Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Bende Liza
A KŐKECSKE

1920 nyarán a sáripusztai Hunyady-kastélyban vendégeskedtem. Talán a Balaton déli partjainak közelsége csábított, amikor Franciska grófnő levélbeli meghívását postafordultával elfogadtam.
– Hintón fél óra, akár naponta úszhatsz a Balaton vízében Ágnes, te is. Jó lovak állnak a rendelkezésünkre.
Zárdaiskolai barátnőm invitáló sorai mindjárt szórakozásokkal kecsegtettek.
– Kastélyavatónkra két vármegyébe, Keszthely és Kéthely körjegyzőségében élő fiataluraknak címeztem meghívókat. Nem lehet táncpartnerben hiányunk.
Csodálkoztam kissé, miközben a levelet olvastam. No, nem a fiatalurak említésén, de tudomásom szerint a sári kastély már a XVIII. sz.- ban is ott állt a helyén.
Pontos magyarázatot a következő hét elején, megérkezésemkor kaptam. A vasútállomási fogadásommal megbízott intéző tájékoztatott. Készségesen lesegített a magas vonatlépcsőről a csomagjaimmal együtt, és a ránk várakozó hintóhoz kísért.
– A Hunyady család a nyolc éve húzódó átépítések végét ünnepli meg az estéllyel hamarosan. A befejezési munkálatokat sokáig a világháború akadályozta.
Neobarokk stílusban, pompásan felújított épületet találtam. Hintónk a park ezüsthársfa-sorának mélyére lilás alkonyatban gördült be.
A nyakamba csimpaszkodó, ifjú grófnő az örömteli lelkesedésből nem tudott kifogyni, amíg vacsora után, éjféltájt végre mindketten nyugovóra tértünk. Kitárt ablakszárnyakon egészen napkeltéig a virágzó hársak erős illata tódult be.
A vendéglátó Hunyady család Kéthely községben téglagyárat, sőt magánkórházat is alapított. Engem újságíró gyakornokként mindkettő érdekelt, ezért kérésemre Franciska mindjárt másnap, reggeli után magával vitt a téglagyárba.
Egy öreg munkástól ebédszünetben hallottam a következő mesét a szabadban, mindenfelé burjánzó paréjlevelek és pipacsok között, ahová a sárga csíkos napernyőjét forgató barátnőmmel együtt én is letelepedtem.
– Aztán a vár fölötti dűlőn, a Meleg-oldalban járt-e már, kisasszony?
– A várromhoz még nem jutottam el. Miért kérdezi?
– Csak, hogy a kőkecskéről hallott-e már?
– Ne várakoztasson, mondja!
Az öreg subát kerített a fűben maga alá, megtömte a pipáját, majd mesélni kezdett.
Azon a dűlőn áll a kőkecske, mióta az eszemet tudom. Oda hajtottam ki a mi kecskénket is legelni, mert anyám a jószágot már pendelyes koromban rám bízta. De a mi Gizink elkerülte a kőkecskét, mintha tartana tőle.
Gizinek hívták a kecskéjüket?
Hát ne gondolja kisasszony, hogy Gizella királynénk emlékének megcsúfolása az. Inkább, hogy a fenséges nevét ne tudjuk feledni.
Jól van. Azután mi történt?
Nem csak a mi Gizink kerülte a kőkecskét, de a falubeliek is. Mindannyian féltünk tőle, inkább csak távolabbról nézegettük. Találgatták, hogyan kerülhetett oda. Öregapám egyszer azt mesélte, már a török időkben is ott bámulta ez a kőkecske a várunkat, meg a falut. A plébános úr megerősítette nagyapám szavait.
Ne gondoljanak maguk a kőkecskére! Talán bajt hozna ránk, ha elmozdítanánk.
Pedig dehogyis cipelte volna el azt a kőszobrot a helyéről senki.
A kőkecske rejtélye nem hagyott nyugodni. Ugyanaznap délután Franciskával én is meglátogattam a kéthelyi kőjószágot a parádés-kocsis kíséretében. Feltűnt, hogy amint az öregember mesélte, mindenképpen emberi kéz, nem a természet, szél és víz munkálta.
A sáripusztai fehér zsalus kastélyszobámban írtam egy rövid cikket róla, egyik keszthelyi hírlapban hamarosan megjelent.
A szombat esti partira két újságíró is eljött. Az egybegyűltek szórakoztatására már az első táncszünetben felolvasta egyikük a Kőkecskét. Majd nyár végén hallottuk, hogy a helyi anyagot külföldi lapok is átvették.
Legközelebb csak tíz év múlva találkoztam Franciskával egy adriai fürdőhelyen újra. Nem sokat változott. Bájos gyerekei társaságában, piros napernyő alatt a limonádéját kortyolgatta. Főleg a Somogyban együtt töltött nyarat idéztük fel. Amikor elköszöntünk egymástól, a következőt mondtam neki.
Üdvözlöm a kőkecskét is!
Barátnőm szép arcán árnyék futott át.
Már nem tudnám átadni, kedves Ágnes. Két évvel a sáripusztai vendégeskedésed után eljött a faluba Törökországból egy ember. Kérte, vezesse föl a Meleg-oldalba valaki. A kíséretébe szegődött munkás - talán a téglagyári öreg fia lehetett - elmondta később, hogy a látogató utasította; törje szét a kőkecskét. Annak az üreges belsejéből mesés kincsek, villogó, drágaköves ékszerek, arany pénzek kerültek elő. A fizetségül kapott éremdarabot még sokáig mutogatta a faluban.
De az ismeretlen török férfi a kőkecskéből kifordított kincset aznap éjjel a származási helyére, Isztambulba menekítette.

Megjegyzés: A Kőkecske c. monda kéthelyi változata Mirkó Jánosné Simon Magdolna elbeszélése nyomán.

(2009. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·A Kéthelyi Általános Iskola szülői szervezetének működése a 2018-2019-es tanévben
(2019. II.szám Nyár)
·A kéthelyi iskolában az EFOP 3.1.8-17-2017 „Együtt testvérként” c. pályázat zajlik jelenleg
(2018. I.szám Tavasz)
·A szüreti borkorcsolya-versenyekről
(2016. III.szám Ősz)
·Gyermekélet régen
(2014. IV.szám Tél)
·A „mi Bajnokunk”
(2014. I.szám Tavasz)
·Az elmúlt időszak tapasztalatai
(2010. IV.szám Tél)
·Dr. Gonda Péter képviselőjelölt bemutatkozása
(2010. III.szám Ősz)
·Farsang az óvodában
(2009. I.szám Tavasz)
·„Hívogat az iskola…”
(2006. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.08 msodperc