Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Tartalmas nyarat éltünk…

Hangulatos szüret

JÚNIUS 20.

Az Évfordulók napja nevet adtuk a rendezvénynek, hisz az idei évben a focicsapat, a sakkszakkör és a kórusok egyaránt jubiláltak.
Délelőtt a somogyszentpáli asszonykórus és fiatal, ambiciózus kéthelyi zenészek szórakoztatták a focimeccsre érkező szurkolókat. Amíg az idő engedte, íjászkodhattak az érdeklődők. A kultúrházban a helyi óvónők kitettek magukért: nagyon aranyos előadással lepték meg a várakozó gyerekeket, akik a művelődési ház hátulsó udvarában birtokba vehették a hatalmas ugrálóvárat.
A programok a rossz idő miatt a művelődési házban folytatódtak. Legalább 4 asztalnál folyt a sakkverseny, egyesek ping-pongoztak, mások csocsóztak, a gyerekek szebbnél szebb színes papírforgókat készíthettek. Nagyon színvonalas és érdekes volt az önkéntes tűzoltók bemutatója: műfüsttel árasztották el az egyik helyiséget, amit akadályokkal is körbevettek. A vállalkozó szelleműek csak teljes tűzoltó-felszereléssel mehettek be, nagyon tetszett a dolog mindenkinek.
Mivel június 24. a nyári napforduló, Szent Iván éjszakája, így este tüzet gyújtottunk ősi ünnepünk tiszteletére. A Nap éltető energiájának örökös megújulását, új élet születését, a szenvedély, a szerelem varázslatos ünnepét köszöntöttük. Gyógynövényeket dobáltunk a tűzbe, almát (gyermekbetegség ellen), cseresznyét, meggyet (gyermekáldásért) ettünk a tűz körül. A bátrabbak át is ugrották a parazsat. A Somogy népi együttes és annak két táncosa fantasztikus táncházat varázsolt nekünk. Mindent, ami gyönyörű a népzenénkben és a táncunkban, aznap este érezhettünk, hallhattunk.

JÚNIUS 27.

Dr. Batáry Károly egykori kéthelyi körorvos születésének 120. évfordulójára a Kéthelyért Egyesület rövid műsort követően emléktáblát avatott az orvosi rendelőnél.

JÚLIUS 3.

Kyara képkiállítását nyitottuk meg. Berényi Zsuzsa képeiről, munkáiról visszatükröződött a világ tündöklő fényessége, életünk lételeme, a szeretet. Meleg színvilága körbeölel és rávilágít a család és az emberi kapcsolatok fontosságára.

JÚLIUS 18.

A BaglasFesztivál célja a csodálatos Baglas hegy nevének megismertetése, hisz kevés község rendelkezik ilyen gyönyörűséges természeti csodával, mint ez a hegy és a benne rejlő erdőség. Településünk mai területén és közvetlen környékén az emberi élet biztos nyomai mintegy 6000 évvel ezelőtti időben már fellelhetők voltak. Eöry Béla balatonberényi lakos, kísérleti régész, neolitikumkutató – aki vendégünk volt a fesztiválon - ezt az állítást több évtizedes kutató és kísérleti munka után leletek tömegével tudja bizonyítani. Hatalmas, kitartó munka, amit végez, és még remélem, sokáig velünk lesz, hogy hirdesse őseink üzenetét. Kivételes személyisége, jelleme példamutató minden nemzedéknek.
Délelőtt kistérségi falvak: Vése, Nemesdéd, Balatonújlak, Táska, Nikla, valamint a Hubertus Bt. és a kéthelyi főzőcsapat mutatkoztak be. Volt állatsimogatás, a Filagória Bt. játszótere, helyi borászok baglasi boraikkal, a Kéthelyi Szociális Otthon igényes és változatos termékeivel várta a rendezvényre látogatókat.
Korhűen berendezett nádas pincében házi sajtokat kóstolhattunk, ehhez az alapanyagot a kéthelyi tsz biztosította. A pince egyben alkalmi tárlatként szolgált falunk festőművésze, Barna Árpád helyi témájú festményeihez. Köszönjük Árpi bácsinak az esztétikai élményt, továbbá, hogy megtisztelte rendezvényünket személyes jelenlétével.
Fából ácsolt kézműves sátor alatt a gyerekek a neolitikum korának kőeszközeit próbálhatták ki, és belekóstolhattak a szalmafonás és az ősi ékszerkészítés fortélyaiba.
13 órától dr. Bánkúty József nyitóbeszédét és József atya Baglas zászló avatását követte a rendezvény színpadi része.
Az Önkéntes Tűzoltók Vidám előadása fantasztikusra sikerült. Utána tomboló zivatar riasztotta szét a tömeget, menekült, ki merre látott, a vendégek sátrat bontottak. Az eső után a Baglas néptáncosok és a Bojtár együttes, majd Szekeres Daniella műsorát láthattuk, hallhattuk. A Boronkai citerazenekar is eljátszotta csokrát. A Baglasi Baráti Kör betyárbemutatója is megtörtént egy kis esőszünet után, azt hiszem, mindenkinek nagyon tetszett ez a vidám baráti társaság. 17. órától a tehetséges, fiatal kéthelyi rockzenekart, a Vonalkódot hallhattuk. Az eső elálltával az emberek kezdtek visszamerészkedni, és a hűvös idő ellenére a Szkítia zenekar előadását gond nélkül tudtuk élvezni.

AUGUSZTUS 15.

Bartis Tanya Avató - erdélyi hagyományőrző nap: A Bartis család minden egyes tagja nagyon sokat tett azért, hogy kellőképpen megvendégelhesse az őket megtisztelőket. Sokan megnézték az állatokat, az íjászkodás, a lovaskocsikázás és persze a lovagoltatás is nagy sikert aratott. A kézműves foglalkozásokat nemcsak a gyerekek fogadták szívesen, lelkes anyukák is fontak, szőttek.
Németh Lajos polgármester úrnak köszönet a nyitóbeszédért és József atyának a kopjafaszentelésért. Őket válogatás Wass Albert verseiből és az iskola népdalkórusa követte. Utána Máthé Zsolt népdalcsokrát a Boronkai Citeraegyüttes kísérte. A Baglasi Baráti Kör betyáros előadása után Szűcs Ernő díjugrató lovának bemutatóját láthatták a vendégek. Végül a Juhos Népzenei Együttes lépett fel, majd a napot a Főnix Együttes tanyabálja zárta. Azt hiszem, ez a nap is bővelkedett színvonalas, szórakoztató programokban.

SZEPTEMBER 5.

A Szüreti Mulatság az Aranyhíd fesztivál programjait gazdagította. A Kéthelyért Egyesülettel közös szervezésben, kicsit másként, de a jó hagyományokat megtartva készültünk.
A Borversenyre az idén már egy kicsivel többen jelentkeztek, a Borkorcsolyasütő versenyre egyre változatosabb finomságokkal lepik meg a főkóstolókat, nincs könnyű dolga a zsűrinek. Az új helyszín és a környezet visszaadta a szüret természetes mivoltát. A műsorban felléptek Kéthely kórusai Hurja Lajos vezetésével, Szekeres Daniella musical összeállításával, a Három Tenor, a Baglasi Baráti Kör mulatságos szüreti előadással.
Szép számban gyűltek össze fogatok, szerencsére a mi községünk sok lelkes lovásszal és traktorossal is büszkélkedhet. A felvonulás látványos és talán kellőképpen hangosított is volt. Szerencsésen, gond nélkül zajlott a vonulás, segítők is akadtak, akik a forgalmat irányították. A Hegyalja utcához visszaérőket már várta a Monokini Együttes, így az emberek nem széledtek el azonnal, hanem még a napi közös élményeket megbeszélhették, vagy csak egyszerűen élvezhették Kuti Gábor és Kuti Róbert báli ráhangolóját.
A lovasokat a Posza család vacsorával vendégelte meg, kedvességüket köszönjük.
Este a bálba a mulatni vágyók nem jöttek hiába, hisz Húros Tibor és párja most is ,mint mindig, kitett magáért. A székek nem koptak meg az üldögéléstől, a táncparkett elég szűkösnek bizonyult, de ezt nem panaszképpen jegyzem meg.

A Baglasi Baráti Kör táncosai
Jelenet a szüreti műsörból
A bíró fogata
A Monokini együttes

Hálás vagyok mindenkinek, aki a nyár folyamán segítette munkájával a falu életének színesebbé tételét bármilyen formában, egy kedves szó, egy együttérző gondolat is sokszor csodákra képes. Köszönöm a község lakóinak, hogy részvételükkel támogatták rendezvényeinket, és remélem, a továbbiakban is érdeklődéssel várják változatos programjainkat.

Peti Gréta
(2009. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Télutó, tavaszelő az oviban
(2020. I.szám Tavasz)
·Motoros túra Horvátországba
(2018. II.szám Nyár)
·Kéthelyi Ifjúsági Klub
(2016. I-II.szám Nyár)
·Molnár Balázs
(2014. III.szám Ősz)
·Sakkhírek
(2014. II.szám Nyár)
·Kiss Zoltánné köszöntése
(2011. II.szám Nyár)
·Óvodánk eseménynaptára szeptember - október hónapra
(2010. III.szám Ősz)
·Mesélő természet
(2007. III.szám Ősz)
·Művészeti bemutató
(2007. II.szám Nyár)
·MEGKÉRDEZTÜK:
Ön szerint melyek községünk, Kéthely legnagyobb értékei?
(2004. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.11 msodperc