Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Kéthely híres szülöttei

A falusi malacbandától a Kristály-palotáig
160 éve Kéthelyen született Szimpliczius Barcza József cigányzenész

A XIX. században szinte nem volt olyan falu, amelynek ne lett volna zenekara, korabeli szóhasználattal cigánybandája. A falusi bandák közül többen a városba szegődtek, s ott fejlesztették zenei képességüket. Közülük több banda messze földön is ismert lett. A híres cigányzenészek gazdagon és elegánsan éltek, ők lettek a cigányság arisztokráciája.

Híres, külföldet is járó cigányzenész lett Barcza József is, aki. Holládon kezdett muzsikálni. Majd Marcaliba ment, a Tigris nevű bandába, aztán Somogyszilba, majd ismét Marcaliban muzsikált, mígnem 1874 végén Kaposvárra szerződött. Később külföldi turnéira is innen indult.

Barcza 1847. február 19-én, tehát 160 évvel ezelőtt született Kéthelyen. Apja is cigányzenész volt. A fiatal Barcza kétszer nősült, először tizenhat éves korában. Első házasságából kilenc, a másodikból három gyermeke született. Mari lányának férje, a Barcza-zenekar egyik tagja, Rigó Jancsi lett. A kedvelt krémes sütemény róla kapta a nevét.

Barcza külföldi turnéiról a Somogy c. hetilap mindig beszámolt. Innen tudjuk, hogy még marcali zenészként bandájával 1874 nyarán Amerikában vendégszerepelt, 1875-ben pedig Amsterdamban és Brüsszelben muzsikált. A külföldi fellépések 1879-től lettek rendszeresek. Bandájával bejárta szinte egész Európát. Közönsége volt a belga, a szász, a porosz király, a walesi herceg. 1882-ben, majd 1891-ben Viktória királynő is meghívta Londonba. A Hyde parkban álló, híres Kristály-palotában egy hónapig játszottak. A Kristály-palota abban az időben a világ egyik legfényesebb mulatójának számított. Játékukat Brüsszelben Liszt Ferenc, Svájcban pedig Munkácsy Mihály is hallgatta.

Szereplései után mindig Kaposvárra tért vissza. Játszott a Korona fogadóban, az Erzsébet kávéházban, az Ipar vendéglőben és a Szarvas étteremben. Zenélt bálokon, névnapokon, esküvőkön, szüreten, jótékonysági rendezvényen. Negyven évig uralta Kaposvár zenei életét. A századforduló után inkább itthon muzsikált, illetve adriai üdülőhelyeken.

A Somogy feljegyezett vele kapcsolatban egy technikatörténeti érdekességet is. A kaposvári távírda vezetőjének lakásában Barcza és veje, Rigó Jancsi 1884-ben az akkor újdonságnak számító távbeszélőbe muzsikált. A vonal túlsó végén, a pécsi távírdában hallgatták a játékukat. Pályája 1910-ben szakadt meg betegsége miatt. 1913. április 26-án hunyt el Kaposvárott, tüdőtágulásban. Sírja is Kaposváron van a Nyugati temető V. 23. 1-2. parcellájában.

Barcza népszerűségére jellemző, hogy Rippl-Rónai, aki először Párizsban, majd itthon a Róma-hegyen hallgatta játékát, Medgyessy Ferencet megbízta Szimplicziusz Barcza szobrának elkészítésével. A Szimplicziusz nevet még marcali zenész korában vette fel. A szobor felállítására azonban nem került sor, valószínűleg az első világháború kitörése miatt.

Balla Mária
(2007. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Csoportos gyógytorna a faluban
(2019. IV.szám Tél)
·Törékeny szalmadíszek férfikézből
(2018. I.szám Tavasz)
·Eseménydús évet zárt a művelődési ház
(2016. IV.szám Tél)
·Gyermekélet régen
(2014. IV.szám Tél)
·1%
(2014. I.szám Tavasz)
·Önkormányzati tájékoztató
(2011. I.szám Tavasz)
·Kéthely 2010-es költségvetése
(2010. I.szám Tavasz)
·Sakkeredmények
(2009. I.szám Tavasz)
·Ősz
(2005. III.szám Ősz)
·Sítábori élményem
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.02 msodperc