Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Vízkereszttől - húshagyókeddig
·2021. március 15.
·A leendő elsős kéthelyi tanítók levele
·Reményekkel telve kezdtük az új évet
·Helyi értékeink gyűjteménye, a Kéthelyi Települési Értéktár 2020/2021
·100 éves Kéthely Hamvad nevű falurésze
·Home office
·Betekintés a Szociális Szolgáltató Központ hétköznapjaiba
·Távoktatás egyetemista szemmel
·Középiskolás vélemények a tantermen kívüli, digitális oktatásról
·Kéthely és Balatonmáriafürdő települések közötti kerékpárút fejlesztése
·Sikeresen pályáztak a kéthelyi polgárőrök
·1%
·Gyászhír

Féljünk-e a kullancstól?

Ne. De legyünk óvatosak. Nyáron gyakran észlelhetjük, hogy kirándulás, kerti munka után kullancs kapaszkodik a bőrünkbe. Sokszor nemcsak a fedetlen bőrfelületen, hanem a ruházat alá bemászva rejtettebb helyeken is előfordulhat. Ráadásul tudnunk kell, hogy Magyarország nyugati részén a kullancscsípés okozta betegségek gyakoribbak. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás súlyos kór, de van ellene védelem. Három (vagy, ha gyorsabb védelmet akarunk, kettő) védőoltás beadása, melyet receptre lehet kiváltani, kivédi a fertőzést. Egy oltás jelenleg 1300-1400 forint.
A Lyme-kór sajnos védőoltással nem előzhető meg, ráadásul egy lassan kifejlődő, alattomos betegség. Szerencsére gyakran egy feltűnő figyelmeztető tünettel kezdődik. A csipés helyén, a kullancs észlelését követő rövid időn belül kerekded, széle felé terjedő piros folt jelenik meg. Ekkor néhány hetes gyógyszeres kezelés elegendő a teljes gyógyuláshoz. A kullancs terjesztette betegségek legfontosabb megelőzése, főleg a Lyme-kór esetében az élősködő időben történő felfedezése és megfelelő eltávolítása: minden este lefekvés előtt tükörben nézzük végig saját és gyermekeink teljes bőrfelületét. Ha kullancsot észlelünk, ne nyomkodjuk, ne akarjuk olajjal, vagy más folyadékkal elpusztítani, mert ekkor pont a fertőzés valószínűségét növeljük. Minden patikában beszerezhető a megfelelő eszköz az élősködő kiszedésére: a kullancscsipesz. Ez a szemöldökcsipeszhez hasonlító eszköz, melynek szárai íveltebbek (görbék) és csak a végén találkoznak, hogy a kullancsot ne a testénél ragadjuk meg, hanem pontosan a bőr felett. Ha ez sikerült, forgató mozdulatokkal teljesen fájdalommentesen ki lehet venni a rovart úgy, hogy a szájszervei sem maradnak a bőr alatt.
Jó kirándulást!

Dr. Gonda Péter
(2004. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Díszőrség az ejtőernyős katonák emlékművénél Kéthelyen
(2020. III.szám Ősz)
·Felújítások a településen
(2017. III.szám Ősz)
·Sakk
(2016. IV.szám Tél)
·Őszi német nyelvi versenyek
(2014. IV.szám Tél)
·Sakkhírek
(2014. I.szám Tavasz)
·1. helyen NB/III-as női kézilabda csapatunk
(2010. IV.szám Tél)
·Képek az óvodai farsangról
(2010. I.szám Tavasz)
·Sakkeredmények
(2009. I.szám Tavasz)
·Kórushírek
(2006. II.szám Nyár)
·Imádkozzunk Magyarországért
(2005. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc