Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Vízkereszttől - húshagyókeddig
·2021. március 15.
·A leendő elsős kéthelyi tanítók levele
·Reményekkel telve kezdtük az új évet
·Helyi értékeink gyűjteménye, a Kéthelyi Települési Értéktár 2020/2021
·100 éves Kéthely Hamvad nevű falurésze
·Home office
·Betekintés a Szociális Szolgáltató Központ hétköznapjaiba
·Távoktatás egyetemista szemmel
·Középiskolás vélemények a tantermen kívüli, digitális oktatásról
·Kéthely és Balatonmáriafürdő települések közötti kerékpárút fejlesztése
·Sikeresen pályáztak a kéthelyi polgárőrök
·1%
·Gyászhír

Parkerdő születik

Az erdő fohásza

Vándor.
ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet!
Én vagyok
tűzhelyed melege hideg téli éjszakákon,
én vagyok tornácod barátságos fedele,
melynek árnyékába menekülsz
a tűző nap elől,
és gyümölcsöm oltja szomjadat.
Én vagyok
a gerenda, amely házadat tartja,
én vagyok asztalod lapja,
én vagyok az ágy, melyben fekszel,
a deszka, amelyből csónakodat építed.
Én vagyok
házad ajtaja, bölcsőd fája...
...koporsód fedele.
Vándor ki elmégy mellettem,
hallgasd meg kérésem: Ne bánts!

Falunk északi szélén fekvő felhagyott bányaterületen található, helyileg talán legnagyobb, önkormányzati tulajdonban lévő természeti értékünk.

Egy szakvélemény szerint: „A térségben több tíz kilométeres távolságban nincs ehhez hasonló vizes élőhely.” Így a táj- és élőhelyvédelmi szempontok előtérbe kerülnek.

A felhagyott bányaterület természetföldrajzi tájbeosztása szerint a Belső-Somogy részét képező Marcali-hát földrajzi kistáj erősen lealacsonyodó keleti peremén, a Balatonújlaki- vízfolyás völgyében található, a balatoni Nagyberek közvetlen szomszédságában, mintegy a Nagyberek nyugatra nyúló öblözetének is tekinthető. Természetes növénytakaróját a bányászat előtt ártéri ligeterdők, mocsár- és láperdők, a pangóvizes helyeken rétlápok jelentették. E területen, amely a Hunyadi grófok tulajdonában volt, 1898-ban nyílt bánya, majd téglagyár. Az elmúlt több mint 100 év alatt a bányaművelés ellenére egyrészt fennmaradt, illetve regenerálódott a természetes növény- és állatvilág. Ez a község tulajdonában lévő 6 ha-os terület, ami településfejlesztési szempontból egy újabb nevezetességgé válhat, három egységre bontható:

  1. A főút melletti parkosított rész, mely időszakonként a falu egyes rendezvényeinek adhat helyszínt.
  2. A nyíltvizes, pangóvizes, időszakonként vízzel borított bokorfűzesek, szárazulatok (természetvédelmi szempontból ezek a legértékesebb részek).
  3. A beerdősült, sűrű bozóttal fedett területek.
Figyelemmel a természet háborítatlanságára, mindezek a pihenés, kikapcsolódás, ismeretszerzés, illetve botanikai és zoológiai megfigyelések színtereit is biztosítják.
A vízi-, vízparti növényzetet főleg keskenylevelű gyékény, nád alkotja. Mellettük jellemző a réti füzény, macskagyökér, fekete nadálytő, a sekély gödrökben télisás és zsombéksás lelhető. Több helyen előforduló növény a védett mocsári nöszőfű. A szárazulatokon mocsár- és lápréti fajok is megfigyelhetők. (szürke aszat, magyar imola, ördögharaptafű, bársonykerep). A beerdősült területen elsősorban fűz-, nyár- és nyírfafélék, illetve más betelepült fajok (erdei- és feketefenyő, mezei- és kőrislevelű juhar, szil, tölgy, kőris, vadcseresznye, ezüstfa) találhatók. A különböző mélységű vizek szinte valamennyi a tájra jellemző vízhez kötődő rovar számára kedvező életfeltételeket biztosítanak. Az itt élő vagy táplálkozó fajok a fokozottan védett vidra, vízisikló, mocsári teknős, kecskebéka, kormorán, szárcsa, tőkésréce, szürkegém, vízityúk, bakcsó, nagykócsag.
Az időszakosan vízzel borított, vagy száraz, de fátlan területeken megfigyelhetjük a nádiposzátát, nádirigót, nádi- és citromsármányt, rozsdás csaláncsúcst, sordélyt, réti tücsökmadarat, fácánt. Az erdős bozótos területen él a fülemüle, feketerigó, széncinege, kékcinege, őszapó, nagy tarkaharkály, egerészölyv, mókus. Rendszeres vendég az őz és a róka.
Mindezen értékek megóvására, egy parkerdő kialakítására, kérésemre alakult egy folyamatosan bővülő civil csoport a falu lakosaiból. A munkálatok a tavalyi évben kezdődtek a terület és vízfelszín megtisztításával, főútvonalak kialakításával, majd egy pihenőhely (asztal, pad, nádkunyhó) létrehozásával. További feladat az erdő berendezése, (magasles, nagyvad- és madáretetők, madármegfigyelő kunyhók elkészítése, vadlegelő, cserkészutak kialakítása) s egy fedett pihenőhely felállítása, fatelepítés.
Itt is szeretném megköszönni azoknak a lakosoknak a munkáját, név szerint: Pati Ferenc, Bakics Rezső, Micsoda László, Valérián József, Kinics József, Bogdán János, Molnár László, Harmath Szabolcs, Lőrincz László, Kiss Gergely, ifj. Molnár László, Böröcz István, ifj. Szabó Zoltán, Szűcs István, Havanecz József, Sál Frigyes, Gombai Gábor, Zöld Tamás, Orsós Rudolf, Mándli Márió, Kovács Szilveszter, Schmid Márk, Németh Tibor, Sebdenics Márk, Karsai Károly, Tóth Endre, Orsós Sándor, Máté Tamás, Bódis László, ifj. Szunyogh László, Bódis Balázs, Kormos Béla, Gyöngyösi Kristóf, akik saját eszközökkel, gépekkel, anyagokkal társadalmi munkában dolgoztak és dolgoznak a fentiekben ismertetett célok elérésén és természeti értékeink megóvásán.

Parkerdő születik Kéthelyen
Pihenőhely a parton
Szárazulat
Vízpart
Németh István
(2009. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Energiahatékonysági pályázatot nyert egy kéthelyi óvónő
(2019. IV.szám Tél)
·Újabb kincsek a települési értéktárban
(2017. IV.szám Tél)
·Sötétben lapul a vidámság!
(2016. IV.szám Tél)
·Spanyolországi Európa-bajnokság
(2014. IV.szám Tél)
·Évfordulóink 2013-ban
(2013. II.szám Nyár)
·Köszönetnyilvánítás
(2010. IV.szám Tél)
·Farsang 2010 – ahogy mi láttuk
(2010. I.szám Tavasz)
·A doktor bácsi. Emlékezés dr. Batáry Károlyra
(2008. IV.szám Tél)
·Boszorkánynak lenni egy estére
(2007. I.szám Tavasz)
·Aki felkötötte a kolompot, annak kolompolni kell!
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc