Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Óvoda udvar és játszótér fejlesztés
·Riport az 50 éves Horváth Józseffel
·Közérdekű tájékoztatás az avar és kerti hulladék égetéséről
·Díszőrség az ejtőernyős katonák emlékművénél Kéthelyen
·Zászlóval köszöntjük az újszülötteket
·Bemutatkozik a Yin-Yang Életmódközpont
·A kéthelyi hársfák
·A Vincés nővérek Kéthelyen
·Üzenet haza
·Egyszerűen szép
·Vitaminnal erősítik a kéthelyi gyerekek immunrendszerét
·Megújult a játszótér a Hegyalja utcában
·Sakk
·Támogatás Covid-19 pozitív családoknak

Önkormányzati fejlesztések Kéthelyen 2002-2006 között, és a következő évek esélyei

Falunk úthálózata, az önkormányzati épületek állaga, intézményeink felszereltsége jelentősen javult az elmúlt években. A fentieken kívül tíz lakást is építettünk fiatalok számára.
A jelentős fejlesztéseket döntően pályázati forrásokból finanszíroztuk, a helyi adók emelésére nem volt szükség. Önkormányzatunk pénzügyi helyzete mindvégig stabil, hitelfelvételre nem volt szükség.
Az elmúlt évek jelentősebb felújításai, beruházásai a következők voltak:

A művelődési ház részleges felújítása2.682 e Ft
Árokburkolások, Béke u. korszerűsítése15.325 e Ft
Vár és Honvéd u. korszerűsítése15.700 e Ft
Ady E. u. parkoló, útszélesítés3.919 e Ft
Általános iskolai tornaterem fűtés és világítás korszerűsítése4.341 e Ft
Fogászati rendelő (fogászati kezelőegység)3.557 e Ft
Magyari u. 28. lakásépítés (6 db garzonlakás) „Fecskeház”34.286 e Ft
4 db szociális bérlakás a Sugár utcában34.100 e Ft
Ételszállító jármű beszerzése2.990 e Ft
A volt szeméttelep északi részének rendezése12.448 e Ft
Világítás korszerűsítése az óvodában1.444 e Ft
Ady E. u. aszfaltozása9.350 e Ft
Kézilabdapálya felújítása3.200 e Ft
Településrendezési terv készítése5.063 e Ft
Sugár és Diófa utcák felújítása16.677 e Ft
Fogászati röntgenkészülék vásárlása1.100 e Ft
Koporsó hűtő berendezés vásárlása879 e Ft
Vizesblokk kialakítása a gyermekjóléti szolgálatnak1.590 e Ft
Ravatalozó bővítése9.890 e Ft
Közpark építése a főtéren4.058 e Ft
A régi iskolaépület (jelenleg varroda és boltok) felújítása12.132 e Ft
Hegyalja u. felújítása8.043 e Ft
Ifjúság u. felújítása (határidő 2006. szept. 30.)15.900 e Ft
Malom u. felújítása (határidő 2006. okt. 15.)8..418 e Ft
Sportöltöző felújítása (határidő 2006. nov. 20.)4.123 e Ft
Összesen:231.215 e Ft
A község iskolája
A megújult főtéri park

A 231 millió 215 ezer Ft-ból az önrész 80 millió 827 ezer forintot, a pályázatokon elnyert összeg pedig 150 millió 388 ezer forintot tett ki.
Kéthely 2450 fős lakossága Somogy össznépességének 0,74%-a. a Somogyba került pályázati pénzeknek ugyanakkor 1,4%-a került Kéthelyre.
Önkormányzatunknak községünk minden lakosára 61.382 Ft adót kellett volna kivetni (vagy hitelt felvenni) a fentebb felsoroltak megvalósításához.
Az elnyert összegek mintegy kétharmada megyei (Somogy megyei Területfejlesztési Tanács, Balaton Fejlesztési Tanács) egyharmada regionális, ill. országos szervektől származik. A beadott pályázatok közül mindössze kettő nem nyert és néhány kivételtől eltekintve megkaptuk az általunk igényelt összeget.
Intézményeink (kiemelten az iskola), valamint a tűzoltó egyesület és a sportegyesület az elmúlt években további, összesen mintegy 30 millió Ft-ot nyertek működési költségekre, eszköz és szakmai fejlesztésekre.
Kéthely, Balatonújlak és Somogyszentpál választópolgárainak köszönhetően a Somogyért Egyesület megyegyűlési tagja lehettem.
A megyei önkormányzatnak (hasonlóan a helyihez) elsősorban intézményfenntartó szerepe van (középiskolák, kórházak, szociális otthonok, stb.), valamint delegáltak révén befolyása a megyei és regionális fejlesztési források felhasználási területeire (pályázati kiírások) és a pályázatok elbírálására.
A 40 tagú megyegyűlésben (15 MSZP, 13 FIDESZ, 12 Somogyért tag) az MSZP és a FIDESZ képviselői zömében városi vagy közvetlen Balaton-parti polgármesterek, helyi képviselők, vállalkozók, akik „természetesen” pártállástól függetlenül saját településük érdekében lobbiznak. A Somogyért Egyesület számára megyénk kétszáz falusi települése is fontos. Képviselőink zöme (12-ből 8) falvakban él és dolgozik.
A következő választás tétje tehát nem Orbán vagy Gyurcsány. A somogyiaknak nem használna, ha a megyegyűlés is a két nagy párt esztelen, irracionális vetélkedésévé silányulna. A Somogyért Egyesület a somogyi emberekért született, dolgozott, és szeretne tevékenykedni a továbbiakban is.
Somogynak egyformán értéke a Balaton-part, a városok és a sok kisebb-nagyobb falu, le a Dráváig.
A somogyi falvak nem szorulnak rá a pártok által ajánlott közvetett képviseletre, így Kéthely sem. Van jobb alternatíva: a Somogyért Egyesület.

Falunk rendezettségét, szépségét az erre járók gyakran dicsérik. Mi, akik itt élünk, talán kevésbé vesszük észre a változásokat. Egy-egy felújított út, épület hamar megszokottá válik. Az átutazó nem látja a részleteket, de mi tudjuk, hogy a szépülő falukép mögött javításra szoruló járdák, utak, épületek stb. is vannak még bőven. Az ország jelenlegi gazdasági helyzete siralmas. Sajnos, a következő években mind a családok, mind az önkormányzatok anyagi helyzete rosszabbodni fog. Az uniós pénzügyi források csak nagy, térségi beruházásokra fordíthatók. Számunkra az uniós források a 68-as út felújítását, településeket összekötő kerékpárút megépítését, a szelektív hulladékgyűjtés és -feldolgozás megvalósulását jelenthetik. Esély van a megürült sári kastély idegenforgalmi, gyógyászati célú hasznosítására is. De további utcák felújítására, járdákra, lakásépítésre, épület felújításokra, stb. csak megyei és regionális források megszerzésével van esélyünk. Az ország helyzete miatt ezen források is csökkennek, megszerzésükért még nagyobb lesz a küzdelem.

Remélem, nagyobbrészt bizalmat és nem közömbösséget tükröz, hogy egyedüli polgármesterjelölt vagyok. Október 1-jén 1900 kéthelyi választópolgár járulhat az urnákhoz. Jogi értelemben nem, de erkölcsi értelemben számomra sokat számít és biztatást ad, ha előzetes bizalmukat rám adott szavazatukkal is kifejezik. 2002-ben a kéthelyiek többsége otthon maradt. Egyik lakáspályázatunk kapcsán a döntéshozók egyike az alacsony részvételt meglovagolva így érvelt: „Inkább X település pályázatát támogatom, ott elment 65 %, sokkal nagyobb az önkormányzat legitimitása.” Végül mégis nyertünk, de a 47 %-os részvétellel tényleg nem dicsekedhettünk.

Kedves kéthelyi Honfitársaim!
A következő négy évet is kemény és eredményes munkával szeretném eltölteni. Úgy érzem sok év tapasztalata és széleskörű kapcsolatrendszer segítheti munkámat. Az Önök támogató szavazata nélkül azonban az előbbiek semmit sem érnek.
Csak a Somogyért Egyesület listáján 93-an versengünk tíz-tizenkét reálisan megszerezhető helyért. Nálunk nincsenek bérelt helyek. A 93. is közgyűlési tag lehet, ha a rábízott településeken az egyesület jól szerepel. Minden szavazat számít! Ne feledjék, aki kimarad, lemarad! Hiába leszek 5. a listán, ha Kéthelyen és Somogyszentpálon nem kap a Somogyért magas részvétel mellett sok szavazatot. Fél órát kérek az idejükből és két x-et. Egyet a nevem, egyet a Somogyért Egyesület neve mellé.
Ha eljönnek, elegen leszünk és négy év múlva egy a mainál szebb, fejlettebb, gazdagabb faluban élhetünk. Mindenkire számítok október 1-jén, Önök is számíthatnak rám!

Németh Lajos
(2006. III.szám Ősz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Terjed a Szenior Örömtánc
(2019. I.szám Tavasz)
·Programterv júliustól szeptemberig
(2017. II.szám Nyár)
·Májusi programjaink, nyári terveink
(2016. I-II.szám Nyár)
·Anekdóták
(2015. I.szám Tavasz)
·A Szociális Szolgáltató Központ Idősek Klubja tudósítása
(2012. III.szám Ősz)
·A megyei II. osztály második helyéről várja a tavaszi rajtot a futball csapatunk
(2010. IV.szám Tél)
·Láma a Baglas hegyen
(2010. III.szám Ősz)
·Udvarlás, házasság a régi időkben
(2008. II.szám Nyár)
·Kéthelyi programok decemberben
(2006. IV.szám Tél)
·Egy autó története
(2004. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc