Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Vietnámi élményeim

2008. október 16. – november 4.

Havanecz Bianka kéthelyi középiskolás sakkozó októberben, Vietnámban, a Korcsoportos Ifjúsági Világbajnokságon képviselte hazánkat. Tapasztalatait élménybeszámolóban osztja meg velünk.

Bianka és az eddig megszerzett trófeák

Megérkezés Vietnámba. Ez a két szó nagyon hosszúra sikeredett a valóságban. Még csütörtökön délután fél 4-kor volt Ferihegyen a csapattalálkozó (4 lány, 2 fiú, 5 felnőtt), ahonnan Frankfurtba repültünk. Péntek reggelre értünk a katari Dohába, de ekkor még az út felénél sem voltunk. Onnan Saigonba 18:40-re érkeztünk, ahol már vártak bennünket a Hungary feliratú táblával.

3 órás buszozás után jutottunk a Vung Tau-ban lévő szálláshelyünkre. Ez az út gyorsan eltelt, mert nagyon izgalmas volt. Életünkben annyi robogót nem láttunk, ráadásul nem zavarta őket sem a piros lámpa, sem a sávok menetiránya. Minden pillanat életveszély volt valamelyik kétkerekes számára, ráadásul több járgányon 3 személy is ült.

A szállodában vacsorával vártak minket, és kb. 11 körül már ágyban lehettünk. A szálloda előtt és bent is ki voltak rakva az itt lakó csapatok zászlói, ám a magyar zászlón felül volt a zöld. Ahogy ezt mutatta nekik a csapatvezetőnk, azonnal lekapták és nagy sajnálkozás közepette máris megfordították. Így már jól mutattunk a kanadaiak, izraeliek és ausztrálok mellett. Több szállodában helyezték el a versenyzőket. Volt 2 napunk a kezdésig, hogy akklimatizálódjunk, de elég nehéz volt. Nagyon magas ott a páratartalom és még hozzá a 38-40 oC. Alig kaptunk levegőt. Amíg a versenyteremhez értünk (10-12 perc), 5-ször leizzadtunk.

A tengerpart felfedezése közben forgatott rólunk a vietnámi országos televízió. Több gyerektől interjúkat is kértek. Csodálatos volt a helyünk, a szálloda közvetlenül a tengerparton. Finoman főztek, ötféle főételből választhattunk, amelyben európai ízlésű ételek is voltak. A leveseik nagyon érdekes, ragasztószerű állagúak, na, ezekből nem sokat ettem.

Folyamatosan érdeklődtek az ottani szervezők, hogy minden rendben van-e. Szóval nagyon kedvesek voltak, jó benyomást tettek ránk.

Elérkezett a verseny hivatalos megnyitójának az ideje. Az ünnepség pazar volt. Látványos díszletek, koreográfiák, előadások után egy óriási, 20 perces tűzijáték következett. Másnap délután fél 4-kor kezdtük a partit klimatizált versenyteremben, mégis nyomott bennünket a levegő.

Hatalmas élmény számomra, hogy ennyi nemzetiség, szinte a világ összes országából jött résztvevő egy teremben, egymás mellett, ill. egymással szemben foglalt helyet. Érdekesség volt nekem, az a szokás ilyen világversenyeken, hogy a játékosok megajándékozzák egymást. Mi is vittünk Hungary-s képeslapokat, rátétes könyvjelzőket. A versenyidő alatt volt egy nap szünetünk, amikor kirándulni vittek bennünket a közeli látványosságokhoz. Gyönyörű helyeken jártunk.

A napi programunk elég fárasztó volt szellemileg, hiszen délelőtt felkészülés a partira, délután pedig a játszmák, amik 3-4 órásak voltak. A 11. forduló után elérkezett az eredményhirdetés és a záróünnepség napja. Nem minden sikerült úgy, ahogy szerettem volna, de sokszor csak egy hajszálon múlt a győzelem. A pontjaim alapján a középmezőnyben végeztem. Tulajdonképpen nem szabad elégedetlennek lennem, hiszen elég húzós volt, mivel mindenhonnan az ország legjobbjai érkeztek.

A záróünnepségnek is megadták a módját. A szállodában kis ajándékokkal búcsúztak tőlünk.

Bianka Vietnámban, a világbajnokságon
Vietnámban

A hazafelé út is kalandosra sikeredett. Lekéstük a repülőgépet, de nem a mi hibánkból. Fél órával később érkezett meg a buszunk egy tanulósofőrrel. A péntek délutáni dugóból kikeveredve kb. 5-10 perccel érkeztünk később a reptérre, mint kellett volna, így nem engedtek minket felszállni a gépre. Szóval ottmaradtunk Ho Si Minh-városban. A nagy ijedtség után a szervezőktől jött valaki és elismerték hibájukat, így állták a következő 3 nap szállás és étkezési költségét, valamint a repülőjegyek árát is. Ez a 3 nap volt a legjobb. Stressz, izgalom nélkül, csak kikapcsolódtunk, kirándultunk, vásárolgattunk és hülyéskedtünk.

Hatalmas élményekkel és sok tapasztalattal tértem haza, amit remélem, majd a későbbiekben kamatoztathatok a sakk terén.

Befejezésül szeretném megköszönni a támogatását mindazoknak, akik lehetővé tették nekem, hogy részt vehessek ezen a világversenyen Vietnámban.

Havanecz Bianka
(2008. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Kéthelyi sorsok
(2020. I.szám Tavasz)
·Beérett a kaktuszfüge
(2018. III.szám Ősz)
·Füleki Virág: Sötét erdő, fényes csillag
(2016. IV.szám Tél)
·A polgárőrség a közbiztonság legfontosabb civil szereplője
(2014. IV.szám Tél)
·Történetíró verseny
(2012. IV.szám Tél)
·Nyári sakkesemények
(2011. III.szám Ősz)
·Pörög tovább az időkerék…
(2009. II.szám Nyár)
·Mesélő természet
(2007. III.szám Ősz)
·A 2005-2006. tanév versenyeredményeiből
(2006. II.szám Nyár)
·Nevezetes kéthelyiek
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc