Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

A múlt üzen a jelennek –
Kéthely múltja régi fotókon

„A fotográfia által a jelen üzen a jövőnek”- írta a Magyar Nemzeti Múzeum egyik fotótörténésze a közelmúltban. Úgy vélem, ez a gondolat fordítva is igaz: a fotográfia által a múlt üzen a jelennek. Ez a címe annak a kiállításnak is, amelyet karácsony előtt nyitunk meg a művelődési házban.

A kiállítás anyagát azok a Kéthelyről vagy kéthelyiekről készült régi fotók adják, amelyeket az eddig felkeresett helybeliek és az innen elszármazottak bocsátottak rendelkezésemre. A gyűjtést kb. három éve kezdtem, s rendkívüli segítőkészséget, lelkes támogatást tapasztaltam, melyet most itt szeretnék megköszönni mindenkinek. A képeket számítógépre vittem, szakszóval digitalizáltam. Több száz kép gyűlt össze, ezekből válogattam ki mintegy százötvenet a kiállítás céljára.

A képek eredeti példányai önmagukban személyes és családi emlékek, együtt azonban már ennek a közösségnek, a község múltjának, az itt élő emberek életének dokumentumai. Melyeket őriznünk, ismernünk kell. Ma már nemcsak az írott szövegek források a történelmi, a néprajzi, a honismereti és a helytörténeti kutatások számára, hanem a fotók és más képes dokumentumok is. Több nagy- és kisváros is adott már ki képeslapokból, fotókból összeállított albumot, számos községben szintén gyűjtőmunka folyik.

A 20. század elején elsősorban polgári szokás volt a fényképezkedés. Falun, a parasztság körében csak az első világháború körüli időkben kezdett terjedni a módosabb családokban, városi hatásra. A kiállítás képei bizonyítják, így volt ez Kéthely esetében is. Kezdetben csak műtermi felvételek, majd vándorfényképészek fotográfiái készültek, ezekből többet is láthatunk a kiállításon. Az amatőr fényképezés, amely gyakran az életből ellesett pillanatokat rögzíti – ellentétben a műtermi képekkel –, nálunk csak az 1940-es években kezdődött el, és az 1960-as évektől vált általánossá. Ezt is tanúsítja a kiállítás.

Harangszentelés

Minden egyes fennmaradt régi kép igen nagy érték, mert üzenetet hordoz, a múlt üzenetét a jelennek; épületekről, eseményekről, emberekről, öltözködésről, szokásokról, valamint örömről, bánatról, kultúráról, hitről, ízlésről. S ezek az üzenetek a mai generációknak legalább olyan fontosak, mint a jelen ismerete, mert nélkülük nem tudjuk tervezni a jövőt.

A kiállítás az idősebbeknek egy kis emlékezésre ad alkalmat, a fiataloknak pedig a település múltjának, nagyszüleik, szüleik mindennapi életének megismerésére, kíváncsiságának felkeltésére.

A gyűjtés még nem fejeződött be, ezért szeretném mindazok segítségét kérni, akiket még nem tudtam felkeresni. Ha van a birtokukban olyan régi, 1989 előtt készült fotó, amely Kéthely múltjának feltárását segítheti, kérem, jelezzék ezt! Távolabbi terv egy képes, nyomtatott vagy digitális album kiadása is.

A jelentkezést várom személyesen (hétvégeken), de jelezhetik segítő szándékukat családomnak, vagy akinek lehetősége van rá, küldhet e-mailt (ballamaria@c2.hu) is.

Köszönöm mindazok segítségét, akik képeik átadásával vagy más módon lehetővé tették a kiállítás létrehozását, melynek megtekintését mindenkinek figyelmébe ajánlom.

Balla Mária
(2006. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Olvasótábor
(2019. II.szám Nyár)
·Kerámia szakkör
(2018. III.szám Ősz)
·A Kéthelyi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2016/2017. tanévének 1. félévéről
(2017. I.szám Tavasz)
·Általános iskolai versenyeredmények 2014/2015.
(2015. II.szám Nyár)
·Országos bajnokaink „születtek”
(2014. II.szám Nyár)
·Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
(2012. I.szám Tavasz)
·Parkerdő születik
(2009. IV.szám Tél)
·Véradás
(2009. II.szám Nyár)
·Tisztelet a véradóknak
(2006. II.szám Nyár)
·Táncolunk…
(2005. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.12 msodperc