Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Nyári élet az óvodában

Óvodánkban már második éve, hogy sokkal tudatosabban, hatékonyabban szerveztük meg a gyermekek programját, minden napra valami élményt nyújtottunk nekik.

Fontos, hogy a nyári időszak - június 1-től augusztus 31-ig - tartalmas, a gyermeki szabadságot tiszteletben tartó, gondosan megtervezett legyen. Az év közben már kialakított szabályok, szokások megtartásával az óvodapedagógus a nyári élet megtervezésénél adjon lehetőséget a gyermeknek arra, hogy az évszak örömeit szabadabban élvezze, és kötetlenebb formában biztosítson változatos tevékenységet, lehetőséget a fejlődésre.

Sok időt töltöttünk a szabadban, kihasználva a levegő, a víz, a kinti élet sokoldalú edző hatását. Biztosítottuk a gyermekek szabad, önként választott játékához és más tevékenységekhez a megfelelő feltételeket az udvaron, rossz idő esetén a teremben. Nyáron is igényük és kedvük szerint játszhattak, tevékenykedhettek. Az udvaron is használhatták a csoportszoba játékait, eszközeit. Rajzolhattak krétával, ceruzával. Plédeket, takarókat adtunk babázáshoz, kiránduláshoz, sátorozáshoz és más szerepjátékokhoz. Játszhattak természetes anyagokkal: pl.: igazi babafürdetés, babaruhamosás. Homokozhattak, sarazhattak, buborékot fújhattak, stb.

A testedzésre, a természetes mozgásigény kiélésére a nyár számtalan lehetőségét kihasználtuk. Fokozottan szoktattuk hozzá a gyerekeket a napfényhez, védekeztünk a leégés ellen, déli órákban az árnyékban tartózkodtunk. Nagyon sokat jelentett a gesztenyefák hatalmas árnyéka, néha a gyenge esőtől is megvédett bennünket.

A „lúdtalp” megelőzése, korrigálása érdekében lehetőséget biztosítottunk a gyermekeknek arra, hogy kedvük és hajlandóságuk szerint mezítláb járhattak, játszhattak.

Előtérbe kerültek a mozgásos játékok: foci, kosárlabda, versenyjátékok pl.: kötélhúzás, futás, stb., ugróköteleztünk, futó és fogójátékokat, körjátékokat játszottunk. Rollereztek, dömpereztek. Arra törekedtünk, hogy kedvük szerint rajzolhassanak, minden nap hallgassanak mesét. Ha kedv és alkalom adódott rá, énekeltünk, mondókáztunk, megfigyeltük a természetben történő változásokat, a nyári évszak jellemzőit. Biztosítottuk a gyermekek számára a biztonságos, balesetmentes környezetet.

Óvodánk tisztaságát, rendjét nyáron is óvjuk, védjük. Külön terv szerint megfigyeljük, felfedezzük a természet változásait, gyönyörködünk, rácsodálkozunk szépségeire.

Beszélgettünk az ember környezetében élő, kellemetlen, higiéniás szempontból veszélyes, egészségre is ártalmas rovarokról, ellenük való védekezésről (légy, hangya, szúnyog, darázs, kullancs).

Különös gonddal ügyeltünk arra, hogy a mosdóban a csapok, az udvaron az ivókutak feleslegesen ne folyjanak, csepegjenek.

Hírek kapcsán, alkalomszerűen beszélgettünk az aszályról, szárazságról, víz- és levegőszennyezésről, árvízről, tűzvészről, stb.

Rossz idő esetén gondolkodást, megfigyelőképességet, beszédfejlesztő játékokat kezdeményeztünk, egy-két alkalommal mesefilmet is néztünk DVD-n, videón.

Fagyiztunk a gyerekekkel, a Müller és a Kottán fagyizó meghívására.

Ezen a nyáron a szülők is nagy munkát vállaltak. Az óvoda dolgozóival együtt, mindkét udvaron közösen lefestettük a játékokat.

Köszönet a munkák megszervezésében nagy szerepet vállaló Szülői Szervezet elnöknek: Fekete Csabának és a munkában részt vállaló összes szülőnek: Peti Gréta, Ferencz Tünde, Nicula András, Nicula Zsolt, Olivér Hahnenkam, Orsós Gábor, Orsós Csaba, Vári Róbert, Selyem Róbert, Harangozó Imre, Harangozóné Németh Renáta, Dr. Horváth László, Dr. Horváthné Horváth Klára, Tóth Viktor, Péter Orsolya, Vincze István, Gellén István, Takács Józsefné, Máté Andrea, Jagadics Zoltán

Udvar
Homokozás
Medencében
Aerobik
Magyar Tiborné
(2010. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Vörös Zsolt
(2019. III.szám Ősz)
·Sakk
(2017. IV.szám Tél)
·Kéthelyi Ifjúsági Klub
(2016. I-II.szám Nyár)
·A megújult Szülői Szervezet munkájáról
(2014. IV.szám Tél)
·Könyvtári híreink
(2012. III.szám Ősz)
·Horgász leszek
(2011. IV.szám Tél)
·Kati néni emlékeiből
(2010. I.szám Tavasz)
·Télapó itt van
(2007. IV.szám Tél)
·30 éves a kéthelyi kézimunka szakkör
(2005. IV.szám Tél)
·Sítábori élményem
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.03 msodperc