Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Óvoda udvar és játszótér fejlesztés
·Riport az 50 éves Horváth Józseffel
·Közérdekű tájékoztatás az avar és kerti hulladék égetéséről
·Díszőrség az ejtőernyős katonák emlékművénél Kéthelyen
·Zászlóval köszöntjük az újszülötteket
·Bemutatkozik a Yin-Yang Életmódközpont
·A kéthelyi hársfák
·A Vincés nővérek Kéthelyen
·Üzenet haza
·Egyszerűen szép
·Vitaminnal erősítik a kéthelyi gyerekek immunrendszerét
·Megújult a játszótér a Hegyalja utcában
·Sakk
·Támogatás Covid-19 pozitív családoknak

Korszerűsödő oktatás

2006 szeptemberétől iskolánkban 5 millió forint értékű informatikai eszközbeszerzés kezdődött el, amelynek eredményeként október közepétől új számítástechnikai berendezések állnak rendelkezésünkre. A SMART technológia alkalmazásával a pedagógusoknak lehetőségük van arra, hogy a tanórákat a tanulók aktivitására építve szervezzék meg. Az interaktív táblákat a világ számos országában eddig is alkalmazták, amely pozitív hatással lehet a tanulók órai munkájára, és a tanárok felkészülését is megkönnyíti, mivel a tantárgyhoz tartozó digitális oktatási anyaggal színesebbé tudják tenni a megtervezett órát.

Jelenleg 5 interaktív tábla használatával ismerkednek a programban résztvevő pedagógusok, illetve a kiválasztott osztályok. Mindig is nagy kihívás volt számunkra úgy megszervezni a tanulásirányítást, hogy annak aktív szereplője, részese legyen a tanuló. Ha az oktatási folyamatban csak passzív szerepet tölt be, vagyis a tanórákon a tanár beszél és magyaráz, a tanuló pedig hallgat – jobb esetben figyel is –, akkor feltehetően egyre több lesz azon gyerekek száma, akik az órákon unatkoznak, és csak kevés maradandó ismeretre tesznek szert. Az új eszközök alkalmazása rugalmasságot nyújt a tanároknak a diák-centrikus, érdeklődésen alapuló órák megszervezéséhez. Tulajdonképpen technikailag az történik, hogy a számítógép, az internet, a digitálás tananyag felhasználása általánossá válik. Az interaktív táblákra nem krétával, hanem digitális tollal írnak a gyerekek, amely tartalmak azonnal a számítógép háttértárára menthetőek. Azok a tanulók, akik rendelkeznek otthon számítógéppel, és van e-mail címük, az órai anyagokhoz hozzájuthatnak elküldött fájlok segítségével is. A szülők, ha akarnak, betekinthetnek a tanórákon végzett munkákba, illetve szükség esetén ellenőrizhetik, gyermekük milyen ismereteket, képességeket szerzett. A pedagógusok az órai tevékenységeket kiegészíthetik hang és videó fájlokkal, amelyeket előzőleg gyűjtenek a Sulinet digitális tudásbázisból.

A lehetőség óriási, amelyhez egy uniós pályázat segítségével jutottunk. Azt szeretnénk bizonyítani a gyerekeknek, szülőknek, fenntartónak, képesek vagyunk a legmodernebb technika alkalmazásával az iskola tudásközvetítő szerepét hangsúlyozni.

„Jobb dolog meggyújtani egy lámpást, mint átkozni a sötétséget.”

(kínai mondás)

A SMART Board interaktív tábla a világon a legszélesebb körben felszerelt és használt digitális tábla, amelyhez egy laptop és egy projektor is tartozik. A tábla érintőképernyőjén keresztül vezérelhető a számítógép. A tábla speciális tollal vagy közvetlenül ujjal történő érintésével indíthatunk programokat, böngészhetünk az interneten, rajzolhatunk, vagy akár dolgozat is írható ily módon.

A pedagógusok a laptopot hazavihetik, amelyből 8 darab beszerzése történt eddig, és otthon előre elkészíthetik a tanórai anyagot. Természetesen az eszközök használatához szükséges, hogy informatikai előismeretekkel rendelkezzünk. Az elmúlt két évben a pedagógusok 90%-a szerzett számítástechnikai ismereteket az iskolába kihelyezett tanfolyamokon. Sikerült elérni, hogy a számítógép a mindennapi munka szerves részévé váljon, ma már állandó használata nélkül elképzelhetetlen a minőségi oktatás.

Kern Zoltán
(2006. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Művészeti tábor
(2019. II.szám Nyár)
·Beérett a kaktuszfüge
(2018. III.szám Ősz)
·Késtünk…
(2016. I-II.szám Nyár)
·Helytörténeti vetélkedő 2014
(2014. II.szám Nyár)
·In memoriam…
(2013. IV.szám Tél)
·Felhívás helytörténeti vetélkedőre
(2011. I.szám Tavasz)
·Gyermeki örömök
(2009. II.szám Nyár)
·Élménygyűjtés nagycsoportosoknak
(2008. II.szám Nyár)
·Kiállítás a kézműves szakkörösök munkáiból
(2006. II.szám Nyár)
·Mikulás az iskolában is járt...
(2004. IV.szám Tél)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc