Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Kati néni emlékeiből

Véletlenül lettem kéthelyi..?

Egy szép napsütéses délután a 3 éves kis unokámmal, Vikivel sétáltunk, talán fagyizni voltunk. Itthon nagyra nyílt szemekkel elém állt:
Nagyi! Hogy lehet, hogy neked útközben mindenki köszön, néha mosolyog is?
Tudod, engem mindenki ismer Kéthelyen, ezeket a felnőtteket még gyermekkorukban tanítottam, és talán tisztelnek vagy szeretnek is.

Azóta már eltelt vagy 20 év, hiszen az unokám most végzett a bölcsészkaron. Én meg ebben a faluban éltem le életem nagy részét, 1951-től. Pedig születésem óta de sokat forgatott a sors kereke! Nem dunántúli vagyok, az Alföldön, Békés megyében, Nagyszénáson születtem. Ott éltem szüleimmel, testvéreimmel, ott jártam elemi iskolába. Aztán továbbtanultam az orosházi polgáriban. Ez most kb. az általános iskola felső tagozatának felelne meg.

A sorsom további alakulásába beleszóltak véletlen körülmények. Bekerültem a szarvasi evangélikus tanítóképzőbe. Aki azt elvégezte, az alsó tagozaton taníthatott már, de én sajnos nem kaptam állást. Akkor alakult át az iskolarendszer, és hirtelen nagy szükség lett általános iskolai tanárokra, de nem volt még ilyen felsőfokú képzés az országban. Gyorsan alapítottak kettőt, Szegeden és Pesten. A hallgatókat szinte verbuválták, teljesen ingyenes ellátással, tandíjmentesen lehetett tanulni. Írásban értesítettek, hogy menjek. A tantárgyakat még nem úgy csoportosították, ahogy most. Pl. magyar nyelv és irodalomhoz társult egy idegen nyelv: orosz, francia, angol – persze a német kizárva. Mondanom sem kell, hogy az oroszt senki sem választotta 1947-ben. Magyar nyelv, irodalom és angol szakos hallgató lettem.

De hogy ne legyen minden olyan egyszerű, 1948-ban kötelezően bevezették az orosz nyelv tanítását az általános iskolában. Így mit sem értünk az angollal, kénytelenek voltunk oroszt tanulni a diplomaosztás előtti utolsó évben. Éppen hogy csak írni, olvasni megtanultunk, kevés nyelvtannal. Ezért kaptunk egy igazolást, hogy kezdő fokon taníthatunk, ha elkötelezzük magunkat, hogy később megszerezzük az orosz nyelvtanári diplomát. Vállaltuk, de hogy hol lesz ilyen képzés, ill. hol fogunk dolgozni, azt még senki sem tudta. Nyár vége felé kaptam egy értesítést, hogy eskütétel végett jelentkezzek a Kaposvári Városi Tanácsnál, mást semmit nem közöltek. Teljes tudatlanságban indultam a szülőhelyemtől kb. 400 km-re lévő városba. Addig nemhogy Kaposváron, de még Somogyban sem jártam.

Később tudtam meg, Rákosi Mátyás terve alapján, ha mód volt rá, mindenkit a szülőföldjétől messzire küldtek. A kéthelyi fiúkat Szegedre, Szolnokra sorozták be katonának.

Egy évet Marcaliban tanítottam, de ott volt már egy házaspár, Kéthelyen viszont még nem volt senki, aki oroszt tanítson. Így sok izgalom után ide kerültem, itt élek több évtizede, kb. a falu 3/4-ed részét tanítottam. 45 év alatt megszerettem itt, bár Petőfi sorait magaménak vallom: „Szép vagy alföld, legalább nekem szép. Itt ringatták bölcsőm, itt születtem...”

Kiss Zoltánné
(2010. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·A Kőkecskétől a vadgesztenyefákig
(2019. IV.szám Tél)
·Egyszerűen szép
(2018. III.szám Ősz)
·Késtünk…
(2016. I-II.szám Nyár)
·Téli nyüzsgés a Kéthelyi Vöröskeresztben
(2015. IV.szám Tél)
·A művelődés hírei
(2012. III.szám Ősz)
·Sakk
(2011. II.szám Nyár)
·Művelődési hírek
(2010. II.szám Nyár)
·A több-biztosítós rendszerről, vagyis annak tervéről…
(2007. III.szám Ősz)
·170 éve Kéthelyen született „a népszínművek múzsája”, Hegedűsné Bodenburg Lina (1836-1859)
(2006. II.szám Nyár)
·„A Nagy Könyv” Kéthelyen
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.07 msodperc