Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Helyesen író kéthelyi lányok
·A Kapitány kiszállt...
·Télutó, tavaszelő az oviban
·Húsvét
·Kéthelyi sorsok
·A támogatott lakhatásért
·Kéthelyi mesterek - Mika Szabolcs, a preparátor
·Boszibál ismét
·Sakk
·Pünkösd

Kutyaharapást szőrével…

A kutatások szerint kisállat, kutya otthoni tartása, a vele való foglalkozás feszültségoldó hatású, ezért az egészségre is kedvezően hat. Az állatbarátság azonban veszélyeket is hordozhat magában. Sajnos kutyaharapás néha akkor is bekövetkezik, ha az általános elővigyázatossági szabályokat betartjuk: nem zavarjuk a kutyát evéskor, alváskor, idegen állatot gazdája jelenlétében simogatjuk… Ha a baj megtörténik, és a kutya harapásától a bőrfelület sérül (vérző sebet észlelünk), akkor forduljunk a háziorvoshoz vagy a sebészeti ügyelethez. Akkor is, ha a seb felületesnek tűnik és a legjobb tudásunk szerint elláttuk azt. A harapott seb mindig szennyezett, még ha szabad szemmel nem is láthatóan; a kutya szájában előforduló kórokozók a sebbe kerülve súlyos fertőzést, akár vérmérgezést is okozhatnak. Emiatt jó, ha szakember is ellátja a sebet. Különösen veszélyes a tetanuszt okozó baktérium (évekig képes túlélni a talajban, állati ürülékben) sebbe kerülése, mert az a szervezetbe jutva mérget termel, és a kialakuló merevgörcs még ma is 50 %-ban halálos. Minden harapást elszenvedett beteg emlékeztető tetanusz oltást kap (a gyerekeknek adott védőoltás sorozat is ad védettséget, ez azonban felnőtt korra gyengül).

A másik nem kevésbé veszélyes fertőző betegség, amit a harapással el lehet kapni, a veszettség. Sajnos, ha kialakul, többnyire halálos. Könnyebb a helyzet, ha a kutya ismert, és a gazdája tudja igazolni, hogy be lett oltva veszettség ellen. A sebet ellátó orvos ilyenkor is szól az állatorvosnak, aki a biztonság kedvéért megfigyeli a kutyát. Ha a kutya nem kapott oltást, akkor az állatorvos dönti el az állat vizsgálata alapján, veszett lehet-e a kutya, kell-e a sérültet oltani. Ha a kutya ismeretlen, elkóborol, vagy elpusztul (pl. a gazdája pusztítja el, hogy ne harapjon meg másokat), akkor a sérültet kötelező beoltani veszettség ellen, hiszen nem lehetünk biztosak abban, hogy az állat egészséges volt. Ne bántsák a vétkes kutyát, mert az állatorvosnak meg kell vizsgálnia!

Mit tegyünk tehát, ha elszenvedtük a kutyaharapást? Próbáljuk megtudni a gazda nevét, címét. Kérjük meg a gazdát, készítse elő az oltási bizonyítványt és zárja be a kutyát az állatorvos érkezéséig. Keressük fel háziorvosunkat vagy az ügyeletet, saját érdekünkben vállaljuk a javasolt védőoltásokat.

Dr. Gonda Péter
(2006. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Hasznos ismeretek tábor
(2019. II.szám Nyár)
·Tavaszvárás az óvodában
(2017. I.szám Tavasz)
·Folyamatosan járőröznek a polgárőrök a településen
(2016. I-II.szám Nyár)
·Trunkó Bálint jól fújta…
(2014. III.szám Ősz)
·A 2012. év eredményei
(2012. IV.szám Tél)
·Összefogás a gyermekekért
(2011. IV.szám Tél)
·Parkerdő születik
(2009. IV.szám Tél)
·A Kéthelyért Egyesület rövidtávú tervei
(2007. II.szám Nyár)
·Téli jeles napok az óvodában
(2005. IV.szám Tél)
·Szeptembertől új program az óvodában
(2004. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc