Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Gondolatok Karácsony ünnepére

Karácsonykor Jézus születését, a második isteni személy földre szállását, biblikus kifejezéssel élve „az Ige megtestesülését” ünnepeljük.

Az Ige – Jézus Krisztus – öröktől fogva élt és él a Mennyei Atyánál. Aztán a történelemben jött egy – nem is váratlan – fordulat – hiszen a próféták már megjövendölték a Megváltó születését – „És az Ige testté lett, és közöttünk élt” – mondja Szent János evangélista (Jn 1,14). Ez időben történt, körülbelül kétezer évvel ezelőtt, a térnek egy jól meghatározható pontján, a júdeai Betlehemben.

Talán fel sem tudjuk fogni ennek a megtestesülésnek a jelentőségét. Hiszen Jézus „értünk emberekért, a mi üdvösségünkért leszállott a mennyből, megtestesült a Szentlélek erejéből, Szűz Máriától és emberré lett.” – imádkozzuk a Hitvallásban. Az emberré lett Isten átlépte azt a szakadékot, amelyet a filozófusok áthidalhatatlannak véltek Isten és az ember között.

Karácsonykor meg szoktuk ajándékozni azokat, akiket szeretünk. Ez a szokás eszünkbe juttatja az első karácsonyi ajándékot, amely nem egy tárgy volt, hanem egy személy, az Isten Egyszülött Fia. Az ő személyében Isten maga jött el hozzánk, hogy – Izaiás próféta jövendölése szerint – velünk legyen. Velünk sírjon és örüljön, velünk szenvedjen, velünk és értünk haljon meg a kereszten.

Isten szeretett Fiának velünk léte nem csak egy kis időre, hanem örökre szól. Amikor úgy gondoltuk, hogy eltávozott közülünk, nem különféle ajándéktárgyakat, hanem önmagát hagyta a kenyér és a bor színe alatt az Oltáriszentségben.

Jézus születésének ünnepe arra tanít minket, hogy nekünk is önmagunk odaajándékozásával kell szeretnünk egymást.

Szép és jó dolog, ha üdvözleteket küldünk ismerőseinknek és barátainknak, ha ajándékokkal kedveskedünk szeretteinknek. De nem szabad elfelejtenünk, hogy a különféle ajándékok nem helyettesíthetik a szívünket, szeretetünket. Szívünk odaajándékozása pedig azt kívánja, hogy imádkozzunk azokért, akik tőlünk vagy Istentől távol vannak, illetve hogy személyesen segítsük, és személyes jelenlétünkkel támogassuk a közel levőket.

A ma embere, ha kifejezi szeretetét, akkor azon nagyon érződik a fogyasztói szemlélet minden ártalma. Még akik szeretik egymást, azok is már csak pénzben vagy pénzen megvásárolható tárgyakban tudják kifejezni szeretetüket. Nem érnek rá együtt lenni szeretteikkel, együtt imádkozni, vagy csak egyszerűen beszélgetni egymással.

Sok szülő bőségesen ad zsebpénzt a gyermekeinek, ahelyett hogy önmagát ajándékozná nekik. Nincs ideje, fut a pénze után, pedig a pénz – ha szeretet nincs mögötte – nem boldogít. Akire pedig nincs időnk, azt nem szeretjük igazán.

Karácsonykor azzal a Jézussal találkozunk, akinek volt ideje ránk, mert szeretett minket. Volt ideje tanítványaira, a tömegre, a betegekre és a gyászolókra, még a farizeusokra is, akik támadták Őt.

A Jézussal való karácsonyi találkozás tanítson meg minket a másokkal való találkozás és együttlét értékére, hogy rátaláljunk a szívből jövő szeretetre, karácsony igazi örömére.

Ezen gondolatok jegyében: Áldott, békés Karácsonyt kívánok minden kedves olvasónak!

József atya
(2008. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·A 2018/2019-as tanév rövid áttekintése
(2019. II.szám Nyár)
·Nyári napközis táborok
(2019. II.szám Nyár)
·Őszi pillanatok az Oviban
(2016. III.szám Ősz)
·Sakk
(2015. I.szám Tavasz)
·Anekdotákat gyűjtök
(2013. IV.szám Tél)
·1%
(2012. I.szám Tavasz)
·Választás - bevezető
(2010. III.szám Ősz)
·Kórushírek tavasszal
(2009. I.szám Tavasz)
·85 éve született Bakay Lajos színész
(2005. IV.szám Tél)
·Erős kezekkel, de szépen
(Módosul az iskolai házirend)
(2004. IV.szám Tél)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.02 msodperc