Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Fogászati helyzetkép

A kéthelyi fogászat úgynevezett vegyes körzet. Ez azt jelenti, hogy idetartozik Kéthely és Somogyszentpál felnőtt lakossága - ami kb. 2700 fő - mellett 260-270 gyermek. A hét minden napján van rendelés reggel 700 órától 1230 -ig.
Szerdán csak iskolafogászat működik, ilyenkor az osztályok előzetes beosztás szerint, tanári felügyelettel jönnek a rendelésre. Tehát minden gyermek megjelenik a szűrésen. Probléma viszont, hogy a visszarendelt gyermekeknek csak kis százaléka vesz részt a kezelésen, ahová a kicsiket szülői felügyelettel hívjuk. Ez a gond a fogszabályozással is. Minden osztályban minimum 3-4 gyermeknek lenne rá szüksége, de jó, ha egyet elvisznek Kaposvárra. Vagy az árát sokallják a szülők, vagy nem érnek rá a rendszeres bejárásra (1-3 éven át havonta kellene vinni a gyermeket a kaposvári rendelőbe).
Májusban marad idő az óvodások szűrésére is. Általában 3 éves korban még elfogadható a fogak állapota, utána hirtelen romlik, ezért a védőnővel közösen szorgalmazzuk a fluorid tabletta adását kb. 6 éves korig. Pillanatnyilag is szedik a gyerekek, az ivóvízben ugyanis minimális a fluor, ami a kemény zománc kialakulásához feltétlenül szükséges. Sajnos, jelenleg a tablettáért fizetni kell. A felnőtteknek is legalább évente egyszer szűrővizsgálatra kellene jönni, de az ideális a félévenkénti ellenőrzés lenne. A szülők jó példáján okulva nevelhető az ifjabb korosztály gondos, igényes fogápolásra, megelőző fogvédelemre.
November fogászati hónap, ennek keretében szoktunk felvilágosítást tartani a helyes fogápolásról. Kapcsolatban állunk különböző fogászati termékeket gyártó cégekkel. A tőlük kapott ismeretterjesztő anyagokat, teszteket, matricákat eljuttatjuk az iskolába. Ebben az évben szinte az egész kezelési egységet megújította a kéthelyi önkormányzat. Szeptembertől modern számítógépet kaptunk, folyamatban van az Internet bekötése. Próbálunk lépést tartani a rohamos fejlődéssel, felzárkózni a rendszeres továbbképzéseken.

Dr. Berényi Sándorné dr.
(2004. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Közérdekű tájékoztatás az avar és kerti hulladék égetéséről
(2020. III.szám Ősz)
·Évfordulóinkból, évfordulóinkról
(2017. III.szám Ősz)
·Szita Kitti versei
(2016. IV.szám Tél)
·Rózsi néni nem mesél már...
(2015. I.szám Tavasz)
·Kéthelyi lány Norvégiában
(2013. IV.szám Tél)
·Nova, 2011.
(2011. III.szám Ősz)
·Hosszúné Tóth Rita képviselőjelölt bemutatkozása
(2010. III.szám Ősz)
·Bemutató tanítás az iskolában
(2008. I.szám Tavasz)
·Találkozásom Illés Tiborral
(2005. IV.szám Tél)
·Kicsi lány - nagy reménység
(2004. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.03 msodperc