Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Óvoda udvar és játszótér fejlesztés
·Riport az 50 éves Horváth Józseffel
·Közérdekű tájékoztatás az avar és kerti hulladék égetéséről
·Díszőrség az ejtőernyős katonák emlékművénél Kéthelyen
·Zászlóval köszöntjük az újszülötteket
·Bemutatkozik a Yin-Yang Életmódközpont
·A kéthelyi hársfák
·A Vincés nővérek Kéthelyen
·Üzenet haza
·Egyszerűen szép
·Vitaminnal erősítik a kéthelyi gyerekek immunrendszerét
·Megújult a játszótér a Hegyalja utcában
·Sakk
·Támogatás Covid-19 pozitív családoknak

Könyvbemutató, író-olvasó találkozó a községi könyvtárban

Családias hangulatú könyvbemutatóra került sor május 18-án a községi könyvtárban. Családias volt többszörösen is, hiszen az író Kisslaki László hazatért. Visszatért gyermekkorának kedves falujába, amelyhez oly sok emlék és máig élő kapcsolatok fűzik. A székeken rokonok, régi és új barátok, és érdeklődő helybéliek mosolyogtak a testvérével, Kiss Bélával és íróvendégeivel együtt érkező íróra. Családias volt azért is, mert ennyi jókedvű és kíváncsi embert együtt bizony régen láttak a könyvtár falai. No meg családias volt azért is, mert Kisslaki László, polgári nevén Kiss László olyan szerénységgel, közvetlenséggel beszélt, és olyan készséges volt mindnyájunkkal, mintha mi magunk is családjának tagjai lennénk.
A találkozó Kovács Lajosné könyvtáros köszöntő szavaival kezdődött, majd Balla Mária Kisslaki László életútját és „Az este a konyhában” című, első novelláskötetét bemutató percei következtek. Kisslaki László személyében egy nem mindennapi életutat magáénak tudó, érzékeny és sokszínű egyéniséget, valamint művészi kiteljesedésének történetét ismerhettük meg.
A kellemes nyári estén Lengyel Péter 6. osztályos tanuló és Udvari Mária tanítónő felolvasott egy-egy novellát, a hallgatóság nagy örömére. Peti előadása alapján nyugodtan gondolhatjuk, hogy a szívéhez igen közel álló írást választott. Nemcsak a közönség, hanem ő maga is derűsen mosolygott a gyermeki humorral megírt, Lófürösztés Berényben című történet olvasása közben. Az Udvari Mária által választott novella, Az elbasani vadkecske, az irónia, és a groteszk eszközével mutatta be a multiknak kiszolgáltatott mai magyar dolgozó életét, akit éppen egy soron következő leépítés áldozataként ismerünk meg a történetből.
A novellák felolvasása után László válaszolt a hozzá intézett kérdésekre, egyéniségét jellemző humorral és őszinteséggel. Elmondta, hogy az íráshoz egy jól sikerült iskolai dolgozata hozta meg a kedvet, amelyet aztán egy, a testvérével közösen „jól kihasznált” szerelmeslevél követett, majd egy ismerős bíztatása adott lendületet a rendszeres íráshoz. Ifjúkori próbálkozásai után mára már sikeres és ismert író. 2010-ben a Verő László emlékérem díjazottja. Folyóiratokon kívül több antológiában jelentek meg írásai.

Kisslaki László könyvének bemutatója a községi könyvtárban
Lengyel Péter hangulatos felolvasása

Beszélt arról is, hogy sok novelláját a kéthelyi emlékek és emberek ihlették, de a művek a valóság és a fantázia együttes szüleményei. Készülő regényének terveibe is beavatott minket, melynek részlete a könyvben is olvasható.

A kötet kis novellacsokrait ő maga válogatta össze úgy, hogy a hasonló témájúak egy fejezetbe kerüljenek. A válogatásban elsőként az artista évek visszaemlékezései, majd a Kéthelyen töltött gyermekkori élmények kaptak helyet az igen kifejező „Azok a klottgatyás évek” cím alatt. Nagyrészt állatszeretetének köszönhetőek, de valójában mégis emberiek az „Állati történetek”. A kötet további novelláinak témáit az élet ihlette a „Daliás idők”-től egészen napjainkig.
A könyvbemutatón jelen volt a kötetet illusztráló művész, Takács Zoltán a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának művésztanára, festőművész, grafikus. Kisslaki László szavaival élve Takács Zoltán „olyan grafikákat készített, amelyeket ő maga is csinált volna, ha tudna rajzolni.” Ha rajzolni nem is, írni annál jobban és élvezetesebben tud. Hitvallásáról szólva azt említette: mi mind azért vagyunk, hogy valamit tenni tudjunk, valamit segíteni tudjunk. Én mindenesetre nagyon sokat mosolyogtam, időnként pedig el-elszomorodtam ezeken a gyönyörű történeteken. Szívből ajánlom az értékes olvasmányélmény után kutató olvasótársak figyelmébe Kisslaki László írásait. Novellái megtalálhatók az internetes folyóiratokban és a nyomtatott sajtóban egyaránt. A teljesség igénye nélkül néhány: Zöld Újság, Napút, Búvópatak (Kaposvár), Sikoly (Újvidék), Napsziget, Vasárnap (Erdély), Szabad Újság (Pozsony) Hetedhéthatár (Pécs), 7torony ( Debrecen).

Az író dedikál
Derül a közönség

Úgy gondolom, azok, akik ezen az estén a könyvtárba látogattak, emlékezetes pillanatokat éltek át. Szeretném kiemelni, hogy az este sikerének fő záloga - Kisslaki László személye mellett - az alapos felkészülés, az okos és előrelátó szervezés volt. Köszönet illeti ezért Kovács Lajosné könyvtárost és Balla Máriát, valamint a segítőiket, továbbá Havanecz Józsefet, aki a rendezvényt a meghívók elkészítésével támogatta.
Zárszóként a szervezők megköszönték Kisslaki Lászlónak, hogy a kéthelyi könyvtárat kérte fel a könyvbemutató megtartására. Az író és illusztrátora a Harmath és a Dávid Pincészet ajándékát vehette át.

Könyvborító
Samuné Bogyó Hajnalka
(2011. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·A Kéthelyi Általános Iskola szülői szervezetének működése a 2018-2019-es tanévben
(2019. II.szám Nyár)
·Az utolsó perc
(2017. II.szám Nyár)
·2017. évi tervek
(2017. I.szám Tavasz)
·Országos érmek kéthelyi általános iskolások nyakában
(2015. II.szám Nyár)
·Lezárult a 2013-as alapkompetencia képzés Kéthelyen
(2014. I.szám Tavasz)
·Önkormányzati tájékoztató
(2012. I.szám Tavasz)
·Nyitott Klub
(2010. II.szám Nyár)
·Gyereknap
(2007. II.szám Nyár)
·Megemlékezés az iskolában
(2005. III.szám Ősz)
·Mit sütsz …
(2005. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc