Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

A több-biztosítós rendszerről, vagyis annak tervéről…

Ma éjszaka olvashatjuk először a több-biztosítós rendszerrel kapcsolatos részletes kormányterveket (október 8.), és úgy gondoltam, amit most sejteni lehet, azt megpróbálom elmagyarázni Önöknek. Sietve hozzá kell tennem, ez a kormány terve, amelyet még a parlamentnek is el kell fogadnia, de megígérem, hogy a következő számban ismét visszatérünk a témára, főleg ha a tervek módosulnak.

Az elképzelést az Egészségügyi Minisztérium honlapján (az interneten: www.eum.hu) jelentették meg, társadalmi vita céljából, mivel az egészségügyben mindenki érintett, internettel viszont igen kevesen rendelkeznek, és vitát a politikusainkkal csak egyoldalúan folytathatunk, inkább vegyük át röviden, mire számíthatunk jövőre.

Most a jövedelmünkhöz mérten mindannyian fizetünk az államnak járulékokat (melyet a munkáltatónk von le tőlünk), amiből az Országos Egészségbiztosítási Pénztár működteti az egészségügyet (kórházak, szakrendelők, mentőszolgálat, háziorvosok fenntartása, gyógyszerek támogatása, táppénz kifizetése…). A járulékok befizetése nem változna, azonban 2008-tól az állam minden megyében létrehozna egy biztosítót, melyet 51 %-ban birtokolna, 49%-át viszont felajánlja megvételre magáncégeknek. Mivel egy cég több biztosítóba is beszállna (nem csak egy megyében kezdene működni), valószínűleg 8-12 biztosító alakulna összesen. Az emberektől beszedett járulékokat egy erre létrehozott szerv osztaná szét az említett biztosítók közt, létszámarányosan.

A terv szerint ahhoz a biztosítóhoz tartozhatunk, amelyik a mi környékünkön, Somogy megyében létrejön, hacsak nem döntünk másként. Ugyanis 2008 tavaszától a biztosítók elkezdenek toborozni, vagyis biztosítottakat, embereket szerezni. Lehet, hogy lesz olyan biztosító, amelyik a vizitdíj elengedésével próbál majd csalogatni, más ingyen szűréssel, más azzal, hogy őhozzá jobb kórház fog tartozni… Tehát ha egy másik biztosító (nem a Somogy megyei) szimpatikusabb lesz nekünk, választhatjuk azt is, egy belépési lap kitöltésével. Persze ha már tudni fogjuk, hogy pl. X biztosító a kecskeméti kórházzal működik együtt, akkor nem valószínű, hogy őt választjuk, mert akkor betegség esetén oda kellene befeküdnünk.

Ugyanis az új rendszerben csak a mi biztosítónk által kijelölt kórházban kaphatunk kezelést, és csak a mi biztosítónkkal szerződött szakrendelőbe kaphatunk beutalót. Ettől eltérni nagyon alapos indokkal lehet majd. (Az nem indok, hogy szerintem a másik kórház szebb, vagy ott jobban gyógyítanak, vagy ott van rokonom, ismerősöm…). Csak a biztosítónk által megszabott vizsgálatot rendelheti el az orvos a gyógyításunk érdekében, az őáltala megszabott gyógyszerelést alkalmazhatja a háziorvos. Sürgősségi ellátást (olyan váratlan, súlyos betegség, amivel nem tudjuk kivárni a háziorvosi rendelést, mert akkor maradandó bajunk lenne) bárhol igénybe lehet majd venni. Ha nem megfontoltan döntöttünk, egy év múlva léphetünk át egy másik biztosítóhoz.

A 2008-as év lenne az átmenet éve, tehát a biztosítók megszervezése, a toborzás, annak kialakítása, hogy melyik biztosítóhoz melyik egészségügyi intézmény fog tartozni 2009-ig lezajlana, amikortól már az új rendszer működne. A terv nagyon sok kérdést vet fel, és nem minden elemében tűnik teljesen átgondoltnak, de helyhiány miatt a kételyeimet most nem osztanám meg Önökkel.

Az eddigi rendszerhez képest nagyon sok a tervezett változás. Meg kell tanulnunk majd új dolgokat, pl. biztosító: aki megszervezi, és meg is szabja, hol, hogyan gyógyulhatunk. Korábbi, megszokott dolgokat el kell felejtenünk (Szeretnék a gyógyfürdőbe beutalót, már megbeszéltem X doktorral… Juliska néni is megy ultrahangra, én is elkísérném, kérek beutalót… Én mégis a piros tablettát kérem, mert az jobban tetszett… Elmennék laborba, mert kíváncsi vagyok, mi van velem…). A biztosító kiválasztásakor pedig körültekintőnek kell lennünk. Amennyiben a kormányzati elképzelések megvalósulnak, akkor minden lehetőséget ki fogok használni arra, hogy Önöket minél többször és részletesebben tájékoztassam a változásokról.

Dr. Gonda Péter
(2007. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Üzenet haza
(2020. III.szám Ősz)
·Sakk
(2018. I.szám Tavasz)
·Gyerekkorom Karácsonya
(2016. IV.szám Tél)
·Sipos László
(2014. III.szám Ősz)
·Új tanítónő az iskolában
(2012. III.szám Ősz)
·Nyári hittanos vetélkedő
(2011. III.szám Ősz)
·Fedett kerékpártároló az iskolában
(2010. III.szám Ősz)
·Kórushírek
(2009. II.szám Nyár)
·Karácsony Ünnepén (részlet)
(2005. IV.szám Tél)
·Fogászati helyzetkép
(2004. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.03 msodperc