Már a 4. Arany Páva!

Világotjárt „erdélyszakértő” fuvarozónk, Tanai István – vagy ahogy a gyerekek hívják - „Pistabá” hívta fel a figyelmemet a Kéthelyi Középiskolások Kórusának újabb sikerére.

Ő szokta ugyanis vinni a kórust különböző fellépésekre, versenyekre. Azt mondta, feltétlenül írjuk meg, milyen ügyesek ezek a lányok, hogy büszke lehessen rájuk a falu.

Kozma Lívia, iskolánk konyhájának dolgozója – első tanítványaim egyike – kezdettől tagja a kórusnak, amit drága Hurja Lajos tanár úr alapított 1999-ben. Lívit kerestem meg, meséljen magukról.

Először 2004-ben vettek részt országos minősítő versenyen, s már akkor megkapták a legjobbaknak járó Arany Páva díjat. Azóta ezt kétévenként megismételték. Idén május 29-én Gellénházán volt a XV. Országos Népzenei Minősítő Verseny. A felkészítést még Hurja Lajos tanár úr kezdte el a lányokkal, tavaly ősszel. Aztán decemberben valami megszakadt... Lajos bácsi elment... Sokan azt mondták, nem tudják, nem akarják nélküle folytatni az éneklést.

Lívi volt az, aki biztatta és összeszedte a lányokat, mondván, Tanár úr is azt szerette volna, ha újra megmérettetnek. Segítségül hívták Strohmajer Miklóst, templomunk kántorát, hogy irányítsa őket a felkészülésben.

És újra sikerült! Rádiófelvétel, CD is készült a kórusról. A díjazottak vehettek részt augusztus végén a XVII. Egri Népzenei Gálán. A lányoknak – a szép sikerek után – ez már ismerős helyszín... S ott előjöttek a régi szép emlékek: a törzshely, ahol finom a pizza, az élményfürdő, a Lajos-napi ünneplések... Mindez most már sajnos Lajos nélkül...

Biztosan Ő is örül(ne) a sikereknek!... S hogy lesz-e folytatás? Hajrá lányok! Csak így tovább! Öregbítsétek Ti is tovább falunk hírnevét!

Udvari Mária