Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Óvoda udvar és játszótér fejlesztés
·Riport az 50 éves Horváth Józseffel
·Közérdekű tájékoztatás az avar és kerti hulladék égetéséről
·Díszőrség az ejtőernyős katonák emlékművénél Kéthelyen
·Zászlóval köszöntjük az újszülötteket
·Bemutatkozik a Yin-Yang Életmódközpont
·A kéthelyi hársfák
·A Vincés nővérek Kéthelyen
·Üzenet haza
·Egyszerűen szép
·Vitaminnal erősítik a kéthelyi gyerekek immunrendszerét
·Megújult a játszótér a Hegyalja utcában
·Sakk
·Támogatás Covid-19 pozitív családoknak

A doktor bácsi. Emlékezés dr. Batáry Károlyra

Batáry doktor

Batáry (Schnur) Károly, Kéthely egykori körorvosa 120 évvel ezelőtt, 1889. január 8-án született a vajdasági Zomborban. Orvosi diplomát 1913-ban szerzett a Kolozsvári Egyetemen, majd Berlinbe ment egy híres professzorhoz, hogy a szülészetben és nőgyógyászatban képezze magát. A háború kitörése miatt azonban haza kellett térnie. Először az orosz, majd az olasz fronton teljesített szolgálatot katonaorvosként, ahol ő maga is megsebesült, mert pergőtűzben mentette a katonákat. Háborús élményeiről naplót is vezetett. Hősiességéért Vaskereszttel tüntették ki, s megkapta a vitézi címet is. Később, 1933-ban a vitézi cím birtokosaként nevét magyarosítani kellett, ekkor vette fel a Batáry nevet.

Kéthelyre 1920 nyarán került, mert miután az orvosi állás megüresedett, pályázaton az állást ő nyerte el. Kezdetben Kéthelyen kívül, az orvosi körzethez tartozott Balatonkeresztúr, Balatonújlak, Horvátkút, Somogyszentpál és Varjaskér, továbbá a környező puszták közül Sári és Pálmajor is. 1945 után már csak a somogyszentpáli és sári pusztai betegeket kellett gyógyítania. Betegeiért fáradhatatlanul dolgozott. Lovaskocsin, szekéren vagy kerékpáron közlekedve kereste fel őket.” Sokszor, amikor hazaérkeztem külterületről, már két-három fogat is várt rám. Vártak a betegeim…” – nyilatkozta egy róla szóló újságcikkben.

A község egykori állatorvosa, Dr. Kasza Lajos önéletrajzában megemlékezik dr. Batáry Károlyról is, ahol így ír: ”Sokat voltunk együtt. Az én körlátogatásaim napjain velem jött, mert neki nem volt közlekedési eszköze….óriási gyakorlatával a legjobbat adta a betegnek, ami az adott körülmények között lehetséges volt. Az emberi jósága páratlan volt. Bőven akadt ingyenes páciense. A patikánál csak azt kellett mondania a betegnek, hogy Csatos doktor (így nevezi visszaemlékezésében Dr. Kasza Lajos!) küldte és megkapta az ingyenes gyógyszert.”

Dr. Kasza a helyi gyógyszerész elmondása alapján elmesél egy olyan történetet is, amely Batáry Károly kiváló orvosi képességeit mutatja be. A történet a következő: a falu birtokosai, dr. gróf Hunyady József és felesége harmadik gyermeküket várták. A szüléshez Budapestről hívtak szülész professzort, ő azonban a váratlanul fellépő komplikáció miatt klinikai háttér és asszisztencia nélkül nem vállalta helyben a szülés lebonyolítását. Azt javasolta, szállítsák Budapestre a vajúdó grófnét. A gróf szorult helyzetében, a helyi bábaasszony javaslatára oda hívatta dr. Batáry Károlyt a szüléshez. A bábaasszony és a körorvos segítségével egy óra alatt megszületett a Hunyady család harmadik gyermeke, Imre gróf. Dr. Batáry Károly nemcsak a grófi családban vezetett le szülést. Saját bevallása szerint orvosi körzetében eltöltött 46 éve alatt több ezer gyermeket segített a világra.

A falu lakóinak visszaemlékezéseiből tudjuk azt is, hogy nemcsak világra segítette, de nagyon szerette is a gyermekeket.

1960-ban, a Semmelweis-napon - július 1-jén - Kiváló orvosi címmel ismerték el lelkiismeretes munkáját, gyógyító tevékenységét. 1966-ban, amikor 53 évi praktizálás után hetvenhét évesen nyugalomba vonult, riport készült vele a megyei lapban. Az őt kérdező újságírónak arra a kérdésére: „Mi a legkedvesebb emléke a 46 év alatt?” - a következőképpen válaszolt: „Az életmentés felett érzett öröm és az a szeretet, melyet most a búcsúzáskor fejezett ki a lakosság.” Nyugdíjas éveiben Balatonmárián élt, majd ott is hunyt el 1973 februárjában. Feleségével és László fiával egy sírboltban, a kéthelyi r.k. temetőben nyugszik.

Balla Mária
(2008. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Szűcs Judit Magdolna
(2019. III.szám Ősz)
·Sakk
(2018. I.szám Tavasz)
·Művészeti bemutató az iskolában
(2017. II.szám Nyár)
·Kéthelyi iskolások és nyugdíjasok Bugaszegen
(2014. II.szám Nyár)
·Anekdotákat gyűjtök
(2013. IV.szám Tél)
·Karácsony, a fény és a szeretet szimbóluma
(2011. IV.szám Tél)
·Erdélyben jártunk
(2009. III.szám Ősz)
·Nem értem a kérdést, s nem tudom a választ
(2008. IV.szám Tél)
·Sportélet Kéthelyen
(2005. III.szám Ősz)
·Kéthelyi Középiskolások Kórusa
(2004. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.08 msodperc