Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Falunk gyerekszemmel

A falunk

Kéthelyen a Balaton déli részén lakunk.

Kéthely egy kis falu. Több intézménye is van. A Széchenyi István Általános Iskola, óvoda. A falunk közepén van a Hősök tere. Körülötte: orvosi rendelő, takarék szövetkezet, abc, önkormányzat, templom, posta, Müller fagyizó. Háta mögött a játszótér. Szoktunk ott játszani, amikor kimegyünk fagyizni. Szeretném, ha felújítanák egy kicsit a hintákat, a csúszdát és az összes játékot.

Remélem, sokan szépnek tartják a takaros kis falunkat. De ha nem, így is nagyon szeretni fogom.

Bajnok Eszter
3. osztályos tanuló


Az én falum

Kéthely Somogy megyében található, közel a Balatonhoz.

Az átutazókat virágos utca fogadja. A központban találhatók a főbb intézmények. A faluba érkezvén már messziről látható a barokk stílusban épült római katolikus templom. A falu határában van a Hunyadi kastély, amely szociális otthonként működik, és sok falubelinek ad munkát. A falu szívében található az önkormányzat, vele szemben pedig az orvosi rendelő. A Hősök terén a háborúban elhunyt katonáknak emeltek emléket. Sokan foglalkoznak borászattal a Baglas hegyen, mely szőlőtermesztésre nagyon jó. Sok ember foglalkozik mezőgazdasággal és állattenyésztéssel.
Az iskolában alapfokú művészeti oktatásban részesülnek a diákok. Az évente megrendezett bemutatón adják elő tudásuk legjavát. Sok színes programmal kedveskednek a gyerekeknek. A falu szélén a Fancsi földvár romja található (csak az árok).

Én nagyon szeretek itt élni ebben a kis faluban, mert az emberek kedvesek és barátságosak.

Sebdenics Márk
6. a osztályos tanuló


Búcsú a falumtól

Sajátos hozzáállás az, amikor az ember csak akkor veszi észre a fontos dolgokat, amikor azok nincsenek. Szégyellem bevallani, ezzel én is így vagyok. Óvodába jártam, amikor a szüleim házat vettek Kéthelyen. Kissé szokatlan volt a családnak a falusias légkör, a ház körüli hatalmas telek, az, hogy a hintára kiülve nem csak a szirénázó autók és dübörgő kamionok hangját hallani, hanem a fákon élő madarak csiripelését és a baromfiudvarban a háziállatokat is észlelni lehet.

Most, hogy a szüleimmel elköltöztünk nagyvárosba, ahol – ahogy ők mondják – több a lehetőség, nekem mégis kicsit fáj a szívem a családias, ám mégis szigorú, de következetes iskoláért. Sosem fogom elfelejteni a fogadtatásomat a középső csoportban. Most 5. osztályos vagyok és búcsúzom.

Ha bárki megkérdezi tőlem a világon, hogy hol van Kéthely, elmondom neki, hogy Somogy megye szívében van, a Balatontól 10 km-re Délre. Ez a leírás körülbelül 25 településre ráillik, de az én falum ennél több szóra érdemes. A falunak van egy gyönyörű, újonnan festett, római katolikus temploma, ahol személyesen ismerem a pap bácsit. Nagyon szép díszes a községháza. Az iskolai és óvodai rendezvényeknek a művelődési ház ad otthont, amit videóra rögzítenek, majd az egész falu népe büszkén nézheti. A gyerekeknek nagy játszótér áll a rendelkezésükre hintával, csúszdával, homokozóval.

Végül megemlíteném az óvodai, majd az iskolai pedagógusaimat, akik az oviban gondomat viselték, gyámolítottak, segítettek iskolásra érnem. A tanítóimra is örökre emlékezni fogok, hiszen ők tanítottak meg számolni, írni, olvasni.

Örülök, hogy nagyvárosba költözünk, ahol zajlik az élet, de mindig hiányozni fog a nyugodt falusi légkör és hiányozni fog a hinta is, ahova csak gondolkodni járok, hallgatni a természet hangját.

„ Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj…”

Papp Dorothy
5. osztályos tanuló

(2006. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Sakk
(2020. III.szám Ősz)
·Tájékoztató a hulladékudvarról
(2018. III.szám Ősz)
·A művelődési ház hírei
(2017. I.szám Tavasz)
·Molnár Balázs
(2014. III.szám Ősz)
·Sakkhírek
(2013. I.szám Tavasz)
·Ismét álmodtak egyet…, és kellemes volt az ébredés
(2011. III.szám Ősz)
·Tartalmas nyarat éltünk…
(2009. III.szám Ősz)
·Köszönet...
(2007. III.szám Ősz)
·A szeretet nem válogat
(2006. IV.szám Tél)
·Játék – zene – hangszerek
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc