Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

A művelődés hírei

Ezúton szeretne a művelődési ház mindenkinek boldog és közösségi szellemben eltöltött gazdag újévet kívánni.

JANUÁR

Az évkezdő újévi szokások főként abból a hitből nőttek ki, hogy ami az év első napján történik, az az év során újra megismétlődik. Ezért, hogy az emberek az egész évi jó szerencsét biztosítsák, igyekeznek csupa kellemes dolgot cselekedni: vidáman, rakott asztal mellett, baráti társaságban lépnek az újévbe, minden jót kívánnak egymásnak. Remélem, mindenki hatalmas lármával, zajjal búcsúzott el az újévtől és ezáltal sikerült a gonosz hatalmakat kiűzni. Emellett a sok lencse, disznóhús fogyasztása a táplálkozás babonáihoz tartozott, hisz a disznó a házba túrja a szerencsét, tilos viszont csirkét enni, mert az kikaparja a szerencsét.

Január 14.

Dr. Gonda Péter háziorvos előadását hallhatták a szép számban összejött érdeklődők az egészséges életmódról, mely manapság egyre jobban foglalkoztatja az embereket. Hangsúlyozta az odafigyelés fontosságát, test és lélek egyensúlyának megtartását. A rendszertelen étkezés következményeit és az elhízással járó betegségek kialakulásának esélyeit sorakoztatta fel. Javasolta a minél több zöldségféle, gyümölcs fogyasztását, főleg saját termesztésű vagy legalább hazai termelő portékáit, idényáruit vegyük és fogyasszuk. Emellett hangsúlyozta a változatos gabonafélék, halféleségek bevitelét a szervezetbe. A rendszeres testmozgás fontosságát is előtérbe helyezte. Hallgatósága az előadás végén bátran kérdezhetett az őt foglalkoztató problémákról. Nagyon kellemes és hasznos előadáson vehettünk részt, még egyszer köszönet a doktor úrnak a hasznos egészségügyi tanácsokért.

FEBRUÁR

A farsangi ünnepkör legfeltűnőbb mozzanata a jelmezes-álarcos alakoskodás.
Az idei évben is mind az iskolások, mind az óvodások ötletes jelmezeket öltöttek, és kellemes hangulatot varázsoltak a színpadra. Az időjárási előrejelzés alapján hatásos volt a tél elkergetése, elbúcsúztatása, hisz kopogtat már az ajtón a tavasz.

Február 20.

Boszorkányok voltak, vannak… mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a bál, ahol sok-sok lelkes, gyönyörű boszi gyűlt össze, hogy fergeteges hangulatban felelevenítse ősi kultúránkat. A kereszténység előtti időszakban a boszorkányokat tisztelték. Égi erő tulajdonosainak tartották őket, a társadalom fontos elemei voltak, hisz tudásukat istentől kapták. A kereszténység korai időszakában a régi vallás isteneit az új vallás ördögeinek nyilvánították. A pogány (ebben az esetben jelentése: népi) vallás varázslóit, javas embereit, jövendőmondóit koholt vádak sokaságával árasztották el. A természeti vallás követői a 17-18. században az inkvizíció áldozatai lettek. A boszorkánysággal vádolt bábaasszonyok, füvesasszonyok többségben becsületes keresztény nők voltak. Cél a tömegek megfélemlítése - elterelve a figyelmet a szociális elégedetlenségről - és a természetközeli hiedelemvilág szétrombolása. Közel 2000 per maradt fenn (nem tudni, mennyit semmisítettek meg), aminek fele sajnálatos kimenetelű volt. Akkortájt Marcali volt a megyeszékhely és 1729-1758-ig Tapsonyban működött a boszorkánybörtön. Mindezek ellenére itt vagyunk és nem felejtettük el őket, hisz a babonaság, hiedelmek a magyar ember vele született sajátosságai. Mindannyiunk feladata és felelőssége, hogy ezt és még sok más csodálatos kultúrkincsünket megőrizzük és továbbadjuk.

A felvonuló boszikat a zsűri elnöke, Dr. Bánkuty József és két segítője, Nikula András, illetve Fekete Csaba pontozta. Nehéz feladatuk volt, hisz sok gyönyörű és eredeti boszi közül kellett választaniuk egy főboszit és három udvarhölgyet. A különdíj sorsáról a közönség dönthetett, a végeredmény beigazolta a zsűri döntését, hisz a közönséggel azonos lett. Köszönet a zsűrinek és minden boszinak a fantasztikus hangulatért.

Ezután a Baglas Hagyományőrző Csoport téli népszokásokat felvonultató előadását láthatták a vendégek. A további kiváló zenét és az azzal járó hangulatot Nikula Zsolt biztosította. Köszönet minden bálozó nevében a debütáló fiatal tehetségnek.

A művelődési ház márciusi programjai

12-én 18.00-kor a mozi teremben ünnepi vetítés.

27-én 10-órától 15 óráig húsvéti vásár, kézműves foglalkozások, ünnepre való készülődés. Ezúton is szeretnék kérni minden kistermelőt, portékáit bemutató, elcserélő őstermelőt, jöjjön el és kínálja bátran termékeit.

Peti Gréta
(2010. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Egyszerűen szép
(2020. III.szám Ősz)
·Beérett a kaktuszfüge
(2018. III.szám Ősz)
·Kereskai Béla amatőr alkotó
(2016. III.szám Ősz)
·Sakkhírek
(2015. II.szám Nyár)
·Kitüntették Balla Mária főkönyvtárost
(2012. III.szám Ősz)
·London – Párizs 2012
(2012. II.szám Nyár)
·Köszönetnyilvánítás
(2009. II.szám Nyár)
·Helyesbítés
(2008. II.szám Nyár)
·„Icipici ovis vagyok…”
(2005. III.szám Ősz)
·A kéthelyi művelődési ház tavaszi programja
(2004. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.03 msodperc