Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Karácsonyi jó tanácsok

Az őszi számban azt ígértem, írok az egészségügyi „reformokról”, de a vizitdíjat a cikk írásakor fogadta el a parlament, ezért még nem ismerem a pontos szabályokat. Ami már ismert (kommentár nélkül): háziorvos ezentúl saját hatáskörében nem írhat receptre kötszert, pl. a hónapok óta ágyban fekvő, felfekvéses sebtől szenvedő betegnek el kell mennie a sebészetre vagy a bőrgyógyászatra, ahol a szakorvos írásban javasolja a kötszereket, amiket utána három hónapig írhat fel a háziorvos, majd ismét irány a szakorvosi rendelő.
Más változás: ha egy beteget a szakorvos konkrét időpontra visszarendel kontroll vizsgálatra, akkor az ő kötelessége előre megírni az utazási utalványt.

Az egészségügy is üzlet, az emberek pedig hiszékenyek. Karácsony közeledtével önök közül is biztosan többen szeretnék az egészségre hasznos vagy gyógyító hatású ajándékkal meglepni magukat vagy rokonaikat. Ilyen termékeket gyógyászati segédeszköz boltban, patikákban, egyéb üzletekben vagy terjesztői hálózaton keresztül, termékbemutatókon lehet vásárolni.
Vegyünk például egy hasznos ajándékot, a vérnyomásmérőt. Ezek az eszközök szabad árral rendelkeznek, kaphatóak szinte minden patikában, gyógyászati boltban, de gyakran elektromos termékeket forgalmazó üzletekben, sőt piacokon is. Minden orvosi műszert a gyártónak hitelesítenie kell (pl. jól méri-e a készülék a vérnyomást…), de ezt nem minden cég teszi meg, ezért ilyen eszközt inkább szakembertől, patikustól, segédeszköz boltostól vegyünk. De előtte tájékozódjunk, hol, mennyibe kerül, mert pl. azonos típusú vérnyomásmérő árát illetően is lehet 30-40 % különbség attól függően, hogy hol vesszük.

Haszontalan ajándékok a teljesség igénye nélkül. Gyógylámpák: sokadik reneszánszukat élik, mindenre jók, több tízezer forintba kerülnek, de valójában csak néhány betegséget képesek enyhíteni, általában kis hatásfokkal. Elektromos, mágneses fogyasztó eszközök: ha hatásosak volnának, fele ennyi belgyógyászra, reumatológusra lenne szükség. Hátra szíjazható gerinc-, tartásjavító eszközök: meglepő, de sokan elhiszik a televíziós reklámok butaságait. Talán, ha az embernek fáj valamije, el akarja hinni… Légtisztító ionizátor: félhavi minimál nyugdíj, pedig ha friss levegőt szeretnénk, elég szellőztetni. Hosszan lehetne sorolni ezeket az eszközöket. Általánosságban elmondható, ha egy ilyen „műszerről” azt írják, mondják, hogy minden betegséget meggyógyít, vagy olyan bajra ajánlják, amiről tudjuk, nincs rá egyszerű megoldás (pl. túlsúly, magas vérnyomás), a leírást telezsúfolják számunkra érthetetlen szakkifejezésekkel (mint polikromatikus, koherens, lineáris fény), az gyanús.
Sajnos, legalább ilyen sok, gyógyszernek nem minősülő csodaszer létezik, amik közül változatlanul a sláger a fogyasztó porok, tabletták, pakolások, krémek, „zsírégetők” garmadája. Biztosan elkeserítő ismét olvasni, de fogyni csak kevés és tudatos táplálkozással, sok mozgással lehet. Szintén népszerűek a porcjavító tabletták, hiszen a kopásos, reumás betegségek majdnem minden felnőttet érintenek. Azonban sokkal hatásosabb, több hatóanyagot tartalmazó, kopásos ízületi betegségre való gyógyszert orvos is tud írni receptre, negyed áron.

A terjesztői hálózattal rendelkező vállalkozások ügynökei járják az országot, általában kultúrházakban előadásnak álcázott reklámmal próbálják vásárlásra bírni az embereket, sokszor haszontalan ajándékokkal kedveskedve (a mi rendelőnkben is többször láttunk „vérnyomáscsökkentő” karkötőt), visszaélve az emberek hiszékenységével.
Ha most, az ünnepek alkalmával, esetleg a későbbiekben bármikor hasonló vásárlást tervez, de bizonytalan az eszköz vagy a gyógyhatású szer hasznosságát illetően, keressen engem, szívesen le- vagy rábeszélem önt!
Kellemes ünnepeket kívánnak a rendelő dolgozói!

Dr. Gonda Péter
(2006. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·A támogatott lakhatásért
(2020. I.szám Tavasz)
·Szüreti felvonulás és bál Kéthelyen
(2018. III.szám Ősz)
·Horvát kapcsolataink további kiszélesítése
(2016. III.szám Ősz)
·Országos érmek kéthelyi általános iskolások nyakában
(2015. II.szám Nyár)
·Öregfiúk télen
(2014. I.szám Tavasz)
·Nova, 2011.
(2011. III.szám Ősz)
·Németh Lajos képviselőjelölt bemutatkozása
(2010. III.szám Ősz)
·Hagyományőrző Szüreti Fesztivál 2007
(2007. III.szám Ősz)
·Megemlékezés az iskolában
(2005. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc