Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Helyesen író kéthelyi lányok
·A Kapitány kiszállt...
·Télutó, tavaszelő az oviban
·Húsvét
·Kéthelyi sorsok
·A támogatott lakhatásért
·Kéthelyi mesterek - Mika Szabolcs, a preparátor
·Boszibál ismét
·Sakk
·Pünkösd

Valaki hiányzik…

Látjátok feleim, egyszerre meghalt
és itt hagyott minket magunkra. Megcsalt.
Ismertük őt. Nem volt nagy és kiváló,
csak szív, a mi szivünkhöz közel álló.
De nincs már.
Akár a föld.
Jaj, összedőlt
a kincstár.

Váratlanul, fájó űrt hagyva maga után elhunyt Hurja Lajos az általános iskola igazgatója, kórusvezető, ének-zene szakos tanár, zeneművészeti tanszakvezető.

1959. október 19-én született Sajószentpéteren a család első gyermekeként. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisvárosban nevelkedett, itt végezte az általános iskolát.

Már nagyon fiatalon komoly vonzalom ébredt benne a zene iránt, hét évesen e művészeti ág mellett kötelezte el magát. A szülővárosához közeli Miskolchoz kötődnek közép- és főiskolai tanulmányai: 1978-ban a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett, 1981-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola kihelyezett tagozatán kapott zeneiskolai gordon-tanári diplomát. Feleségét – Németh Piroskát - is ekkor ismerte meg, két leánygyermekük született Tímea és Viktória. A katonai szolgálat letelte után előbb Kazincbarcikán, majd gyermekkorának színhelyén, a sajószentpéteri I. sz. Általános Iskolában helyezkedett el. A kéthelyi gyermekeket 1992 ősze óta tanította énekre, délutánonként pedig kezdetben szakkörön, nyolc éve művészeti iskolai keretek között hangszeres zenére. Osztályfőnökként következetes munkával és fegyelemmel irányította a közösség életét. Két éve az általános iskola megbízott vezetője lett, 2008 júniusában nyertes pályázóként igazgatói kinevezést kapott.

Munkáját legjobb tudása szerint, lelkiismeretesen végezte. Tudatosan készült arra, hogy jó vezetővé váljon: a két éves felsőfokú közoktatás vezetői tanfolyam záróvizsgája előtt állt. A szakmai felkészülésen túl törekedett humánus, demokratikus vezetővé válni, a rá jellemző közvetlen modorával jó hangulatot teremteni az iskola közösségeiben.

Nagy szerepet vállalt a Művészeti Iskola indításában, működtetésében. Számtalan versenyre készített fel szólistákat, kórusokat, felsorolni is nehéz lenne az eredményeket, minősítéseket, díjakat. Tevékenyen részt vett a község kulturális életében is: akár hangosításról, akár a kórusok felkészítéséről, kíséretéről volt szó. Az utóbbi években a környező településeken is számíthattak segítő közreműködésére, mint például a marcali kórház kis betegeinek szervezett karácsonyi ajándékműsor, a balatonújlaki önkormányzati rendezvények.

Valaki nagyon hiányzik az iskolából… Amióta nincs itt, nem harsog a dal az ének teremből, nem szól a szintetizátor. Sötét az igazgatói iroda ablaka. Felnőttek és gyerekek megrendülten, mosolytalanul teszik dolgukat.

Valaki hiányzik a faluból is: az Asszonykórus, a Középiskolások, a Szociális Otthon kórusa nem próbál, a fiatalok nem tanulnak új dalokat, nem készülnek népdalversenyre, karácsonyi ünnepélyre...

De legjobban egy családból hiányzik valaki: a szerető férj, a gondos édesapa, a büszke nagyapa.

Édes barátaim, olyan ez éppen,
mint az az ember ottan a mesében.
Az élet egyszer csak őrája gondolt,
mi meg mesélni kezdtünk róla: „Hol volt...”,
majd rázuhant a mázsás, szörnyü mennybolt,
s mi ezt meséljük róla sírva: „Nem volt...”
Úgy fekszik ő, ki küzdve tört a jobbra,
mint önmagának dermedt-néma szobra.
Nem kelti föl se könny, se szó, se vegyszer.
Hol volt, hol nem volt a világon egyszer.

Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd (részlet)

(2009. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Olvasótábor
(2019. II.szám Nyár)
·Múltidéző – Fehérlaposok
(2017. I.szám Tavasz)
·Májusi programjaink, nyári terveink
(2016. I-II.szám Nyár)
·In memoriam…
(2013. IV.szám Tél)
·A Hunyadi utcától a Magyari utcáig
(2013. II.szám Nyár)
·Sipos Balázs polgármester-jelölt bemutatkozása
(2010. III.szám Ősz)
·Egy profi Kéthelyről
(2009. I.szám Tavasz)
·Akinek a templom festett üvegablakait köszönhetjük
(2008. I.szám Tavasz)
·Kivonat Kéthely Község Önkormányzatának 2007. évi költségvetéséből
(2007. I.szám Tavasz)
·Házi szaloncukor
(2004. IV.szám Tél)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc