Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Féljünk-e a kullancstól?

Ne. De legyünk óvatosak. Nyáron gyakran észlelhetjük, hogy kirándulás, kerti munka után kullancs kapaszkodik a bőrünkbe. Sokszor nemcsak a fedetlen bőrfelületen, hanem a ruházat alá bemászva rejtettebb helyeken is előfordulhat. Ráadásul tudnunk kell, hogy Magyarország nyugati részén a kullancscsípés okozta betegségek gyakoribbak. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás súlyos kór, de van ellene védelem. Három (vagy, ha gyorsabb védelmet akarunk, kettő) védőoltás beadása, melyet receptre lehet kiváltani, kivédi a fertőzést. Egy oltás jelenleg 1300-1400 forint.
A Lyme-kór sajnos védőoltással nem előzhető meg, ráadásul egy lassan kifejlődő, alattomos betegség. Szerencsére gyakran egy feltűnő figyelmeztető tünettel kezdődik. A csipés helyén, a kullancs észlelését követő rövid időn belül kerekded, széle felé terjedő piros folt jelenik meg. Ekkor néhány hetes gyógyszeres kezelés elegendő a teljes gyógyuláshoz. A kullancs terjesztette betegségek legfontosabb megelőzése, főleg a Lyme-kór esetében az élősködő időben történő felfedezése és megfelelő eltávolítása: minden este lefekvés előtt tükörben nézzük végig saját és gyermekeink teljes bőrfelületét. Ha kullancsot észlelünk, ne nyomkodjuk, ne akarjuk olajjal, vagy más folyadékkal elpusztítani, mert ekkor pont a fertőzés valószínűségét növeljük. Minden patikában beszerezhető a megfelelő eszköz az élősködő kiszedésére: a kullancscsipesz. Ez a szemöldökcsipeszhez hasonlító eszköz, melynek szárai íveltebbek (görbék) és csak a végén találkoznak, hogy a kullancsot ne a testénél ragadjuk meg, hanem pontosan a bőr felett. Ha ez sikerült, forgató mozdulatokkal teljesen fájdalommentesen ki lehet venni a rovart úgy, hogy a szájszervei sem maradnak a bőr alatt.
Jó kirándulást!

Dr. Gonda Péter
(2004. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·A Kéthelyi Asszonykórus 25 éves
(2019. III.szám Ősz)
·Az iskolai étkezési díj beszedésének változásai
(2017. III.szám Ősz)
·Kéthely SE hírei
(2016. IV.szám Tél)
·Gonda Marina
(2015. III.szám Ősz)
·Évfordulóink 2014-ben
(2014. I.szám Tavasz)
·Kirándulás Angliába
(2011. II.szám Nyár)
·Feladatok, nevelési elvek az óvodában
(2009. III.szám Ősz)
·Rózsi néni emlékei
(2007. IV.szám Tél)
·Boszorkánybál a művelődési házban
(2006. I.szám Tavasz)
·Ló az iskolában
(2005. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc