Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Helyesen író kéthelyi lányok
·A Kapitány kiszállt...
·Télutó, tavaszelő az oviban
·Dicsértessék a Jézus Krisztus!
·Kéthelyi sorsok
·A támogatott lakhatásért
·Kéthelyi mesterek - Mika Szabolcs, a preparátor
·Boszibál ismét
·Sakk

Falunk gyerekszemmel

A falunk

Kéthelyen a Balaton déli részén lakunk.

Kéthely egy kis falu. Több intézménye is van. A Széchenyi István Általános Iskola, óvoda. A falunk közepén van a Hősök tere. Körülötte: orvosi rendelő, takarék szövetkezet, abc, önkormányzat, templom, posta, Müller fagyizó. Háta mögött a játszótér. Szoktunk ott játszani, amikor kimegyünk fagyizni. Szeretném, ha felújítanák egy kicsit a hintákat, a csúszdát és az összes játékot.

Remélem, sokan szépnek tartják a takaros kis falunkat. De ha nem, így is nagyon szeretni fogom.

Bajnok Eszter
3. osztályos tanuló


Az én falum

Kéthely Somogy megyében található, közel a Balatonhoz.

Az átutazókat virágos utca fogadja. A központban találhatók a főbb intézmények. A faluba érkezvén már messziről látható a barokk stílusban épült római katolikus templom. A falu határában van a Hunyadi kastély, amely szociális otthonként működik, és sok falubelinek ad munkát. A falu szívében található az önkormányzat, vele szemben pedig az orvosi rendelő. A Hősök terén a háborúban elhunyt katonáknak emeltek emléket. Sokan foglalkoznak borászattal a Baglas hegyen, mely szőlőtermesztésre nagyon jó. Sok ember foglalkozik mezőgazdasággal és állattenyésztéssel.
Az iskolában alapfokú művészeti oktatásban részesülnek a diákok. Az évente megrendezett bemutatón adják elő tudásuk legjavát. Sok színes programmal kedveskednek a gyerekeknek. A falu szélén a Fancsi földvár romja található (csak az árok).

Én nagyon szeretek itt élni ebben a kis faluban, mert az emberek kedvesek és barátságosak.

Sebdenics Márk
6. a osztályos tanuló


Búcsú a falumtól

Sajátos hozzáállás az, amikor az ember csak akkor veszi észre a fontos dolgokat, amikor azok nincsenek. Szégyellem bevallani, ezzel én is így vagyok. Óvodába jártam, amikor a szüleim házat vettek Kéthelyen. Kissé szokatlan volt a családnak a falusias légkör, a ház körüli hatalmas telek, az, hogy a hintára kiülve nem csak a szirénázó autók és dübörgő kamionok hangját hallani, hanem a fákon élő madarak csiripelését és a baromfiudvarban a háziállatokat is észlelni lehet.

Most, hogy a szüleimmel elköltöztünk nagyvárosba, ahol – ahogy ők mondják – több a lehetőség, nekem mégis kicsit fáj a szívem a családias, ám mégis szigorú, de következetes iskoláért. Sosem fogom elfelejteni a fogadtatásomat a középső csoportban. Most 5. osztályos vagyok és búcsúzom.

Ha bárki megkérdezi tőlem a világon, hogy hol van Kéthely, elmondom neki, hogy Somogy megye szívében van, a Balatontól 10 km-re Délre. Ez a leírás körülbelül 25 településre ráillik, de az én falum ennél több szóra érdemes. A falunak van egy gyönyörű, újonnan festett, római katolikus temploma, ahol személyesen ismerem a pap bácsit. Nagyon szép díszes a községháza. Az iskolai és óvodai rendezvényeknek a művelődési ház ad otthont, amit videóra rögzítenek, majd az egész falu népe büszkén nézheti. A gyerekeknek nagy játszótér áll a rendelkezésükre hintával, csúszdával, homokozóval.

Végül megemlíteném az óvodai, majd az iskolai pedagógusaimat, akik az oviban gondomat viselték, gyámolítottak, segítettek iskolásra érnem. A tanítóimra is örökre emlékezni fogok, hiszen ők tanítottak meg számolni, írni, olvasni.

Örülök, hogy nagyvárosba költözünk, ahol zajlik az élet, de mindig hiányozni fog a nyugodt falusi légkör és hiányozni fog a hinta is, ahova csak gondolkodni járok, hallgatni a természet hangját.

„ Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj…”

Papp Dorothy
5. osztályos tanuló

(2006. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Kitüntettek
(2019. IV.szám Tél)
·In memoriam…
(2018. II.szám Nyár)
·Sakk
(2016. I-II.szám Nyár)
·Trunkó Bálint jól fújta…
(2014. III.szám Ősz)
·A 2012. év eredményei
(2012. IV.szám Tél)
·Csata a szülőfalumért - Kéthely, 1944.
(2011. IV.szám Tél)
·Farsang 2010 – ahogy mi láttuk
(2010. I.szám Tavasz)
·Meghívó a Művelődési Házba
(2008. IV.szám Tél)
·Németverseny - Deutschwettbewerb
(2007. I.szám Tavasz)
·Búcsú az óvodától
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc