Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Vízkereszttől - húshagyókeddig
·2021. március 15.
·A leendő elsős kéthelyi tanítók levele
·Reményekkel telve kezdtük az új évet
·Helyi értékeink gyűjteménye, a Kéthelyi Települési Értéktár 2020/2021
·100 éves Kéthely Hamvad nevű falurésze
·Home office
·Betekintés a Szociális Szolgáltató Központ hétköznapjaiba
·Távoktatás egyetemista szemmel
·Középiskolás vélemények a tantermen kívüli, digitális oktatásról
·Kéthely és Balatonmáriafürdő települések közötti kerékpárút fejlesztése
·Sikeresen pályáztak a kéthelyi polgárőrök
·1%
·Gyászhír

Itt a tél...

Egyre ritkábban végzünk időben a rendeléssel, egyre gyakrabban látogatnak minket a lehangoltságra, depresszióra hajlamos betegeink, több a lázas, köhögős, náthás gyerek...itt a tél. A csökkenő hőmérséklet, a kevés napsütés, a nyirkosabb idő, a kevesebb szabad levegőn végzett mozgás miatt szervezetünk ellenálló képessége romlik. Étrendünk is változik, kontinentális éghajlatunk miatt télen kevesebb friss zöldség kerül az asztalra. A szervezetünkben van egy olyan hormon - a melatonin -, melynek a mennyisége függ a napsütéses órák számától. Ennek a hormonnak a mennyisége befolyásolja a szerotonin szintjét, ami hat a hangulatunkra. Van a depressziónak egy kifejezetten télen jelentkező fajtája. Én télen sokkal több csokoládét eszek, mint nyáron. Lehet, hogy önök is? A csoki is emeli a szerotonin mennyiségét, így a hangulatunk javul.

Hogyan próbáljuk megelőzni a télre jellemző testi, lelki bajokat?

Együnk sok gyümölcsöt, amíg tart, addig a saját kertünkben termett télálló fajtákat. Ha van rá lehetőségünk, aszaljunk nálunk honos gyümölcsöket, és fogyasszuk rendszeresen. Ha az előzőek kifogytak, és a változatosság kedvéért is, fogyasszunk néha déligyümölcsöt (én mostanában sokszor csalódtam a nagyáruházakban kapható narancsban, mandarinban). Az orvosi tapasztalat azt mutatja, hogy mindig hasznosabb a minálunk honos vitaminforrások fogyasztása (arról nem beszélve, hogy nem feltétlenül nekünk kell fellendíteni pl. a spanyol mezőgazdaságot, a mienk is rászorul). A csokoládé példáján említettük, hogy az evés öröm, próbáljunk mértéket tartani, főleg a zsíros, cukros ételeket illetően. Fogyasszunk sok italt, az üdítőket kerüljük, a gyümölcslevek legtöbbször csak a nevükben tartalmaznak gyümölcsöt. A kéthelyi vízből készült tea olcsóbb és hasznosabb is. A decemberi ünnepek kulináris hagyományai sem mondhatóak orvosi szempontból kívánatosnak (a vigíliai böjtöt kivéve), de a karácsony az karácsony, szerintem ilyenkor a hagyomány fontosabb.

Rétegesen öltözködve próbáljunk többet tartózkodni a szabadban, reggel több a fény, aki nem dolgozik, nézzen körül a kertben. Sapka kötelező (esetleg kalap), mert a hőleadás egyharmada a fejbőrön keresztül történik. Este érdemes sétálni és nézegetni az ünnepi díszek fényeit.

Télen szárazabbá válhat a bőr, használhatunk hidratáló krémeket, ne áztassuk magunkat sokáig a forró vízben, mert az még jobban csökkenti a bőr természetes zsírrétegét. Ha sokat kell a hidegben, szélben tartózkodnunk, használjunk zsírosabb krémeket.

Járjunk társaságba, beszélgessünk sokat, a bevásárlás közben, a rendelőben, a kerítésen keresztül, főleg az egyedülálló, magányos, esetleg gyászoló szomszédainkat, ismerőseinket látogassuk, beszéltessük.

Közeleg a karácsony, szeressük egymást, vagy ha nem megy, legalább ne utáljuk, azt hagyjuk a politikusokra. Óvatosan a szaloncukorral! Boldog Ünnepeket!

Dr. Gonda Péter
(2007. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Bódis Józsefné
(2019. III.szám Ősz)
·Mesztegnyői vendégek Kéthelyen
(2019. I.szám Tavasz)
·Sakk
(2016. IV.szám Tél)
·Történelmi helyszínen történelmi győzelem
(2014. III.szám Ősz)
·Bajnok Eszter országos bajnok
(2013. II.szám Nyár)
·„Kéthely-város”
A jövő ígérete, vagy fantazmagória?
(2011. II.szám Nyár)
·Ismét becsengettek…
(2010. III.szám Ősz)
·„Örökre szépek” a kéthelyi színpadon
(2007. IV.szám Tél)
·Vége az évnek…
(2007. II.szám Nyár)
·Tavaszi hírek egészségügyben
(2004. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.07 msodperc