Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Szüreti felvonulás, bál, borkorcsolyasütő verseny
·Alexandriai Katalin nyomdokain
·Energiahatékonysági pályázatot nyert egy kéthelyi óvónő
·A Kőkecskétől a vadgesztenyefákig
·Újabb támogatással gazdagodtak a polgárőrök
·Alakuló ülés
·Kéthelyi sorsok
·90 éves a Kéthelyi Sportegyesület
·Bálozott az Asszonykórus
·Kitüntettek
·Csoportos gyógytorna a faluban
·Sport- és egészségnap
·Előadás az úri hímzésről
·Futás a gyermekekért
·Sakk
·Karácsonyi képek

„Az élet akkor kezdődik, amikor nekilátunk egy kert építésének.”

Az idei év nagy vállalkozása – a vizuális kultúra részeként egy rendhagyó műalkotás elkészítése az iskolánkban – egy kert építése és egy oszlop faragása volt. Mindkettő tervezője Molnár Tibor rajztanár.

A munka elvégzésében részt vettek az iskola diákjai, alsótól a felső tagozatig egyaránt. A munka a tantestület férfi tagjainak erejét sem kímélte. A terület 13x14 m. A kert elsősorban a látványra épít. Lényeges szempont volt a könnyen kezelhetőség, továbbá, hogy minimális eszközökkel fejezze ki a kert lényegét. Zúzott kő, kavics, szikla, az előző kertből meghagyott tűztövisbokor az alkotó elemek. A területet U alakban járda szegélyezi, melynek végét gyertyán sövény zárja le. A járda élére állított betonlapokból készült. A lapok közei kaviccsal kirakottak.

A járda szimbolikus határ a zsibongó udvar és a „nyugalom szigete” között. A kert szemben lévő sarkaiban téglalapforma kialakítására került sor, aminek a felületét mosott kavics fedi. A téglalap belső oldalát meténgből ültetett keskeny zöld sáv alkotja, a tűztövis mellett a meténg adja a kert növényzetét. A legnagyobb belső részt zúzott kő borítja.

Az egész munkafolyamat legizgalmasabb – egyben legkényesebb része – a sziklák elhelyezése volt. Négy csoport kialakítására került sor. A „központi” szikla együttes egy vízesést jelenít meg, amelyben egy hal akar átjutni.
A többi három sziklacsoport úgy lett elhelyezve, hogy a központi rész vonzásában legyenek. Az egyik kavicsos téglalapba teknősbékát formázó kövek kerültek.
A másik téglalapban egy álló kő jeleníti meg a madarat (daru). A kettő között egy lapos szikla szigetként emelkedik ki a zúzott kőágyból.
A madaras (darus) rész a lélek és szellemiség megjelenítője. A teknősbéka által elfoglalt terület a földi dolgokat képviseli.
A „központi” szikla együttes hala a lét és nemlét küzdelmét, az anyagi világból a szellemi világba történő átlépést fejezi ki.

Az emlékoszlop faragása is emberpróbáló feladat volt, nem szólva a rönk mozgatásáról. A hegedű felső csiga része szolgált előképként az oszlop megformálásához. A zenét jelképező hegedű tágabb értelemben a művészetet is szimbolizálja. Az oszlop elhelyezése némi fejtörést okozott, de valószínűleg sikerült eltalálni a helyét. A kertbe, a tűztövis mögé került. Így sikerült egy fokozatosan csökkenő „lépcsőt” kialakítani.
A lépcső legmagasabb szintjét az oszlop, a középső részt a tűztövis, a legalsó fokán a központi sziklacsoport található.

Köszönet mindazoknak, akik tevékenyen részt vettek ebben az alkotó munkában.

Molnár Tibor
(2006. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Tájékoztató a hulladékudvarról
(2018. III.szám Ősz)
·Dudás Virág újabb sikerei Ju-Jitsu sportágban
(2017. III.szám Ősz)
·Gyereknap az óvodában
(2015. II.szám Nyár)
·Élménybeszámoló a nyári erdei iskolából
(2014. III.szám Ősz)
·Művelődési hírek
(2013. I.szám Tavasz)
·Kiegészítés
(2011. I.szám Tavasz)
·Katasztrófavédelem
Előző számunkból kimaradt
(2009. III.szám Ősz)
·Becsengettek!
(2008. III.szám Ősz)
·Mindennapjaink az óvodában
(2006. IV.szám Tél)
·Versenyeztünk
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.07 msodperc