Katasztrófavédelem

Németh István, alias Pistabá’ vezetésével idén is összeállt egy kisebb csapat azzal a céllal, hogy elérjék a lehető legmagasabb csúcsot a katasztrófavédelmi versenyek terén, tehát eljussanak az országos versenyre. A csapatnak Havanecz Bianka, Molnár László és Sebdenics Márk mellett szerény személyem is tagja volt.

A versenyre való felkészülés Pista bácsinál zajlott. Itt felváltva gyakoroltuk az elméleti és gyakorlati feladatokat. Az első megmérettetésen, amit a körzeti verseny jelentett, még Molnár László nélkül, Szabó Zoltánnal vettünk részt, a váltás csak ezután történt. A körzeti versenyről sikerült továbbjutnunk a megyeire. Itt már sokkal összetettebb feladatok vártak ránk, így a versenyt rengeteg felkészülés előzte meg. Több állomáson is számot kellett adnunk tudásunkról. Ezek között volt egészségügyi, környezetvédelmi és tájékozódási feladat is.

Összedugva a fejünket sikerült többnyire jó teljesítményt nyújtanunk, így megnyertük a megyei versenyt is. Mondanom sem kell, nagy volt az öröm, először el sem akartuk hinni. Hazafelé az autóban végig erről beszéltünk, s persze a piros lámpánál minden arra járónak megmutattuk az érmet és a kupát, amit szereztünk. Pista bácsi egész úton csendben volt, ezért megkérdeztem tőle, hogy talán nem örül a sikerünknek? Erre azt válaszolta: „De, csak én már az országoson gondolkodom.” Lehet, hogy nem pont ezt mondta, minden esetre ebből is látszott, hogy fontos neki a verseny, és szeret velünk foglalkozni.

Megint elkezdődtek a szokásos délutáni felkészülések. Homokzsákokat raktunk, palánkot ugrottunk, és készültünk az internetről letöltött anyagból. Az országos verseny 2 napos volt, és Csillebércen rendezték. A versenyzőkön kívül utánpótlásként alsós gyerekeket is vittünk magunkkal. Első nap kitöltöttünk egy 60 kérdésből álló tesztet, a második napon pedig egy akadálypályán kellett végigmennünk. Itt több állomáson, más-más feladatokat teljesítettünk. Mindez délelőtt lezajlott, délután pedig az eredményhirdetés következett. Minden versenyző kapott egy emlékérmet és oklevelet, a helyezetteket pedig külön jutalmazták.

Az első három csapatban ugyan nem voltunk benn, de azt megállapítottuk, hogy ez a verseny tapasztalatszerzésnek tökéletes volt, és hogy jövőre határozott céllal indulunk ismét.

A versenyzők a felkészítő tanárral
Horváth Rebeka 8. o.