Őszbúcsúztató az óvodában

Mint minden évben, az idén is megtartottuk a szüreti mulatságunkat az óvodában, október hónapban.

Sokat mókáztunk: szőlőt daráltunk, préseltünk, táncoltunk, a kemencében pizzát sütöttünk és vendégségbe hívtuk a tavalyi óvodásainkat, így ők is kipróbálhatták új udvari játékainkat.

Szüreti mulatság A kéthelyi ovi csapata Marcaliban

Kistérségi Ősz-búcsúztató ovis sport kavalkádon versenyeztünk nov.19-én a Marcali Sportcsarnokban, ahol a környék óvodái 8 fős csapatokkal neveztek. A mi óvodánkat Ambrus Zoé, Fekete Ákos, Hodorics Domonkos, Kovács Erik, Léránt Zalán, Mika Anna, Szita Kitti, Takács András képviselték, és 15 csapat közül az előkelő 5. helyezést érték el.

Nagycsoportosaink november 29-én a helyi Vöröskereszt által szervezett Véradók ünnepén versekkel és énekes játékokkal köszöntötték a falu véradóit.

Téli örömök

Karácsony az év legnagyobb keresztény ünnepe. Jézus születésének a napja. Közismert jelképe a feldíszített fenyőfa. Változnak az ünnepi szokások, akárcsak hétköznapjaink, és velük együtt az ünnepre való készülődés is. Hagyományőrző a templomokban, köztereken, hivatalokban, üzletekben, pályaudvarokon felállított karácsonyfa. Az utcai forgatag, a díszes kirakatok, a kivilágított utcák, árkádok, a sátorosok portékái, mind az ünnep közeledtét jelzik A karácsonyt nemcsak a hívő emberek körében nevezik a szeretet ünnepének, hiszen a karácsonyfa állítása, a karácsony megünneplése az egész világon jelképpé vált. A karácsony köré egész ünnepkör épül, kezdve az adventtől egészen vízkeresztig (január 6.). Magában foglalja Miklós, Luca, Ádám és Éva napját, karácsony után pedig Istvánét, Jánosét, Szilveszterét és az újévet. Közülük a betlehemezés és a karácsonyi dalok éneklése maradt fenn leginkább. Az utóbbi években egyre gyakrabban látni lakások ajtajára függesztett koszorúkat, az ablakokon fenyőágakból készített girlandokat.

Mind nagyobb figyelmet fordítanak az emberek az ünnepi előkészületekre. Az otthon készített díszek legalább olyan szépek, mint az üzletekben kaphatóak. Sőt, az együtt készítés öröme, mindannyiunk boldogsága, az a meghitt családi hangulat is benne van, ami munka közben áthat bennünket.

Ebben az évszakban beszélünk az óvodában a legtöbbet a családról, a szeretetről. A gyertya fényében, karácsonyi dalok éneklése vagy hallgatása közben, még a máskor eleven gyermekek is meghitten beszélgetnek családi élményeikről.

  • December 4-én a kéthelyi Idősek Klubjának tagjai ajándékkal kedveskedtek óvodánk legkisebb lakóinak. Az első percek meglepődöttségét a kedves nagymamák hamar feloldották a kicsikben, vidám hangulatban beszélgettek és játszottak.
  • December 5-én a Kultúrház vezetője szervezett a gyermekek részére egy Mikulásváró műsort, amin az egész óvoda gyermekserege önfeledten tapsolt és énekelt. A műsor végén a meglepetés ajándékoknak nagyon örültek a gyerekek, a csoki mikulások egy része már az óvoda felé vezető úton a kezekből a pocakokba került.
  • December 5-én, mire a gyerekek felébredtek, már járt náluk a Mikulás, minden jó gyerek cipőjében, csizmájában otthagyta az ajándékokat.
  • December 8-án személyesen jött hozzánk a Mikulás, versekkel és énekekkel köszöntöttük, ő pedig megajándékozott bennünket a Danon Kft. által felajánlott Túró Rudival.
  • A Télapó elhozta nekünk a Kéthelyért Egyesület ajándékát, a Brumi Bandi Band zenés előadását, ahova az előfelvételis gyerekeket is meghívtuk szüleikkel együtt. Nagy örömöt és vidámságot loptak az előadók a gyermekek szívébe-lelkébe.
  • Dec. 15-én Keszthelyre mentünk a Balaton színházba, a Diótörő c. zenés-táncos mesejáték előadására.

Szülő-gyermek közös programot szerveztünk, mézeskalácsot sütöttünk, azzal díszítettük a karácsonyfánkat. Készülünk a Falu karácsonya műsorra és az óvodai karácsony megünneplésére, ahol a csillagszóró meggyújtásával az ünnepi előkészületek óvodai része lezárul. Kellemes, meghitt, békés ünneplést kívánunk minden családnak!

A Kéthelyért Egyesület ajándéka volt a műsor Kedves nyugdíjasok jöttek vendégségbe Délceg Mikulás érkezett az oviba
Az óvoda dolgozói nevében: Magyar Tiborné