Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Bizonytalanságok és várakozások az iskolában

Az iskolával kapcsolatban levő emberek tudják, a tanév vége rengeteg várakozással tölti el az iskolai élet szereplőit. A gyerekek már nagyon szeretnék tudni, hogy az egész éves tanulás eredménye miként fog tükröződni a bizonyítványban. A szülők és nagyszülők úgy érzik, a nyári szünet nekik is ad egy kis szabadságot, hiszen nem kell mindennap iskolába készíteni a gyerekeket, és ezzel talán a szabadidejük is megnövekszik. A pedagógusok normál helyzetben várnák, hogy az egész éves megfeszített munka után egy kis pihenő és feltöltődési időszak érkezzen a nyárral az életükbe. Most azonban nincs normál helyzet, hanem bizonytalanság és kiszámíthatatlanság időszaka van számukra. Miért is alakult ki ez a helyzet?

Igazgatóként jól tudom, és sokszor átéltem Arany János gondolatait: „S kit e pályára Isten átka sodrott, Szívvérit ontsa bár, mint pelikán, Hálátlanságot növel magának” A hálátlanságot, a meg nem értést sokszor tapasztaltam 30 éves pedagóguspályám során, de a kollégáimat mindig meg tudtam védeni, és lelkesíteni, csak a munkájukra koncentráljanak, és a többi jóra fordul. A legfontosabb: a gyerekek mindenek felett álló érdeke, és a gyerekszeretet – ez átsegített eddig minden bajon. Persze a bizonytalanságok okozói sosem a gyerekek, vagy a szülők, rájuk mindig lehetett számítani, bármilyen nehéz idők is voltak az oktatásügyben. Most nem látom ilyen optimistán a kialakult helyzetet, mintha kevésnek tűnne az iskolahasználók érdeke és szakmai érvelése.

A 2006/2007-es tanév utolsó harmadában az oktatásirányítás részéről olyan átgondolatlan tervek, szakszerűtlen ötletek kerültek kezdeményezésre, amelyek alapjaiban rengethetik meg elsősorban a kistelepülések iskoláit. A 70-es években már bevezetett erőteljes centralizált rendszer újjáépítését szorgalmazzák szinte ugyanazok az emberek, akik a 80-as évek végén belátták, tévedés volt a járási rendszer erőltetése és az iskolakörzetesítés, a falurombolás. Az elképzelésekben most az szerepel, hogy óvodától a középiskoláig egy irányítási rendszerben működnének az intézmények. Természetesen a vidéki emberek ismét másodrendűként és alárendelt szerepben „örülhetnének” a kitalált ötleteknek. Ha megvalósul az oktatásirányítók elképzelése, akkor a rendszerváltás óta kialakult önkormányzati önállóság jelentősen sérülne, illetve a települések egy része funkció nélkül maradna. Az országos mintán kipróbált egészségügyi átalakítás sorsára jutna az oktatás is, persze itt az „eredmény” csak pár év múlva látszana, amelyre leginkább az lesz a jellemző, hogy a funkció nélküli települések elöregednek, a szolgáltatások a minimálisra csökkennek, és a magyar hagyományokat megtestesítő vidéki településeken egy élhetetlen jövő születne.

A tanév végi várakozás a pedagógusok és az iskolavezetés részéről az, hogy a helyi fenntartó saját településén élők érdekeire fogja építeni jövőbeni cselekedeteit - mint már tette ezt annyiszor az elmúlt években –, és nem engedi érvényesülni a kistérség akaratát, érdekeit.
Igazgatóként azzal biztatom a szülőket, kollégákat, gyerekeket, higgyenek a következő gondolatokban:

„A szépet csodálni,
Az igazat óvni,
A nemeset tisztelni,
A jót körülölelni,
Ez vezeti az embert
Az életben célokhoz.”

Kéthelyen az 1700-as évek második felétől működik iskola, az oktatás szünet nélkül folyik: orvosok, munkások, tanárok, szakemberek indultak útjukra ebből az iskolából, és álltak kiválóan helyt az élet különböző területein. Legyen így a jövőben is!

Kern Zoltán
(2007. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Bölcsőde a kéthelyi apróságoknak
(2019. III.szám Ősz)
·Egyszerűen szép
(2018. III.szám Ősz)
·Változás az önkormányzati konyha üzemeltetésében
(2017. III.szám Ősz)
·Bódis Józsefné Varga Ibolya
(2014. III.szám Ősz)
·1%
(2013. IV.szám Tél)
·Horgász leszek
(2011. IV.szám Tél)
·A Művelődési Ház hírei
(2009. IV.szám Tél)
·Óvoda
(2008. III.szám Ősz)
·Iskolai farsang
(2006. I.szám Tavasz)
·Sítábori élményem
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.03 msodperc