Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Helyesen író kéthelyi lányok
·A Kapitány kiszállt...
·Télutó, tavaszelő az oviban
·Dicsértessék a Jézus Krisztus!
·Kéthelyi sorsok
·A támogatott lakhatásért
·Kéthelyi mesterek - Mika Szabolcs, a preparátor
·Boszibál ismét
·Sakk

Mindennapjaink az óvodában

Azok a társadalmi változások, amelyek – különösen a rendszerváltás óta – meghatározzák napjainkat, erősen befolyásolják az óvodában a napi pedagógiai gyakorlatot. A család, mint elsődleges szocializációs tér többféle működésbeli változáson esett át: a többgenerációs családmodell visszaszorult, az édesanyák egyre hamarabb kénytelenek újra munkába állni, a szülők életében gyakoriak a munkahelyváltások, növekvő erőfeszítést kell tenniük a családjuk anyagi és egzisztenciális biztonságának megőrzéséért.

Az az idő és odafigyelés, amit eddig a gyermekek nevelésére és személyiségük kibontakoztatására fordíthattak, erősen leszűkült. A hátrányos helyzetű gyermekek száma folyamatosan nő, ezzel arányosan az óvoda személyiségformálásának megnőtt a szerepe. Egyre több esetben a családi nevelés hiányosságainak pótlása felé fordul.

Az életmódbeli változásokkal együtt azok a külső szocializációs modellek (különösen a rádió, tévé), amelyek a gyermekekre hatást gyakorolnak, teljes értékválságról tanúskodnak. Ebben a rendszerben nemcsak a szülők, hanem mi, pedagógusok is elbizonytalanodunk. Fejlett önismeretre, a konfliktus-megelőzésben és a konfliktuskezelésben, az együttműködésben és az előítélet-mentes kommunikációban elméleti és gyakorlati tudásra van szükségünk ahhoz, hogy az egyre inkább integrálóvá váló óvodai környezetben a ránk bízott gyermekeket a legsikeresebben tudjuk eltérő képességeiknek és készségeiknek megfelelően fejleszteni.

A szülőkkel való együttműködés fontosságára helyezzük a hangsúlyt. A gyermek személyiségét az őt nevelő szülő ismeri a legjobban, a gyermek közösségben való viselkedését pedig az óvónő a legtüzetesebben. Mindennek az alapja a bizalom, melynek kiépítésére a minőségfejlesztési csapattal folyamatot dolgoztunk ki, ami az óvodába érkező gyermekkel kezdődik.

  • Még az óvodába lépés előtt az óvónők meglátogatják a gyermekeket otthoni környezetükben. Apró, saját készítésű ajándékkal kedveskednek nekik.
  • A beszoktatás a szülőkkel közösen történik (egyéni elbírálás alapján, a szülők kérése szerint).
  • Kérdőív kitöltése, mely az anamnézisen túl fontos kérdésekre is kiterjed, pl. Mivel szeret a gyermek játszani? Hogyan, milyen eszközökkel szokta a szülő büntetni vagy dicsérni? Szokott-e mesélni, énekelni?
  • Javaslatot kérünk a szülőktől rendezvényeinkkel, nevelési programunkkal kapcsolatban.
  • Szülő-gyermek közös programjaink (mézeskalácssütés, tojásfestés) különösen sikeresek.
  • Szülők bevonása konkrét feladatokkal (farsang, ünnepélyek, óvodai bál), amikor csak lehetséges. Az idei Katalin napi bálunkon való közreműködést és önzetlen segítséget minden szülőnek és óvodán kívüli támogatónknak köszönjük.

Mindezekkel az a célunk, hogy a szülői közösséggel olyan együttműködést alakítsunk ki, amellyel hozzájárulunk az óvodai élet örömtelibbé tételéhez, ugyanakkor lehetőséget kínál arra is, hogy a kisebb nézeteltérések, félreértések tisztázódjanak, vagy eleve elkerülhetővé váljanak.

Magyar Tiborné
(2006. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Sport- és egészségnap
(2019. IV.szám Tél)
·Múltidéző – Fehérlaposok
(2017. I.szám Tavasz)
·Őszi pillanatok az Oviban
(2016. III.szám Ősz)
·Hetven éve történt*
(2015. I.szám Tavasz)
·Húsvéti vásár a Művelődési házban
(2013. I.szám Tavasz)
·Köszönetnyilvánítás
(2010. IV.szám Tél)
·Sakkeredmények
(2009. I.szám Tavasz)
·Bemutató tanítás az iskolában
(2008. I.szám Tavasz)
·Sportélet Kéthelyen
(2005. III.szám Ősz)
·Búcsú az óvodától
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc