Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Vízkereszttől - húshagyókeddig
·2021. március 15.
·A leendő elsős kéthelyi tanítók levele
·Reményekkel telve kezdtük az új évet
·Helyi értékeink gyűjteménye, a Kéthelyi Települési Értéktár 2020/2021
·100 éves Kéthely Hamvad nevű falurésze
·Home office
·Betekintés a Szociális Szolgáltató Központ hétköznapjaiba
·Távoktatás egyetemista szemmel
·Középiskolás vélemények a tantermen kívüli, digitális oktatásról
·Kéthely és Balatonmáriafürdő települések közötti kerékpárút fejlesztése
·Sikeresen pályáztak a kéthelyi polgárőrök
·1%
·Gyászhír

Az új influenzáról….

Az influenza általában szezonálisan (főleg ősszel, télen), gyakran halmozódva jelentkező, sokszor járványokat okozó, cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszentés, szem-, orr-, nyálkahártya váladék) terjedő vírusos betegség. A kórokozó ügyesen képes változtatni bizonyos tulajdonságait, ezért minden évben kicsit más formában tér vissza, így kicselezve az immunrendszerünket (védekező rendszerünket). Az új H1N1 vírus állati influenzavírus géneket is tartalmaz, így jobban eltér a „megszokott” influenzától, terjedése is gyorsabb, és a megszokottnál sokkal több embert fertőzhet meg. Az általa okozott betegség tünetei nem térnek el a megszokottól: magas láz, hidegrázás, izom-, végtagfájdalom, fejfájás és légúti tünetek (köhögés, torokfájás, nátha). A betegség kezelése tüneti, tehát a domináló tünetek enyhítésére törekszünk: lázcsillapítás, köhögéscsillapítás, orrváladék csökkentése, pihenés, bő folyadékbevitel. Egyéb kezelésre (antibiotikum, vírusellenes szer) csak ritkán van szükség, szövődmény kialakulásakor, vagy csökkent védekezőképességű betegek esetében. A betegség általában hét napig tart. A fertőzés megelőzése, a higiénés szabályok betartása: gyakori kézmosás, szellőztetés, papírzsebkendő használata és annak zárt szemétkosárba dobása. Ha valaki észleli magán a fenti tüneteket, javasolt a rendelői telefonszámon (kéthelyi rendelő napközben 539 041 vagy 30552 2284, ügyelet éjjel vagy hétvégén 310 515) jelentkezni, mert aktív korú, jó állapotú beteg esetében nem feltétlenül szükséges az azonnali orvosi vizsgálat. Ehhez azonban a telefonálás előtt nem árt felkészülni, mert ahhoz hogy az egészségügyi dolgozó tanácsot tudjon adni, kérdéseket fog feltenni: Mikor kezdődött a betegség? Volt-e más lázas beteg az ön környezetében? Mik a tünetei? Mennyi a testhőmérséklete (lázmérővel mérve)? Van-e valamilyen alapbetegsége, szed-e állandó gyógyszert? Lesz, akinek otthoni kezelést fogunk javasolni anélkül, hogy le kellene jönnie a rendelőbe; lesz, akit azonnal meg kell majd vizsgálni.

Védőoltás az új vírus ellen is készült, ezt ugyanazzal a módszerrel készítették, mint a korábbi évek influenza oltásait, tehát az új oltás mellékhatásai sem lesznek gyakoribbak, mint a korábbi évek oltásaié. Az oltás beadása után két héttel alakul ki védettség, ami 70-80%-ban véd a betegség ellen, vagy jelentősen enyhíti annak a lefolyását. Azt, hogy ki kaphat az új oltásból ingyen és ki az, akinek fizetni kell érte az ÁNTSZ szabta meg, és nem a háziorvosok döntik el. Eszerint a következő néhány héten belül (tehát első ütemben) a cukorbetegek, tüdő-, vese-, máj-, szív-, érrendszeri betegek, kórosan elhízottak, egészségügyi, szociális intézmények lakói, dolgozói, kaphatnak ingyenes oltást. Ezt követően a 6-36 hó közötti, közösségbe járó gyermekek, oktatási intézmények dolgozói, majd a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők és a velük élő családtagok olthatóak be ingyenesen.
Az ÁNTSZ jelenlegi utasítása alapján tehát az új oltás nem jár ingyen a „csak” vérnyomás-betegség miatt kezelteknek és a „nem beteg” időseknek (ők eddig minden évben kaphattak a megszokott, ingyenes influenzaoltásból). Azonban kérem ezeknek a pácienseknek a türelmét (még ne vegyenek a patikában kapható „fizetős” új oltóanyagból), mert a rendkívül nagyszámú (4000 000 adag) ingyenes vakcina miatt valószínű, hogy nekik is juthat az ingyenesből. Az oltás önkéntes. Egy időben beadható a hagyományos (minden évben adott) és az új oltás. (Egyik a bal, másik a jobb vállba). Az oltásokat a rendelési időtől függetlenül, kijelölt időpontokban a rendelőben adjuk, amit a helyi tévében és plakátokon hirdetünk. Például a cukorbetegek okt. 02-án 13 órakor a rendelőben kaphatnak. Aki nem tudja eldönteni, hogy neki jár-e az ingyenes új, vagy a régi oltás, érdeklődjön az ismert telefonszámokon.
Nem biztos, hogy az a jó orvos, aki a beteg (vagy a beteg gyermek szüleinek) megnyugtatása céljából „jó drága”, „jó erős” antibiotikumot ír sokszor feleslegesen, mert ahogy a régi doktorok mondták: az influenza gyógyszerrel egy hétig, anélkül hét napig tart.

Dr. Gonda Péter
(2009. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·300 éves az iskolai oktatás Kéthelyen
(2020. II.szám Nyár)
·Sakk
(2018. II.szám Nyár)
·Anyák napi műsor a Szociális Szolgáltató Központban Kéthelyen
(2016. I-II.szám Nyár)
·Őszi német nyelvi versenyek
(2014. IV.szám Tél)
·Húsvéti vásár a Művelődési házban
(2013. I.szám Tavasz)
·Az elmúlt időszak tapasztalatai
(2010. IV.szám Tél)
·Kedves Adófizető Olvasónk!
(2010. I.szám Tavasz)
·„Örökre szépek” a kéthelyi színpadon
(2007. IV.szám Tél)
·Hasznos információk
(2007. I.szám Tavasz)
·Fogászati helyzetkép
(2004. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc