Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Tanévet zárt a művészeti iskola

Iskolánk az idei év májusában immár 4. alkalommal rendezte meg a művészeti tanszakok (néptánc, zene, képzőművészet) évzáró bemutatóját. Rendezvényünket sok érdeklődő szülő és volt tanítvány megtisztelte jelenlétével.

Ehhez az eseményhez közel 90 tanuló sokszor fárasztó, de kitartó és lelkes munkája vezetett. A képzőművészet szakosok kiállítását május 29-én nyitottuk meg az iskola előcsarnokában. Az érdeklődők a legszebb munkákat láthatják, amelyeket nagyon nehéz volt kiválogatni a még több szép közül. Tanítványaink nagy örömmel járnak Szatmári Norbert tanár úr óráira, aki változatos technikákkal, témákkal, pályázatokon, versenyeken való részvétellel ösztönzi őket. Mindenki „Norbi bácsija” diákjai közreműködésével készségesen segít a különböző rendezvények dekorációinak elkészítésében is.

Kiállítás az iskolában
Havanecz Bianka 8.o. munkái
Szita Patrícia 4.0. munkái

A zenészeknek sok idejükbe, kitartásukba, sok-sok gyakorlásba került, amíg „kis előadóművészek” módjára közönség elé vitték produkcióikat. A szintetizátoron, furulyán, fuvolán, dobon tanuló diákokat Hurja Lajos, Varga Ferenc és Kósiné Kockás Magdolna tanítják a zene szeretetére és művelésére. Produkcióik jelen vannak szinte minden iskolai rendezvényen, emelik azok színvonalát, színessé, még élvezetesebbé teszik azokat.

A táncosok ebben a tanévben többször is megmutathatták tudásukat, óriási fejlődésüket. Az idén már 4 csoportban folyt az oktatás, amelyet Sinkovics Zoltán táncpedagógus kollégámmal közösen végzünk. Az ő kiemelkedő szakmai munkájának, hozzáértésének és a gyerekek lelkesedésének köszönhetően a 3. csoport teljesítményét a megyei Néptánc Minősítő marcali fordulóján a zsűri bronz minősítéssel jutalmazta. Az előképzősök (1-2. osztály) népi játékok tanulásával ismerkednek az alapokkal, az együttmozgással, míg a másik három csoport már komoly somogyi, dél-alföldi, szatmári koreográfiákat táncol. Előadásukban az idei tanévben többször gyönyörködhetett a kéthelyi és több vidéki közönség is.

A három művészeti tanszak teljesítménye tavasszal elnyerte a minisztériumtól a „kiváló művészeti iskola” minősítést. Kodály Zoltán a néptánc tanítását egy alkalommal „anyalábi nevelésnek” mondta, melyet nagyon fontosnak tartott. A népzene oktatásáról ezt mondta: „Tovább kell adni, hogy ne legyen a népdal préselt virág.” Ezek egyrészt valóságos tárházai a tudat alatti magyarságnak. Egy csomó jellegzetesen magyar testmozdulat, szólás, hanglejtésforma, dallam. Másrészt nagy a dalok, játékok, táncok tisztán emberi értéke is, fokozzák a társas érzést, az életörömet.

Ebből szerettünk volna Önöknek május 30-án átnyújtani egy kis csokorral. Bízunk benne, hogy sikerült.

Sümegi Tamásné
néptánc tanszakvezető
(2008. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Kéthely és Balatonmáriafürdő települések közötti kerékpárút fejlesztése
(2021. I.szám Tavasz)
·Önkormányzati tervek 2019-re
(2019. I.szám Tavasz)
·Tájékoztató a Települési Értéktár létrehozásáról
(2016. III.szám Ősz)
·Bódis Józsefné Varga Ibolya
(2014. III.szám Ősz)
·Idén 10 éves a Kéthelyen
(2014. II.szám Nyár)
·Aranyos bábrabló
(2011. I.szám Tavasz)
·Sportnap az óvodában
(2010. IV.szám Tél)
·Lakossági tájékoztató
(2008. I.szám Tavasz)
·Kéthely híres szülöttei
Gerics Pál
(2006. III.szám Ősz)
·Kiss Zoltánra emlékezünk
(2005. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc