Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Óvoda

2008/2009-es nevelési év az óvodában

Jól kezdődött a tanév, az óvodából mindenki - gyermekek és dolgozók - a Müller cukrászda meghívására fagylaltozni mentünk.
Az idei évben óvodánk létszáma eléri, sőt meghaladja a maximumot.
A létszámok alapján két, részben osztott és egy homogén összetételű csoportot alakítottunk ki.
Középső – nagycsoportunk létszáma: 27 fő
Kis – középső csoportban: 26 fő
Kiscsoportosaink létszáma: év végére 27 fő

Szeptember, az óvodai beszoktatás kezdő hónapja

A gyermek óvodai közösségbe kerülése manapság, a mi társadalmunkban szinte elkerülhetetlen. Van ugyan lehetőség arra, hogy a kicsit valamelyik otthonmaradó szülő nevelje, vagy a nagyszülőkre bízzák, de csak ötéves korig. Azt követően a gyermeknek mindenképp óvodába kell járnia, hogy megszerezze azokat a képességeket kortársai között, amik lehetővé teszik majd az iskolai közösségbe való beilleszkedést. Ez alól az óvoda vezetője adhat felmentést, de kizárólag különösen indokolt esetben, ami egyben azt is jelenti, hogy az óvodába való beszokás elkerülhetetlen. Mindez életkortól függetlenül nehézséget okozhat. A beszokás körüli nehézségekben a gyermek szorongása mellett szerepet kaphat a szülő bizonytalansága is. A szülő, ha magabiztosságot sugároz gyermeke felé az óvodába kerülés kapcsán, gyermekében is biztonságérzetet kelt. Ilyenkor a kisgyermek nem aggódik annyira, hiszen látja, hogy a szülei sem teszik, tehát neki sincs miért. A környezetváltozás azonban mindig megterhelő. Hogy gyermekünknek mennyire az, függ a temperamentumától és korábbi tapasztalataitól. Egyformán lényeges azonban mindegyiküknél, hogy hagyjunk időt a beszokásra.

A beszoktatás menete óvodánkban

Első lépés a beiratkozás után, hogy az óvónő megismerkedik a családdal és a gyermekkel már a nyár folyamán otthonukban. A találkozás alkalmával a leendő óvodás kiválaszthatja az óvodai jelét, amivel szeptemberig ismerkedhet.
Az első napon elég, ha a szülő, gyermekével együtt, másfél-két órát tölt az intézményben, majd együtt hazamennek. Otthon érdemes megbeszélni a nap eseményeit, közösen feldolgozni a sok újdonságot.
A második napon a szülőnek ismét érdemes elkísérni csemetéjét, bemenni vele a csoportba, de csupán húsz-harminc percig. Ezután fontos, hogy odamenjen gyermekéhez és elmondja, hogy ő most kimegy a csoportból, de ott lesz az óvodában, ha szükség van rá, akkor tud neki segíteni. Ezen a napon a gyermek már ott is ebédel, majd ebéd után hazamegy anyukájával vagy apukájával. Otthon ismét érdemes megbeszélni, hogyan telt a nap, így a szülő utalhat rá, hogy másnap már reggel elmegy, de ebéd után várni fogja gyermekét.
A harmadik naptól kezdve a szülőnek nem kell az óvodában maradnia. A kisgyermeket reggel óvodába viszi, majd elköszön tőle, és megmondja neki, hogy ebéd után jön érte. Fontos, hogy ilyenkor pontosan érkezzen, így gyermeke biztonságérzete nem csorbul, de ugyanígy fontos az is, hogy a reggeli elválásnál derűsen viselkedjen, jelezvén gyermeke felé, minden rendben. Nagyjából a hét végéig érdemes ezt a menetrendet betartani, s közben folyamatosan megbeszélni a gyermekkel óvodai élményeit.
Az első hetet követő időszakban már lehetőség van arra, hogy gyermekünk az óvodában aludjon, de még nem mondhatjuk, hogy teljes egészében megszokta új környezetét.

Természetesen ezek a beszoktatás általános elvei. A gyermeket legjobban a szülő ismeri, az ő kéréseit, javaslatait a beszoktatás megkönnyítése érdekében kiemelt figyelemmel fogadjuk.
Mindezek után bízhatunk abban, hogy örömmel és jókedvvel megy nap, mint nap csoporttársai közé, új élményeket és új képességeket szerezve, melyek lehetővé teszik majd számára a zökkenőmentes iskolakezdést.

Azok a gyermekek, akik már tavaly is jártak óvodába, az első napon, szeptember elsején, örömmel üdvözölték egymást és vették birtokukba az új játékokat.
A nyár folyamán minden csoportszobát festettünk, egy mosdót felújítottunk, szobai játékokat és díszeket, a folyosóra függönyt vásároltunk. Nagymértékben átalakítottuk az udvarunkat. Az elkorhadt játékokat kidobtuk, helyette újakat vásároltunk: hajót, egyensúlyozó korlátot, udvari szemetest, kettes és négyes rugós hintát, egyensúlyérzék fejlesztő mászókát.
Akiknek a segítségét köszönjük: az óvoda Szülői Szervezete, Játék- világ Közalapítványra felajánlott összegek: Tóth Imre vállalkozó, DRV Zrt., Komplex Bau Design Kft., Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet.
Óvodánk költségvetéséből jelentős összeggel elkezdtük az udvar átalakítását az EU-szabvány szerint. Célunk a folyamatos fejlesztés.
Köszönjük fenntartónknak a legnagyobb beruházást, a parkoló térkövezését, ami nemcsak praktikus, de nagyon esztétikus is. Köszönjük, hogy elképzeléseink mellé anyagi, személyi erőforrásokat rendelnek, hogy kívül-belül jól felszerelt óvodában kezdhetjük a tanévet, gyermekeink örömére.

Kiscsoportosaink
Kis-középső csoport
Nagy-középső csoport
Játék közben a középsős lányok az oviban
Tenger az ovi udvarán
Magyar Tiborné
óvodavezető
(2008. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Bartis László Imre
(2019. III.szám Ősz)
·Mérlegen 2018
(2018. IV.szám Tél)
·Antal László koreográfus, néptáncpedagógus 70 éves
(2016. IV.szám Tél)
·Sakk
(2015. I.szám Tavasz)
·Történetíró verseny
(2012. IV.szám Tél)
·Kiegészítés
(2011. I.szám Tavasz)
·Havanecz Imre képviselőjelölt bemutatkozása
(2010. III.szám Ősz)
·Vége az évnek…
(2007. II.szám Nyár)
·Falunk gyerekszemmel
(2006. II.szám Nyár)
·„A Nagy Könyv” Kéthelyen
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.07 msodperc