Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Óvoda udvar és játszótér fejlesztés
·Riport az 50 éves Horváth Józseffel
·Közérdekű tájékoztatás az avar és kerti hulladék égetéséről
·Díszőrség az ejtőernyős katonák emlékművénél Kéthelyen
·Zászlóval köszöntjük az újszülötteket
·Bemutatkozik a Yin-Yang Életmódközpont
·A kéthelyi hársfák
·A Vincés nővérek Kéthelyen
·Üzenet haza
·Egyszerűen szép
·Vitaminnal erősítik a kéthelyi gyerekek immunrendszerét
·Megújult a játszótér a Hegyalja utcában
·Sakk
·Támogatás Covid-19 pozitív családoknak

Mindennapjaink az óvodában

Azok a társadalmi változások, amelyek – különösen a rendszerváltás óta – meghatározzák napjainkat, erősen befolyásolják az óvodában a napi pedagógiai gyakorlatot. A család, mint elsődleges szocializációs tér többféle működésbeli változáson esett át: a többgenerációs családmodell visszaszorult, az édesanyák egyre hamarabb kénytelenek újra munkába állni, a szülők életében gyakoriak a munkahelyváltások, növekvő erőfeszítést kell tenniük a családjuk anyagi és egzisztenciális biztonságának megőrzéséért.

Az az idő és odafigyelés, amit eddig a gyermekek nevelésére és személyiségük kibontakoztatására fordíthattak, erősen leszűkült. A hátrányos helyzetű gyermekek száma folyamatosan nő, ezzel arányosan az óvoda személyiségformálásának megnőtt a szerepe. Egyre több esetben a családi nevelés hiányosságainak pótlása felé fordul.

Az életmódbeli változásokkal együtt azok a külső szocializációs modellek (különösen a rádió, tévé), amelyek a gyermekekre hatást gyakorolnak, teljes értékválságról tanúskodnak. Ebben a rendszerben nemcsak a szülők, hanem mi, pedagógusok is elbizonytalanodunk. Fejlett önismeretre, a konfliktus-megelőzésben és a konfliktuskezelésben, az együttműködésben és az előítélet-mentes kommunikációban elméleti és gyakorlati tudásra van szükségünk ahhoz, hogy az egyre inkább integrálóvá váló óvodai környezetben a ránk bízott gyermekeket a legsikeresebben tudjuk eltérő képességeiknek és készségeiknek megfelelően fejleszteni.

A szülőkkel való együttműködés fontosságára helyezzük a hangsúlyt. A gyermek személyiségét az őt nevelő szülő ismeri a legjobban, a gyermek közösségben való viselkedését pedig az óvónő a legtüzetesebben. Mindennek az alapja a bizalom, melynek kiépítésére a minőségfejlesztési csapattal folyamatot dolgoztunk ki, ami az óvodába érkező gyermekkel kezdődik.

  • Még az óvodába lépés előtt az óvónők meglátogatják a gyermekeket otthoni környezetükben. Apró, saját készítésű ajándékkal kedveskednek nekik.
  • A beszoktatás a szülőkkel közösen történik (egyéni elbírálás alapján, a szülők kérése szerint).
  • Kérdőív kitöltése, mely az anamnézisen túl fontos kérdésekre is kiterjed, pl. Mivel szeret a gyermek játszani? Hogyan, milyen eszközökkel szokta a szülő büntetni vagy dicsérni? Szokott-e mesélni, énekelni?
  • Javaslatot kérünk a szülőktől rendezvényeinkkel, nevelési programunkkal kapcsolatban.
  • Szülő-gyermek közös programjaink (mézeskalácssütés, tojásfestés) különösen sikeresek.
  • Szülők bevonása konkrét feladatokkal (farsang, ünnepélyek, óvodai bál), amikor csak lehetséges. Az idei Katalin napi bálunkon való közreműködést és önzetlen segítséget minden szülőnek és óvodán kívüli támogatónknak köszönjük.

Mindezekkel az a célunk, hogy a szülői közösséggel olyan együttműködést alakítsunk ki, amellyel hozzájárulunk az óvodai élet örömtelibbé tételéhez, ugyanakkor lehetőséget kínál arra is, hogy a kisebb nézeteltérések, félreértések tisztázódjanak, vagy eleve elkerülhetővé váljanak.

Magyar Tiborné
(2006. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Karácsonyi képek
(2019. IV.szám Tél)
·Ősz az oviban
(2017. III.szám Ősz)
·Adventi ünnepi vásár
(2015. IV.szám Tél)
·Rózsi néni visszaemlékezése a II. világháború idején, Kéthelyen történtekről
(2015. II.szám Nyár)
·Német nyelvi kommunikációs verseny
(2012. IV.szám Tél)
·Akik sötétben is láthatnak…
(2010. IV.szám Tél)
·Mikulás az iskolában
(2009. IV.szám Tél)
·A több-biztosítós rendszerről, vagyis annak tervéről…
(2007. III.szám Ősz)
·A parlagfűmentes Kéthelyért!
(2006. II.szám Nyár)
·Felkészíteni az új kihívásokra
(2004. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc