Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Itt a tél...

Egyre ritkábban végzünk időben a rendeléssel, egyre gyakrabban látogatnak minket a lehangoltságra, depresszióra hajlamos betegeink, több a lázas, köhögős, náthás gyerek...itt a tél. A csökkenő hőmérséklet, a kevés napsütés, a nyirkosabb idő, a kevesebb szabad levegőn végzett mozgás miatt szervezetünk ellenálló képessége romlik. Étrendünk is változik, kontinentális éghajlatunk miatt télen kevesebb friss zöldség kerül az asztalra. A szervezetünkben van egy olyan hormon - a melatonin -, melynek a mennyisége függ a napsütéses órák számától. Ennek a hormonnak a mennyisége befolyásolja a szerotonin szintjét, ami hat a hangulatunkra. Van a depressziónak egy kifejezetten télen jelentkező fajtája. Én télen sokkal több csokoládét eszek, mint nyáron. Lehet, hogy önök is? A csoki is emeli a szerotonin mennyiségét, így a hangulatunk javul.

Hogyan próbáljuk megelőzni a télre jellemző testi, lelki bajokat?

Együnk sok gyümölcsöt, amíg tart, addig a saját kertünkben termett télálló fajtákat. Ha van rá lehetőségünk, aszaljunk nálunk honos gyümölcsöket, és fogyasszuk rendszeresen. Ha az előzőek kifogytak, és a változatosság kedvéért is, fogyasszunk néha déligyümölcsöt (én mostanában sokszor csalódtam a nagyáruházakban kapható narancsban, mandarinban). Az orvosi tapasztalat azt mutatja, hogy mindig hasznosabb a minálunk honos vitaminforrások fogyasztása (arról nem beszélve, hogy nem feltétlenül nekünk kell fellendíteni pl. a spanyol mezőgazdaságot, a mienk is rászorul). A csokoládé példáján említettük, hogy az evés öröm, próbáljunk mértéket tartani, főleg a zsíros, cukros ételeket illetően. Fogyasszunk sok italt, az üdítőket kerüljük, a gyümölcslevek legtöbbször csak a nevükben tartalmaznak gyümölcsöt. A kéthelyi vízből készült tea olcsóbb és hasznosabb is. A decemberi ünnepek kulináris hagyományai sem mondhatóak orvosi szempontból kívánatosnak (a vigíliai böjtöt kivéve), de a karácsony az karácsony, szerintem ilyenkor a hagyomány fontosabb.

Rétegesen öltözködve próbáljunk többet tartózkodni a szabadban, reggel több a fény, aki nem dolgozik, nézzen körül a kertben. Sapka kötelező (esetleg kalap), mert a hőleadás egyharmada a fejbőrön keresztül történik. Este érdemes sétálni és nézegetni az ünnepi díszek fényeit.

Télen szárazabbá válhat a bőr, használhatunk hidratáló krémeket, ne áztassuk magunkat sokáig a forró vízben, mert az még jobban csökkenti a bőr természetes zsírrétegét. Ha sokat kell a hidegben, szélben tartózkodnunk, használjunk zsírosabb krémeket.

Járjunk társaságba, beszélgessünk sokat, a bevásárlás közben, a rendelőben, a kerítésen keresztül, főleg az egyedülálló, magányos, esetleg gyászoló szomszédainkat, ismerőseinket látogassuk, beszéltessük.

Közeleg a karácsony, szeressük egymást, vagy ha nem megy, legalább ne utáljuk, azt hagyjuk a politikusokra. Óvatosan a szaloncukorral! Boldog Ünnepeket!

Dr. Gonda Péter
(2007. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Közérdekű tájékoztatás az avar és kerti hulladék égetéséről
(2020. III.szám Ősz)
·Mérlegen 2018
(2018. IV.szám Tél)
·Épül – szépül a művelődési ház
(2016. III.szám Ősz)
·Bódis Józsefné Varga Ibolya
(2014. III.szám Ősz)
·Húsvéti vásár a Művelődési házban
(2013. I.szám Tavasz)
·Mozogj Falu!
(2011. III.szám Ősz)
·Rajz- és mesemondóverseny a könyvtárban
(2009. IV.szám Tél)
·280 éve lett Kéthely Hunyady-birtok
(2007. III.szám Ősz)
·Új szociális szolgáltatások Kéthelyen
(2006. IV.szám Tél)
·Az őszi kirándulás élményei
(2004. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc