Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Óvoda udvar és játszótér fejlesztés
·Riport az 50 éves Horváth Józseffel
·Közérdekű tájékoztatás az avar és kerti hulladék égetéséről
·Díszőrség az ejtőernyős katonák emlékművénél Kéthelyen
·Zászlóval köszöntjük az újszülötteket
·Bemutatkozik a Yin-Yang Életmódközpont
·A kéthelyi hársfák
·A Vincés nővérek Kéthelyen
·Üzenet haza
·Egyszerűen szép
·Vitaminnal erősítik a kéthelyi gyerekek immunrendszerét
·Megújult a játszótér a Hegyalja utcában
·Sakk
·Támogatás Covid-19 pozitív családoknak

A múlt üzen a jelennek –
Kéthely múltja régi fotókon

„A fotográfia által a jelen üzen a jövőnek”- írta a Magyar Nemzeti Múzeum egyik fotótörténésze a közelmúltban. Úgy vélem, ez a gondolat fordítva is igaz: a fotográfia által a múlt üzen a jelennek. Ez a címe annak a kiállításnak is, amelyet karácsony előtt nyitunk meg a művelődési házban.

A kiállítás anyagát azok a Kéthelyről vagy kéthelyiekről készült régi fotók adják, amelyeket az eddig felkeresett helybeliek és az innen elszármazottak bocsátottak rendelkezésemre. A gyűjtést kb. három éve kezdtem, s rendkívüli segítőkészséget, lelkes támogatást tapasztaltam, melyet most itt szeretnék megköszönni mindenkinek. A képeket számítógépre vittem, szakszóval digitalizáltam. Több száz kép gyűlt össze, ezekből válogattam ki mintegy százötvenet a kiállítás céljára.

A képek eredeti példányai önmagukban személyes és családi emlékek, együtt azonban már ennek a közösségnek, a község múltjának, az itt élő emberek életének dokumentumai. Melyeket őriznünk, ismernünk kell. Ma már nemcsak az írott szövegek források a történelmi, a néprajzi, a honismereti és a helytörténeti kutatások számára, hanem a fotók és más képes dokumentumok is. Több nagy- és kisváros is adott már ki képeslapokból, fotókból összeállított albumot, számos községben szintén gyűjtőmunka folyik.

A 20. század elején elsősorban polgári szokás volt a fényképezkedés. Falun, a parasztság körében csak az első világháború körüli időkben kezdett terjedni a módosabb családokban, városi hatásra. A kiállítás képei bizonyítják, így volt ez Kéthely esetében is. Kezdetben csak műtermi felvételek, majd vándorfényképészek fotográfiái készültek, ezekből többet is láthatunk a kiállításon. Az amatőr fényképezés, amely gyakran az életből ellesett pillanatokat rögzíti – ellentétben a műtermi képekkel –, nálunk csak az 1940-es években kezdődött el, és az 1960-as évektől vált általánossá. Ezt is tanúsítja a kiállítás.

Harangszentelés

Minden egyes fennmaradt régi kép igen nagy érték, mert üzenetet hordoz, a múlt üzenetét a jelennek; épületekről, eseményekről, emberekről, öltözködésről, szokásokról, valamint örömről, bánatról, kultúráról, hitről, ízlésről. S ezek az üzenetek a mai generációknak legalább olyan fontosak, mint a jelen ismerete, mert nélkülük nem tudjuk tervezni a jövőt.

A kiállítás az idősebbeknek egy kis emlékezésre ad alkalmat, a fiataloknak pedig a település múltjának, nagyszüleik, szüleik mindennapi életének megismerésére, kíváncsiságának felkeltésére.

A gyűjtés még nem fejeződött be, ezért szeretném mindazok segítségét kérni, akiket még nem tudtam felkeresni. Ha van a birtokukban olyan régi, 1989 előtt készült fotó, amely Kéthely múltjának feltárását segítheti, kérem, jelezzék ezt! Távolabbi terv egy képes, nyomtatott vagy digitális album kiadása is.

A jelentkezést várom személyesen (hétvégeken), de jelezhetik segítő szándékukat családomnak, vagy akinek lehetősége van rá, küldhet e-mailt (ballamaria@c2.hu) is.

Köszönöm mindazok segítségét, akik képeik átadásával vagy más módon lehetővé tették a kiállítás létrehozását, melynek megtekintését mindenkinek figyelmébe ajánlom.

Balla Mária
(2006. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Magyarok kenyere Kéthelyen
(2019. II.szám Nyár)
·Vadgesztenyefáink története
(2017. II.szám Nyár)
·Kéthelyi Ifjúsági Klub
(2016. I-II.szám Nyár)
·Felhívás
(2015. I.szám Tavasz)
·Kétirányú, 2x1 haladósávos kerékpárút épül
(2013. I.szám Tavasz)
·Sportnap az óvodában
(2010. IV.szám Tél)
·Választás - bevezető
(2010. III.szám Ősz)
·Köszönet...
(2007. III.szám Ősz)
·Kompetenciaalapú és integrációs oktatás
(2006. III.szám Ősz)
·„Előkészítve áll a pálya…”
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.08 msodperc