött a maitól. Az ajándékozás nem az ajándéktárgyakban, s nem egyénekre szólóan nyilvánult meg. Az ajándékozók ajándékaikat családnak, barátoknak, közösségeknek szánták.

A karácsonyi köszöntés sokféle formát öltött: betlehemezés, lelki felkészülés, jókívánságok küldése, regölés, kántálás. Ezek a szertartások egyben játékok, lélekemelő, szeretetvarázsló ünnepi szokások voltak. Legfontosabb mondanivalójuk egy szó, amibe ember és közösség sorsa rejlik: Szeretet!

Életünk valóságos pillanatai, amikor szerethetünk, és ezt a csodát rendszerint akkor éljük meg, amikor egymásért kezdünk el élni. A szeretet fényhozó, melegséget árasztó, mosolyt fakasztó, lelket gyógyító. Kívánom, hogy magát az ezerarcú életet élje át mindenki e téli éjszakán teljes pompájában, és közös gyertyafényünk, esetleg szertüzünk segítse elő, hogy e napon egy kicsit mi is újjászülessünk, és átgondoljuk a mögöttünk hagyott napévet.

Szeretetben, ragyogásban teljes Boldog Karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek!

Peti Gréta
(2011. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Üzenet haza
(2020. III.szám Ősz)
·Önkormányzati tervek 2018-ra
(2018. I.szám Tavasz)
·Kéthelyen is fejleszti hálózatát a Telekom
(2016. III.szám Ősz)
·Növeljük otthonunk biztonságát!
(2015. IV.szám Tél)
·Friss tavaszi sporteredmények
(2014. I.szám Tavasz)
·Nova, 2011.
(2011. III.szám Ősz)
·Óvodánk eseménynaptára a 2010-2011-es nevelési évben
(2010. IV.szám Tél)
·Hagyományőrző és hagyományteremtő Szüreti Mulatság 2008
(2008. III.szám Ősz)
·Levél az olvasóknak
(2006. I.szám Tavasz)
·„Jöjjünk el holnap is!”
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.03 msodperc