Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·A Nyitott Klub elmúlt öt évéről
·Ha nyár….., akkor olvasótábor!
·300 éves az iskolai oktatás Kéthelyen
·Állatartás
·Nehéz hónapok a vírushelyzet miatt
·Helyi gazdaságfejlesztés Kéthely községben
·Német nyelvi tábor
·Három éve Kéthelyen az Atroplusz Kft.
·Erdei játszótábor két turnusban
·Újra pereg a film a Kéthelyi moziban
·Egyszerűen szép
·Magyarok kenyere gyűjtőpont Kéthelyen

Változások az egészségügyi alapellátásban

Ezúttal nem konkrét betegségről írnék, hanem az alapellátásban történt változásokról (bár ezt is nevezhetnénk betegségnek, hiszen az egészségügy is elég beteg).

Kötelezővé tették, hogy a rendelési idő egy részében az orvos előjegyzés alapján fogadja a betegeket. Ez valóban kedvez a telefonálni tudó pácienseknek és azoknak, akik előre tudják, hogy orvoshoz fognak fordulni. Sajnos a rendelői forgalom ettől semmivel sem lesz alacsonyabb. A rendelés 8-11 óráig tart, az előre bejelentkezőket 11-12 óra között fogadjuk (akkor is őket kell fogadnunk, ha még nem ért véget a rendelés és még sokan várakoznak, mert a törvény ezt mondja ki). Természetesen az egy napra előjegyezhető betegek száma korlátozott. Általában érdemes 1-2 nappal korábban bejelentkezni a tervezett időpontra. Az ügyesebb páciensek - látván, hogy mennyien vannak a rendelésen - mobiltelefonról kérnek tőlünk időpontot 11-re, általában sikertelenül, hiszen az aznapi előjegyzés már betelt.

A váróban mindig feszültséget okoz, hogy kinek mennyit kell várni. Egy kötelező rendelet szerint a betegeket ,,hitelesített érkezési sorrendben" kell fogadni. Mivel portást biztosítani nem tudunk, a bejárat fölött nincs kamera, ezért sorszámot tettünk az ajtó mellé, amit a beteg a váróban az érkezéskor elvesz, a rendelőben pedig lead. Kérjük, hogy a kártyát sorban vegyék el az érkezők (pl. ne a közepéről) és lehetőleg ne vigyék ki a rendelőből, mert nem győzzük pótolni (eddig kb. napi 1-2 kártya tűnt el). Egy másik érvényben lévő jogszabály szerint az egészségügyi dolgozók előnyt élveznek, és az is előfordul, hogy súlyos beteget, terhest, lázas gyermeket hamarabb beszólítunk. Azok a betegek, akik csak a rendszeres gyógyszerüket kérik, és a betegségük nem igényel orvosi kontrollt, telefonon is elmondhatják igényüket. (A rendelés 8-tól kezdődik, addig a telefon az orvosi lakásban cseng. Ezért, ha lehet, 8 óra után telefonáljanak. Köszönöm megértésüket.)

Egy másik szabály azt írta elő, hogy minden beteg írásban köteles nyilatkozatot tenni arról, hogy a rendelőben felíratott gyógyszereit 30 napon belül más orvosnál nem íratta fel, ezért mindenki, aki receptet visz, egy lapon alá kell, hogy írja a nevét. A jogszabály értelmét ne firtassuk (szerintem nehezen találnánk meg), és örüljünk, hogy csak aláírni kell, mert a jogszabály szerint írásban fel kellene sorolni a betegnek minden olyan szert, amit pl. a szakrendelőkben írtak fel nekik 30 napon belül.

Régi téma, de néha előbukkan: mi az orvos telefonja, miért nem sikerül munkanapokon elérni. Az 539-041 vezetékes telefon 8-12 óráig a rendelőben cseng, utána az orvosi lakásban, éjszaka is. A 30/552 2284 mobiltelefon mindig hívható, de ha töltőn van, akkor előfordul, hogy nem elérhető, ilyenkor az előzőt kell hívni. Jövő év dec. 31. után (ha addig vissza nem vonják a rendelkezést) meg kell szüntetni az állandó készenlétet, tehát hétköznap is központi ügyeletet kell szervezni. De erről majd a jövőben.

Reggelente, amikor lejövök a rendelőbe és a rendelés alatt is napi 5-10 beteg jelzi, hogy ő csak ,,ezt" vagy ,,azt" szeretné, de lehetőleg soron kívül. Az nagyon jól esik, hogy ilyen sok emberrel vagyok bizalmas viszonyban, de a váróban ülő többi 30 ember is csak ,,erre" vagy ,,arra" vár. Tudjuk, hogy nagyon nehéz türelmesnek lenni, főleg, ha valaki beteg, de sajnos nincs más lehetőség. Ha úgy érzik, van olyan ötletük, amivel a várakozás elviselhetőbbé válhatna (pl. zene, újságok a váróban), kérjük, jelezzék.
Türelmes várakozást kívánok!

Dr. Gonda Péter
(2004. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Sakk
(2019. I.szám Tavasz)
·Dudás Virág Abu Dhabiban, az U18-as Ju-Jitsu Világbajnokságon
(2018. I.szám Tavasz)
·„Én nem a győztest éneklem”
(2015. II.szám Nyár)
·Bajnok Eszter bronzérmes Kínában!
(2014. III.szám Ősz)
·Húsz éve áll a könyvtár élén Kovács Lajosné könyvtáros
(2013. IV.szám Tél)
·1%
(2012. I.szám Tavasz)
·Közfoglalkoztatás szervezése az „Út a munkához” program megvalósítása érdekében
(2009. I.szám Tavasz)
·Jegyzői tájékoztató
(2008. III.szám Ősz)
·„Az élet akkor kezdődik, amikor nekilátunk egy kert építésének.”
(2006. II.szám Nyár)
·MEGKÉRDEZTÜK:
Ön szerint melyek községünk, Kéthely legnagyobb értékei?
(2004. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc