Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Óvoda udvar és játszótér fejlesztés
·Riport az 50 éves Horváth Józseffel

A több-biztosítós rendszerről, vagyis annak tervéről…

Ma éjszaka olvashatjuk először a több-biztosítós rendszerrel kapcsolatos részletes kormányterveket (október 8.), és úgy gondoltam, amit most sejteni lehet, azt megpróbálom elmagyarázni Önöknek. Sietve hozzá kell tennem, ez a kormány terve, amelyet még a parlamentnek is el kell fogadnia, de megígérem, hogy a következő számban ismét visszatérünk a témára, főleg ha a tervek módosulnak.

Az elképzelést az Egészségügyi Minisztérium honlapján (az interneten: www.eum.hu) jelentették meg, társadalmi vita céljából, mivel az egészségügyben mindenki érintett, internettel viszont igen kevesen rendelkeznek, és vitát a politikusainkkal csak egyoldalúan folytathatunk, inkább vegyük át röviden, mire számíthatunk jövőre.

Most a jövedelmünkhöz mérten mindannyian fizetünk az államnak járulékokat (melyet a munkáltatónk von le tőlünk), amiből az Országos Egészségbiztosítási Pénztár működteti az egészségügyet (kórházak, szakrendelők, mentőszolgálat, háziorvosok fenntartása, gyógyszerek támogatása, táppénz kifizetése…). A járulékok befizetése nem változna, azonban 2008-tól az állam minden megyében létrehozna egy biztosítót, melyet 51 %-ban birtokolna, 49%-át viszont felajánlja megvételre magáncégeknek. Mivel egy cég több biztosítóba is beszállna (nem csak egy megyében kezdene működni), valószínűleg 8-12 biztosító alakulna összesen. Az emberektől beszedett járulékokat egy erre létrehozott szerv osztaná szét az említett biztosítók közt, létszámarányosan.

A terv szerint ahhoz a biztosítóhoz tartozhatunk, amelyik a mi környékünkön, Somogy megyében létrejön, hacsak nem döntünk másként. Ugyanis 2008 tavaszától a biztosítók elkezdenek toborozni, vagyis biztosítottakat, embereket szerezni. Lehet, hogy lesz olyan biztosító, amelyik a vizitdíj elengedésével próbál majd csalogatni, más ingyen szűréssel, más azzal, hogy őhozzá jobb kórház fog tartozni… Tehát ha egy másik biztosító (nem a Somogy megyei) szimpatikusabb lesz nekünk, választhatjuk azt is, egy belépési lap kitöltésével. Persze ha már tudni fogjuk, hogy pl. X biztosító a kecskeméti kórházzal működik együtt, akkor nem valószínű, hogy őt választjuk, mert akkor betegség esetén oda kellene befeküdnünk.

Ugyanis az új rendszerben csak a mi biztosítónk által kijelölt kórházban kaphatunk kezelést, és csak a mi biztosítónkkal szerződött szakrendelőbe kaphatunk beutalót. Ettől eltérni nagyon alapos indokkal lehet majd. (Az nem indok, hogy szerintem a másik kórház szebb, vagy ott jobban gyógyítanak, vagy ott van rokonom, ismerősöm…). Csak a biztosítónk által megszabott vizsgálatot rendelheti el az orvos a gyógyításunk érdekében, az őáltala megszabott gyógyszerelést alkalmazhatja a háziorvos. Sürgősségi ellátást (olyan váratlan, súlyos betegség, amivel nem tudjuk kivárni a háziorvosi rendelést, mert akkor maradandó bajunk lenne) bárhol igénybe lehet majd venni. Ha nem megfontoltan döntöttünk, egy év múlva léphetünk át egy másik biztosítóhoz.

A 2008-as év lenne az átmenet éve, tehát a biztosítók megszervezése, a toborzás, annak kialakítása, hogy melyik biztosítóhoz melyik egészségügyi intézmény fog tartozni 2009-ig lezajlana, amikortól már az új rendszer működne. A terv nagyon sok kérdést vet fel, és nem minden elemében tűnik teljesen átgondoltnak, de helyhiány miatt a kételyeimet most nem osztanám meg Önökkel.

Az eddigi rendszerhez képest nagyon sok a tervezett változás. Meg kell tanulnunk majd új dolgokat, pl. biztosító: aki megszervezi, és meg is szabja, hol, hogyan gyógyulhatunk. Korábbi, megszokott dolgokat el kell felejtenünk (Szeretnék a gyógyfürdőbe beutalót, már megbeszéltem X doktorral… Juliska néni is megy ultrahangra, én is elkísérném, kérek beutalót… Én mégis a piros tablettát kérem, mert az jobban tetszett… Elmennék laborba, mert kíváncsi vagyok, mi van velem…). A biztosító kiválasztásakor pedig körültekintőnek kell lennünk. Amennyiben a kormányzati elképzelések megvalósulnak, akkor minden lehetőséget ki fogok használni arra, hogy Önöket minél többször és részletesebben tájékoztassam a változásokról.

Dr. Gonda Péter
(2007. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·A támogatott lakhatásért
(2020. I.szám Tavasz)
·Tűzoltóautóval gazdagodott településünk
(2018. IV.szám Tél)
·A mi Kelénk
(2017. I.szám Tavasz)
·Idén 10 éves a Kéthelyen
(2014. II.szám Nyár)
·London – Párizs 2012
(2012. II.szám Nyár)
·Felhívás véradásra
(2010. IV.szám Tél)
·Az idő kereke…
(2009. I.szám Tavasz)
·A Kéthelyért Egyesület éves beszámolójából
(2008. II.szám Nyár)
·Egyesület - Kéthelyért
(2007. I.szám Tavasz)
·Kis íróink tollából
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.07 msodperc