Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

A Művelődési Ház hírei

Május 29-én a Balatonmáriafürdői Kistérségi Szezonnyitón képviseltük községünket. Jó hangulatú, kellemes rendezvény volt, melyen lehetőség nyílt a kistérségi falvakkal való ismerkedésre, beszélgetésre.

Június 3-án Trianon Emlékestet tartottunk a Művelődési Házban. A korábbi vetítésekhez képest gyarapodott a nézőszám, remélem, idővel még többen kedvet kapnak együtt ünnepelni.

Június 6-án Ejtőernyős Megemlékezésre került sor a Temetőben. Tiszteletteljes főhajtással gondoltunk a múlt hőseire. Szeretném megköszönni a Marcali Bajtársi Dalárdának, hogy műsorukkal méltóképpen hozzájárultak a megemlékezéshez.

Június 10-én a Nyitott Klub és a Művelődési Ház szervezésében grafológiai előadáson vehettek részt az érdeklődők. Samuné Bogyó Hajnalka hasznos és érdekes képet vetített magáról a grafológiáról, és egyben rávilágított írásunk, rajzunk alapján személyiségünk egyes részleteire.

A főzőverseny résztvevői a falunapon
Szőke András kóstolt a falunapon

Június 13-án Falunapi Vigadalom címmel egy kellemes és eseménydús napot éltünk át a kéthelyi sportpályán. Kora reggel sokan összegyűltek Szűcs Ernő tavánál, ahol kipróbálhatták a titkos csalikat a horgászsport kedvelői. Harangozó Imre vezetésével zajlott a verseny. Szép számban jelentkeztek a vállalkozó szellemű főzőcsapatok is, akik kora délután óta szorgoskodtak az ínyencségek elkészítésén, amit a főzőversenyt zsűriző Szőke András velejéig kivesézett. A kulturális műsorban részt vett a kéthelyi általános iskola néptánc és zene tagozatos csoportja, a szociális otthon kórusa, az Asszonykórus és a Középiskolások Kórusa, az óvoda táncosai, majd Horváth Péter szintetizátor előadását hallgathattuk. Délután megkezdődött a focicsapat utolsó bajnoki fordulója, a szép számban összegyűlt szurkolótábor buzdításával sikeres győzelmet arattak. Ezalatt a gyerekek különleges népi játékokkal ismerkedhettek, ugrálóvárban játszhattak, Lali bohóccal lufit hajtogathattak, vagy megtekinthették a kéthelyi iskolások tehetséges rajzosainak kiállítását. Az esti órákban – a Kettesfogathajtó Versenyen az eső miatt elmaradt – Postás Józsi koncertet élvezhette a szép számú közönség. Köszönöm mindenkinek, aki részvételével színesebbé tette a falunap hangulatát.

Július 17-én Baglas Fesztivál volt a Baglas hegyen. Dr. Bánkuty József alpolgármester úr nyitotta meg a rendezvényt, ahol fellépett a Baglas Fundamentum Néptánc Egyesület, a Harangláb Népzenei Együttes, a Marcali Bajtársi Dalárda, a niklai Sárga Rózsa Nyugdíjas Klub, Kiss Ferenc tárogató művész és a kéthelyi Baglas Hegyi Hagyományőrző Csoport. Tiszteletét tette Szászfalvi László államtitkár úr, és Gelencsér Attila a megyei közgyűlés elnöke. Kora délutántól Baglas Taxi néven lovaskocsi indult az önkormányzat elől óránként, és fuvarozta a kedves vendégeket. A gyerekek és a gyereklelkű felnőttek vesszőt fonhattak és horgászhattak, betyár próbán vehettek részt, lovagolhattak, állatokat simogathattak, íjászkodhattak, kipróbálhatták a szalmaugrálót és a hűsítő medencét. A felnőttek házi sajtot kóstolhattak, betyár totót tölthettek ki, és az Öregbaglas Pincészet baglasi borait kóstolhatták. A napot a Szkítia zenekar koncertje zárta. Köszönöm a helyi egyesületeknek, szervezeteknek, közösségeknek a munkáját, kitartását, barátságát, akik segítettek abban, hogy ismét eseménydús és színes programmal tudjuk a Baglas hegy hírnevét öregbíteni, és egy kellemes napot együtt eltölteni.

Erdélyi ízek napja

Augusztus 14-én Erdélyi Ízek Napja került megrendezésre a Góbé Tanyán, ahol már a délelőtti órákban gyülekeztek a szekerek és a lovasok. Reméljük, jövőre még többen kedvet, bátorságot kapnak a fantasztikus hangulatú ügyességi próbákhoz. Dr. Bánkuty József alpolgármester úr nyitotta meg a rendezvényt. Kulturális műsorunk Palotás Ági operett-musical színész magyar nóta műsorával kezdődött, majd a kéthelyi Aranypáva-díjas Asszonykórust hallgathattuk, és a balatonszentgyörgyi Kis-Balaton Táncegyüttes műsorát láthattuk. Ezt követően Máthé Zsolt magyar nótákat énekelt, Demeter Enikő fafaragó pedig csángó népdalokkal varázsolta el a közönséget. A kéthelyi Baglas Hegyi Hagyományőrző Csoport következett: tele hassal és fél citerazenekarral nehéz dolgunk volt, de jó érzéssel töltött el bennünket, hogy újra hazai közönség előtt léphettünk fel. Végül Sebestyén István bukovinai székely mesemondó igazi, ízes tréfáin nevettünk. A délután folyamán lehetett még szekerezni, lovagolni, íjászkodni, fafaragást kipróbálni, babát varrni. A gyerekek örömére volt malacfogó verseny, és a Bartis család jóvoltából tombolasorsolás, ahol élő állatok szerepeltek nyereményként. A nap fergeteges utcabállal zárult, amihez a hangulatot a Főnix zenekar biztosította. Erdélyi ízekből nem volt hiány, mindenki kedvére kóstolgathatott a finom házias ételekből. Köszönet a Bartis családnak és minden résztvevőnek, támogatónak!

A nyár folyamán gyűjtést szerveztünk az árvízkárosultak javára. Köszönet mindenkinek, aki segített és lehetőségeihez mérten támogatta a bajba jutottakat. A felajánlásokat sikerült a Tanai család segítségével a felsőzsolcai parókiára eljuttatni, ahol szívesen fogadták, és mélységesen köszönték az együttérzést.

A kéthelyi kórusok nyári, vidéki fellépései:

 • Június 5., Asszonykórus, Zalahaláp. Első alkalommal volt hivatalos a kórus, de ismerősök itt is bőséggel akadtak. Mindig jó alkalmak ezek a találkozók a kapcsolatok építésére.
 • Június 27., Asszonykórus, Balatonberény. A Kakas Fesztiválon vett részt a kórus, ahol nagyon jó hangulatú délutánt töltöttek el. Vendégszeretetben, vidámságban nem volt hiány.
 • Augusztus 7., Asszonykórus, Zalakomár. A Mezőváros találkozó felvonulással kezdődött, majd műsorokkal folytatódott a program. Nagyon jó hangulatú, barátságos délután kerekedett.
 • Augusztus 28., Középiskolás Kórus, Gellénháza, Eger. A lányok ismét elnyerték az Arany Páva díjat. (Lásd: riport a 12. oldalon! Szerk.)

A Baglas Hegyi Hagyományőrző Csoport nyári, vidéki fellépései:

 • Június 5., Balatonújlak. Igazán kitettek magukért a szervezők, és méltó ünnepséget rendeztek a múlt és jelen sportolói számára.
 • Június 5., Jászberény. Nagyszámú közönség előtt, egy igazán nívós, országos rendezvényen képviselhettük községünket. Maradandó élmény volt az egész csoport számára.
 • Június 19., Miháld. Magyarok Országos Találkozója, ahol az első közös fellépésünk volt a Szkítia zenekarral.
 • Július 4., Gyóta. Pici falu, de nagy vendégszeretet jellemezte a rendezvényt.
 • Július 18., Marcali. A rossz idő ellenére jó páran voltak kíváncsiak a műsorunkra.
 • Július 24., Balatonberény, Művészeti Fesztivál. Igazán magas szintű megmérettetés volt, sok profi, nagy múltú néptánc együttes között sikerült elhoznunk egy bronzminősítést és citerásainkat különdíjban részesítették.
 • Augusztus 1., Balatonlelle, Borfesztivál. Nagy közönség, nagy siker, fergeteges hangulat, több száz embert csábítottunk táncházba.
 • Augusztus 7., Boronka. Igazán profi közönséget sikerült elcsábítanunk, a Baglas Fundamentum Néptánc együttes ropta velünk a táncot.
 • Augusztus 12., Balatonfenyves. Igazán szép nyári este a Balaton parton. Itt is nagy létszámban sikerült táncba vinnünk a nyaralókat.
 • Augusztus 21., Nikla. Örülünk, hogy ismét részesei lehettünk a Mézesnapnak. Fontosnak tartjuk a jó kapcsolatot, hisz Niklán is működik egy hozzánk hasonló hagyományőrző csoport.
 • Szeptember 11., Nemesdéd. Ide is visszajáró vendégek vagyunk, szívesen ápoljuk a jó szomszédi viszonyt.
 • Szeptember 11., Balatonszentgyörgy. Nemzetközi Motoros Találkozó, ahol igazi kemény zenét kedvelő közönséget kalauzoltunk a magyar népzene és néptánc bugyraiba. Felejthetetlen élmény volt a csoport és a közönség számára egyaránt, amit a szakadó eső csak fokozott.
 • Köszönöm a 18 fős csoport áldozatkész munkáját. Remélem, még sok kellemes élményt, szerezhetünk az embereknek, és öregbíthetjük községünk hírnevét.

  A Művelődési Ház őszi programjai:

  Október 1. Integrált Színház előadása (Légy jó mindhalálig című musical)

  Október 13. Nyitott Klub

  Október 23. Nemzeti ünnepünk

  November:
  Tökfaragó nap
  Nyitott Klub
  Adventi előkészületek

  Peti Gréta
  (2010. III.szám Ősz)
  Nyomtathat verzi

  Korbbi cikkek:

  Néhány régi cikk
  ·Torkos nap
  (2019. III.szám Ősz)
  ·Újabb kincsek a települési értéktárban
  (2017. IV.szám Tél)
  ·Ha valaki nem tudná...
  (2017. I.szám Tavasz)
  ·100 éve született Harmath Imre költő
  (2015. IV.szám Tél)
  ·Kitüntették Balla Mária főkönyvtárost
  (2012. III.szám Ősz)
  ·Zumba
  (2012. II.szám Nyár)
  ·Minőségbiztosítás az iskolában
  (2010. I.szám Tavasz)
  ·Akinek a templom festett üvegablakait köszönhetjük
  (2008. I.szám Tavasz)
  ·Kórushírek
  (2006. II.szám Nyár)
  ·A Petőfi Művelődési Ház programjai
  (2004. III.szám Ősz)
  PHP-Nuke alapú weboldal

  Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
  Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
  Oldalkszts: 0.05 msodperc