Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Mióta van iskola Kéthelyen?

„A történelem nem az enyészet őre. Ami elmúlt, nem hull a semmibe, hanem sorsa és alakítója annak, ami rákövetkezik.” (Szabó István)

Ezzel a címmel és mottóval hirdette meg a Kéthelyért Egyesület az általános iskola felső tagozatosainak a második alkalommal megszervezett helytörténeti vetélkedőt. Kéthelyen az első iskola létesítésére alig néhány évtizeddel a török kiűzése után, somogyi települések között szinte elsőként, 1720-ban, tehát 290 évvel ezelőtt került sor. Több kerek évfordulót is ünnepelhetünk ebben az évben. 140 évvel ezelőtt, 1870-ben kezdte meg működését az alapítványi jellegű római katolikus leányiskola, melyet gróf Hunyady Imréné Győry Felicitás alapított a zárdával egy időben. Nemcsak az iskolai oktatásnak van kerek évfordulója, hanem az óvodai nevelésnek is, ugyanis 130 éve, az 1880/1881-es tanévben kezdték meg ugyancsak az irgalmas rendi apácák, a kisgyermekek gondozását a zárda területén. Templomunknak is évfordulója van az idén. 1750-ben, tehát 260 éve, pünkösd utáni 6. vasárnap szentelte fel a Szentháromság tiszteletére Padányi Biró Márton veszprémi püspök, a Hunyady István által épített, egy hajós, két oldalkápolnás templomot.

A helytörténeti vetélkedő lezajlott. Az első fordulóban huszonhat tanuló vett részt. A gyerekek az iskola és az óvoda történetével kapcsolatos feladatokat oldottak meg írásban, külön feladatokat kaptak az 5-6. és a 7-8. osztályosok. A második forduló önálló munkát igénylő, kreatív feladatokból állt. A jelentkezők két feladattípus közül választhattak; ábrázolhatták egy választott képzőművészeti technikával a régi, a mai vagy a jövő iskolai életének valamely eseményét, illetve fogalmazást írhattak arról, milyen volt az iskolás gyermekek egy napja a 20. század elején. A vetélkedőre való felkészülés könyvek segítségével, önálló munkával történt, de segítőket is igénybe lehetett venni, Farkas Gyuláné, Balázs Andorné, Vörös Zsolt pedagógusok és Kovács Lajosné könyvtáros segítették a gyerekeket. Köszönet érte. Kérhették szüleik, nagyszüleik és idős emberek segítségét is. Szépirodalmi szemelvényt és fotókat is kaptak a régi gyermekélet tanulmányozásához. Az egyesület honlapjára, a http://kethelyert.hu oldalra feltett épületfotók segítségével a régi iskolaépületeket is megismerhették, de továbbra is elérhetik, nemcsak a gyerekek, hanem mindenki, aki a téma iránt érdeklődik.

A vetélkedő eredményének kihirdetésére idén is a tanévzárón kerül sor. A megérdemelt jutalmat minden résztvevőnek az önkormányzat, a nyertesek díjait pedig a Kéthelyért Egyesület adja. Minden, a vetélkedésben részt vevő tanulónak eredményes munkát és sikeres szereplést kívánunk!

Balla Mária
(2010. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Vitaminnal erősítik a kéthelyi gyerekek immunrendszerét
(2020. III.szám Ősz)
·Egyszerűen szép
(2018. III.szám Ősz)
·Tavaszvárás az óvodában
(2017. I.szám Tavasz)
·Rózsi néni nem mesél már...
(2015. I.szám Tavasz)
·1%
(2014. I.szám Tavasz)
·Az új tanév küszöbén
(2011. III.szám Ősz)
·Dr. Bánkuty József polgármester-jelölt bemutatkozása
(2010. III.szám Ősz)
·Játszóházi képek
(2007. IV.szám Tél)
·Kéthely híres szülöttei
Gerics Pál
(2006. III.szám Ősz)
·Új képzési formák szeptembertől
(2004. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc