Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·A Nyitott Klub elmúlt öt évéről
·Ha nyár….., akkor olvasótábor!
·300 éves az iskolai oktatás Kéthelyen
·Állatartás
·Nehéz hónapok a vírushelyzet miatt
·Helyi gazdaságfejlesztés Kéthely községben
·Német nyelvi tábor
·Három éve Kéthelyen az Atroplusz Kft.
·Erdei játszótábor két turnusban
·Újra pereg a film a Kéthelyi moziban
·Egyszerűen szép
·Magyarok kenyere gyűjtőpont Kéthelyen

Itt a tél...

Egyre ritkábban végzünk időben a rendeléssel, egyre gyakrabban látogatnak minket a lehangoltságra, depresszióra hajlamos betegeink, több a lázas, köhögős, náthás gyerek...itt a tél. A csökkenő hőmérséklet, a kevés napsütés, a nyirkosabb idő, a kevesebb szabad levegőn végzett mozgás miatt szervezetünk ellenálló képessége romlik. Étrendünk is változik, kontinentális éghajlatunk miatt télen kevesebb friss zöldség kerül az asztalra. A szervezetünkben van egy olyan hormon - a melatonin -, melynek a mennyisége függ a napsütéses órák számától. Ennek a hormonnak a mennyisége befolyásolja a szerotonin szintjét, ami hat a hangulatunkra. Van a depressziónak egy kifejezetten télen jelentkező fajtája. Én télen sokkal több csokoládét eszek, mint nyáron. Lehet, hogy önök is? A csoki is emeli a szerotonin mennyiségét, így a hangulatunk javul.

Hogyan próbáljuk megelőzni a télre jellemző testi, lelki bajokat?

Együnk sok gyümölcsöt, amíg tart, addig a saját kertünkben termett télálló fajtákat. Ha van rá lehetőségünk, aszaljunk nálunk honos gyümölcsöket, és fogyasszuk rendszeresen. Ha az előzőek kifogytak, és a változatosság kedvéért is, fogyasszunk néha déligyümölcsöt (én mostanában sokszor csalódtam a nagyáruházakban kapható narancsban, mandarinban). Az orvosi tapasztalat azt mutatja, hogy mindig hasznosabb a minálunk honos vitaminforrások fogyasztása (arról nem beszélve, hogy nem feltétlenül nekünk kell fellendíteni pl. a spanyol mezőgazdaságot, a mienk is rászorul). A csokoládé példáján említettük, hogy az evés öröm, próbáljunk mértéket tartani, főleg a zsíros, cukros ételeket illetően. Fogyasszunk sok italt, az üdítőket kerüljük, a gyümölcslevek legtöbbször csak a nevükben tartalmaznak gyümölcsöt. A kéthelyi vízből készült tea olcsóbb és hasznosabb is. A decemberi ünnepek kulináris hagyományai sem mondhatóak orvosi szempontból kívánatosnak (a vigíliai böjtöt kivéve), de a karácsony az karácsony, szerintem ilyenkor a hagyomány fontosabb.

Rétegesen öltözködve próbáljunk többet tartózkodni a szabadban, reggel több a fény, aki nem dolgozik, nézzen körül a kertben. Sapka kötelező (esetleg kalap), mert a hőleadás egyharmada a fejbőrön keresztül történik. Este érdemes sétálni és nézegetni az ünnepi díszek fényeit.

Télen szárazabbá válhat a bőr, használhatunk hidratáló krémeket, ne áztassuk magunkat sokáig a forró vízben, mert az még jobban csökkenti a bőr természetes zsírrétegét. Ha sokat kell a hidegben, szélben tartózkodnunk, használjunk zsírosabb krémeket.

Járjunk társaságba, beszélgessünk sokat, a bevásárlás közben, a rendelőben, a kerítésen keresztül, főleg az egyedülálló, magányos, esetleg gyászoló szomszédainkat, ismerőseinket látogassuk, beszéltessük.

Közeleg a karácsony, szeressük egymást, vagy ha nem megy, legalább ne utáljuk, azt hagyjuk a politikusokra. Óvatosan a szaloncukorral! Boldog Ünnepeket!

Dr. Gonda Péter
(2007. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Baba-Mama Klub
(2018. IV.szám Tél)
·Egy kéthelyi sírkő üzenete
(2017. III.szám Ősz)
·Növeljük otthonunk biztonságát!
(2015. IV.szám Tél)
·Ötéves a Nyitott Klub
(2015. II.szám Nyár)
·Hunyadi utcától a Magyari utcáig
(2012. III.szám Ősz)
·Önkormányzati tájékoztató
(2011. IV.szám Tél)
·Új német szakos tanárnőnk, Németh Bernadett - bemutatkozik
(2010. III.szám Ősz)
·Gyereknap
(2007. II.szám Nyár)
·Egyesület - Kéthelyért
(2007. I.szám Tavasz)
·Gazdag programok az óvodában
(2004. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc