Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Vízkereszttől - húshagyókeddig
·2021. március 15.
·A leendő elsős kéthelyi tanítók levele
·Reményekkel telve kezdtük az új évet
·Helyi értékeink gyűjteménye, a Kéthelyi Települési Értéktár 2020/2021
·100 éves Kéthely Hamvad nevű falurésze
·Home office
·Betekintés a Szociális Szolgáltató Központ hétköznapjaiba
·Távoktatás egyetemista szemmel
·Középiskolás vélemények a tantermen kívüli, digitális oktatásról
·Kéthely és Balatonmáriafürdő települések közötti kerékpárút fejlesztése
·Sikeresen pályáztak a kéthelyi polgárőrök
·1%
·Gyászhír

280 éve lett Kéthely Hunyady-birtok

Somogy megye egyik legnagyobb uradalmának története a 18. század első harmadáig nyúlik vissza. 1727. október 11-én kelt ugyanis az a szerződés, amely rögzíti, hogy az egykor Fanchy, majd (Z)sankó, s végül 1726-ban Harrach Raymund tulajdonába lévő birtok Hunyady Antal, József és István tulajdonába megy át. A család hamarosan, egész pontosan 1745. december 22-én elnyerte a kéthelyi előnevet. 1753-ban bárói rangot, János fia ugyancsak János 1792-ben magyar, 1797-ben birodalmi grófi rangot szerzett. A család nemességének története egyébként 1607-ig vezethető vissza, amikor is Hunyad megyei Nagy András címeres levelet és birtokokat kapott Rudolf királytól. A család több tagja is jelentős szerepet játszott a megyei és az országos politikában. Pl. László (1826-1899) 1867-től cs.kir. kamarás, a somogyszili kerület képviselője az országgyűlésben, Imre (1827-1902) alezredes, a főrendiház tagja, udvari kamarás. Dr. gróf Hunyady József (1876-1942) somogyi képviselő, IV. Károly főudvarmestere.

Hunyady-kastély a falunkban az 1970-es években

Az uradalom szervezetének kiépülése a 18. század végére tehető. A birtokok korszerűsítésének és a család felemelkedésének időszaka ez. Somogyban lévő területeik - négy birtokcsoportot alkottak, négy központtal, amelyek a következő települések voltak: Somogyszil, Hosszúfalú, Balatonszemes és Kéthely. Az akkoriban mezővárosi ranggal bíró Kéthelyhez tartozó terület volt a legnagyobb kiterjedésű birtoktest. Mesztegnyő, a Hunyady család temetkezési helye, az uradalomban alközpontként működött. A család a 19. század elején már jelentős eredményeket ért el a gazdálkodás különböző területein. Az állattenyésztés különösen fontos ága volt a gazdaságnak. Sáriban a szarvasmarha- és juhtenyésztés kiemelkedően magas színvonalon folyt. Jelentős volt Kéthelyen az erdőterület is, a vadászat, s Bagl(y)asban a szőlőművelés. Hunyady József (1773-1821) külföldről hozott szakembereket a gazdaság fejlesztésére. Kevesen tudják, hogy ő rendezett Magyarországon elsőként lóversenyeket, 1814-1821 között évente, s azt is, hogy Széchenyi István az ő emlékének ajánlotta a Lovakrul című munkáját. Ma is rendeznek gróf Hunyady József emlékversenyt, sőt Batthyány-Hunyady díj is létezik a lóversenysportban.

,,…a kéthelyi uradalom berendezésében, ménese, juhászata, takarmánytermesztése, fásítása, csatornázása, gép-beruházásai összességében Somogy nagyszámú mintagazdaságai között is mintagazdaság számba vehető.”-írja az uradalomról még a 19. században Baksay Sándor.

A családnak balatonszemesi birtokaik révén szerepe volt a balatoni fürdőkultúra és a vízi sportok fejlesztésében. 1912-ben gróf Hunyady Józsefet választották a Balatoni Yacht Club elnökévé. Balatonszemesen elsőként nyaralóépületek céljára gróf Hunyady Imre méretett ki a tóra néző birtokából telkeket. A terület neve ma is Hunyady-telep. Ugyancsak ő épített elsőként 1882-83-ban nyaralót Balatonberényben, amely szintén Hunyady-birtok volt.

A kéthelyi központban igen fejlett volt a majorsági gazdálkodás. A viszonylag nagyszámú épület, az eszközleltár is erről vall a 19. század elején. A 20. század első felében a Hunyady családot ott találjuk Somogy megye legnagyobb adófizetői között.

A nagy Hunyady-kastély

Községünkben még ma is számos olyan, faluképi szempontból is meghatározó épület áll, melyet a Hunyady család építtetett. Nem a teljesség igényével: a barokk stílusban épült római katolikus templom, a vele szemben álló kastély, a Diófa utcában álló magtár, a volt gőzmalom épülete a Malom utcában, a volt kórház épülete az Ifjúság utcában, amely ma óvoda, a nagypince a Bagl(y)asban. A legnagyobb épület, Sári pusztán a kastély, a család személyes céljait szolgálta, s amely lényegében a földesúr Somogy megyei birtokainak központját reprezentálta. Nem áll már sajnos számos létesítmény: a téglagyár, a kisvasút, az ún. cselédházak, gazdasági épületek nagy része. A birtok utolsó tulajdonosa, dr. gróf Hunyady József 1942-ben bekövetkező halála után, fia, gróf Hunyady Imre volt.

Ezt a pincét is a Hunyady család építette

A Hunyady család és a község kapcsolata a nagybirtokok felosztásakor, illetve az 1948-as államosításkor jogilag lezárult egy időre, azonban ennek a kapcsolatnak máig tartó hatásai vannak az emberek sorsában, a község arculatában, adottságaiban.

Balla Mária
(2007. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Német nyelvi tábor
(2020. II.szám Nyár)
·Nyári táborok az iskolában
(2018. III.szám Ősz)
·Megújult híd Kéthely határában
(2017. I.szám Tavasz)
·Van labdarúgó utánpótlás Kéthelyen
(2014. II.szám Nyár)
·Sakkhírek
(2014. I.szám Tavasz)
·Tavasz az iskolában
(2012. I.szám Tavasz)
·Kéthelyi leány a Sakk Világbajnokságon
(2010. III.szám Ősz)
·Rendelet a térítési díj és tandíj fizetés szabályairól
(2008. III.szám Ősz)
·Az iskola nyári programjaiból
(2006. III.szám Ősz)
·Húsz év múlva …
(2005. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc