Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Helyesen író kéthelyi lányok
·A Kapitány kiszállt...
·Télutó, tavaszelő az oviban
·Húsvét
·Kéthelyi sorsok
·A támogatott lakhatásért
·Kéthelyi mesterek - Mika Szabolcs, a preparátor
·Boszibál ismét
·Sakk
·Pünkösd

Hagyományőrző Szüreti Fesztivál 2007

„Szüret tüzei égnek,
Szólnak szüreti nóták
S a szőlőhegyek hátán
Venyige lombja pirkad
És megszépül csöndesen
Az egész mulandóság.”

Juhász Gyula: Október (részlet)

A fesztiválok korszakát éljük. Szinte minden település megmutatja magát szűkebb-tágabb környezetének. Megkeresik azt a jellemző tevékenységet, foglalkozást, hagyományt, esetleg terményt, amiben a legjobbnak mutatkoznak a jelenben, és - szerencsés esetben - a régmúltban is gyökerekre lelnek. Kéthelynél kisebb községek is megtalálták azt, amire büszkék lehetnek, van, ahol évtizedes hagyomány a – néhol több napos – fesztivál. Általában profitál is ezekből a település: a rendezvények költségeire lehet pályázni, nő az idegenforgalom, ismertté válik a falu, fellendülhetnek a kisvállalkozások, bevétel is keletkezhet. A falvakban sorvadóban lévő kulturális, közösségi élet felvirágozhat.

Miért kellene nekünk erről lemondanunk? Kéthelyen talán nincs semmi megmutatnivaló, amire felhívhatnánk a környék figyelmét? - Itt ez a neves borvidék, a gyönyörű szőlős dombok, a község címerében is fellelhető jelkép, a borászat évszázados hagyományai, legyen hát nekünk szüreti fesztiválunk, vagy szőlő-bornapunk! – mondták az optimisták. – De van már egy Boglári Szüret, amit nem lehet felülmúlni, sőt megközelíteni sem. – érveltek a pesszimisták. Nem is ez a cél vezérelte a Kéthelyért Egyesület tagjait, amikor a Művelődési Házzal karöltve megszervezte az idei Hagyományőrző Szüreti Fesztivált. Az az elképzelésünk, hogy évről évre egyre gazdagabb, tartalmasabb, szélesebb köröket megmozgató fesztivállá nője ki magát ez a kéthelyi rendezvény. Nem kell nekünk ehhez bazár, vidámpark, csecse-becse, maradjunk inkább a hagyományoknál. Talán hirdethetnénk majd bordalversenyt, rendezhetnénk szürettel kapcsolatos néprajzi kiállítást, a helyi kézművesek (pl. hímző szakkör) munkáiból tárlatot, vásárt. Ezért találtuk ki a Borkorcsolya-sütő és a Kéthely bora 2007 versenyeket.

A gyerekeket megmozgató, szürettel kapcsolatos játékokat, kézműves foglalkozásokat délelőtt tartottuk, ahol hét helyszínen ügyeskedhettek, szórakozhattak az érdeklődők. Volt karóra dobálás vesszőkarikákkal, felkötött szőlőfürt elfogyasztása kéz érintése nélkül, mustfejtés szívószállal, madáretetés szőlőszemekkel fúvócsőből, „malac” etetése vadgesztenyével, növénykollázs készítése, dobozdíszítés termésekkel. A gyerekek birtokba vehették a régi és új tűzoltószereket. Minden adott volt a jó hangulathoz, még az időjárás is kedvezett, csak a gyerekek hiányoztak. Mindössze huszonöt fő jelent meg, a többiek sajnálhatják a kihagyott lehetőséget.

Kézműves foglalkozás
Kézzel nem szabad megfogni!
Mustfejtés szívószállal
Az iskolások tánccsoportja nyitotta meg a rendezvényt
Kiscsónak Táncegyüttes
Zsűrizés
A 2007-es szüret bírónéja és bírója
Kisbíró nélkül nincs szüreti felvonulás
Jól esik a simogatás

Szerény volt az érdeklődés a kora délutáni programokon is, az iskola táncosainak és a balatonfenyvesi Kiscsónak Táncegyüttesnek kevesen tapsoltak. A Borkorcsolya-sütő versenyre nevezettek viszont kitettek magukért. 11 fő vett részt, 16-féle tésztával, amiben volt többfajta pogácsa: sajtos, káposztás, csülkös, magvas, diós, valamint sajtos és kelt kiflik, rudak, csigák, stanglik, sőt még sajtos „csutaszár” is. A jelenlévő érdeklődők, a felvonulók és mindenki más nevében, aki kóstolhatott, köszönet a kéthelyi asszonyoknak, ők Álmos Lászlóné (2. hely), Dákai Csabáné, Fekete Istvánné, Gombai Lászlóné (1. és 3. hely), Horváth Sándorné, Lantos Gyuláné, Magyar Lajosné, Móricz Lászlóné, Nagy Ferencné, Peti Jánosné, Vancsó Mihályné. A Kéthely Bora 2007 versenyen csak a nagyobb bortermelők indultak, úm. az Achs & Achs Kft, a Dávid, a Harmath és a Havanecz borászat. Pedig érdekesebb lett volna, ha többen is bemutatkoznak. Vörösbor kategóriában az Achs & Achs Kft, fehér kategóriában a Dávid borászat kapott díjat.

Délután 3 óra körül indult a szüreti felvonulás egy hintóval, hét fogattal, a jelen technikáját pedig egy feldíszített traktor képviselte. Este 7 órától szüreti bálban forgolódhattak a táncolni vágyók. A zsúfolásig megtelt táncteremben hajnalig tartott a fergeteges jókedv.

A tanulságok levonása után már a jövő évi szüreti rendezvényt tervezzük, mert itt akarunk élni, szép ez a falu, legyen az életünk benne színesebb!

Balázs Andorné
(2007. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Bartis László Imre
(2019. III.szám Ősz)
·A kéthelyi iskolában az EFOP 3.1.8-17-2017 „Együtt testvérként” c. pályázat zajlik jelenleg
(2018. I.szám Tavasz)
·Füleki Virág: Sötét erdő, fényes csillag
(2016. IV.szám Tél)
·Munka, fejlődés, nyugalom
(2015. I.szám Tavasz)
·Tudósítás a Szociális Szolgáltató Központból
(2013. II.szám Nyár)
·Tavasz az iskolában
(2012. I.szám Tavasz)
·Felújítások és kiállítás a plébánián
(2009. IV.szám Tél)
·Készül a karácsonyi mézeskalács
(2008. IV.szám Tél)
·Németül is jól beszélünk
(2006. I.szám Tavasz)
·Magas a vérnyomásom…
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc