Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

35. évforduló

A somogyi fehérhímzéstől a somogyszentpáli rátétesig

Május 23-án, vasárnap délelőtt nyílt meg a hímzőszakkör kiállítása a művelődési ház tánctermében, a szakkör fennállásának 35. évfordulója alkalmából. A magyar népi díszítőművészet egyik ágának, a népi hímzéstechnika és motívumkincs megismertetésének és művelésének nagy hagyománya van falunkban. Kisebb-nagyobb megszakításokkal már az ötvenes évektől működött kézimunka vagy pontosabb nevén hímzőszakkör Kéthelyen. Az első szakkör vezetője Markovics Ferencné volt, őt követte Kiss Zoltánné, Kati néni az 1960-as években. 1975-től megszakítás nélkül Szecsődi Árpádné, Ibi néni vezeti a szakkört, ugyanolyan lelkesedéssel és energiával, mint kezdetben. Talán kevesen tudják, hogy Ibi néni a népi iparművész cím birtokosa is, ugyanis a Magyar Művelődési Intézet 2001-ben munkái alapján népi iparművésznek ismerte el. Ez a cím szakmai tudásának, felkészültségének nemcsak minősítése, hanem garanciája is. A kiállítás a régi és új szakköri tagok munkáiból adott válogatást. Láthattunk somogyi fehérhímzést, kalotaszegi írásost, mezőségi, rábaszögi, furtai, zalai, kalocsai, hódmezővásárhelyi hímzéseket, továbbá úri hímzést és a nagyon finom hímzéstechnikát igénylő höveji futókat, terítőket. Somogyszentpálról, dr. Berényi Sándorné gyűjteményéből válogatott gyönyörű piros és kék rátétes terítőket, függönyeit is kiállították. Ez év őszén rendezik meg Élő népművészet címmel, a XV. Országos Népművészeti Kiállítást Budapesten a Néprajzi Múzeumban. Ezt megelőzően a dél-dunántúli kiállítás Szekszárdon lesz, június 21. szeptember 15. között. A Somogy Megyei Népművészeti Egyesület képviseletében Károly Irma értékelte a kéthelyi szakkör munkáját és zsűrizte a kiállított kézimunkákat, melyekből közel harminc darabot tartott érdemesnek a szekszárdi regionális kiállításra eljuttatni. A szekszárdi és budapesti kiállításra olyan kézimunkákat lehet továbbküldeni, amelyek hűek az eredeti hímzésmintákhoz és a mai környezet-, lakás – és viseletkultúránkba beilleszthetők. A kiállítás megnyitóra eljött a balatonlellei és hévízi hímzőszakkör vezetője is.

Ibi néni köszöntése
Dávid Tamás átadja az emlékgyűrűt

A bensőséges ünnepségen fellépett az Asszonykórus, Szecsődi Laura verset mondott, Nagy Ágnes fuvolázott. Dávid Tamás a Kéthelyért Egyesület emlékgyűrűjével köszönte meg Ibi néninek a több évtizedes munkáját, majd az önkormányzat nevében dr. Bánkuty József alpolgármester köszöntötte a szakkörvezetőt, valamint a régi és jelenlegi szakköri tagokat. A kiállításon ünnep- és hétköznapokon a szakköri tagok kalauzolták azokat a látogatókat, akik érdeklődtek a kéthelyi asszonyok szemet gyönyörködtető munkái iránt.

Balla Mária
(2010. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Sport- és egészségnap
(2019. IV.szám Tél)
·Beérett a kaktuszfüge
(2018. III.szám Ősz)
·Meghívó
(2017. I.szám Tavasz)
·Bódis Viktória országos pályázaton remekelt
(2015. III.szám Ősz)
·Önkormányzati tájékoztató
(2014. I.szám Tavasz)
·„Segíteni mindig, mindenkinek.”
(2011. I.szám Tavasz)
·Képek az óvodai farsangról
(2010. I.szám Tavasz)
·A doktor bácsi. Emlékezés dr. Batáry Károlyra
(2008. IV.szám Tél)
·Falunk gyerekszemmel
(2006. II.szám Nyár)
·Az influenzáról...
(2004. IV.szám Tél)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc