Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Bemutatkoztak a művészeti iskolás tanulóink

Akik ott voltak a művelődési házban május 27-én, azokat az iskola tanulói ismét meglepték a bemutatott műsorukkal. Bár már hozzászoktunk, hogy az új és szokatlan dolgokat felemás érzésekkel fogadják az emberek. Most azonban másról van szó, hiszen gyerekeink bizonyították, hogy tehetségesek, sok érték van bennük. Bizonyára sokan tudják, hogy 2004 szeptemberétől a kéthelyi iskolában szervezett keretek között folyik a művészeti oktatás, három művészeti irányban. Bevallom, sok álmatlan éjszakát okozott az iskolavezetésnek az oktatás megszervezése, hiszen az állami normatívákhoz való hozzájutás egy időben nagyon bizonytalannak tűnt. Az azonban biztos, hogy az elmúlt két évben nagyon sok munkát végeztek a művészeti oktatásban tanító kollégáink és a gyerekek. Egy régi álomról most már biztosan állíthatjuk, hogy valóra vált. A megvalósításban nagyon sokan segítettek, mert bíztak bennünk és a gyerekekben. Persze voltak, akik inkább kívülről szemlélték az eseményeket, és nem tekintették szívügyüknek ennek a nagyszerű lehetőségnek a sorsát. Most két év megfeszített munka után büszkén mondhatjuk, hogy elsöprő sikert arattak a bemutatott produkciók. Talán még a kételkedőket is sikerült mellénk állítani.

Azok, akik a művelődési házban szervezett rendezvényt megelőzően jelen voltak a képzőművészeti bemutatón is, láthatták a gyerekek alkotásait, örömét. Ők biztosan nem felejtik el az ott látottakat, nekik nem kell a továbbiakban bizonygatni, hogy a gyerekeink tehetségesek, vágynak a szépre, és az értéket nem csak felismerik, hanem már létre is tudják hozni.
A szépség Isten kinyilatkoztatása, misztikum, és semmi mással nem pótolható emberi odafigyelés a világra. A szépség érintésétől megváltozunk, cselekvésre ösztönöz bennünket. Kosztolányi ezt úgy fogalmazta meg: „A játszótársam, ó mondd akarsz-e lenni, akarsz-e mindig-mindig játszani.”. Felszabadult, szorongásmentes tevékenység biztosítása, ezt nyújtja a művészeti nevelés, ezáltal több, mint időtöltés, több, mint tevékenységek sorozata.
Két év eltelte után a gyerekek és pedagógusok újra bizonyították a régi igazságot, mely szerint munkával, lelkesedéssel, szorgalommal lehet eredményt elérni. A felsoroltak felfoghatók csodaszernek is, amelyben az a szép, hogy mindenki számára hozzáférhető. A lehetőség mindenki számára nyitva áll, szülői segítséggel, biztatással biztos, hogy tovább tudunk fejlődni.
Sokszor érezzük azt kollégáimmal, nem jó pedagógusnak lenni, de most ez az érzés háttérbe szorult, jó volt látni a gyerekek örömét és a szülők, vendégek elégedettségét. Lehet, hogy a szépség érintésétől tényleg megváltozunk? Ha ez így van, és tartósan figyelni tudunk egymásra, akkor sokkal boldogabban és sikeresebben élhetünk. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy ez a jövőben így legyen, és így maradhasson.

Kern Zoltán
(2006. II.szám Nyár)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Húsvét
(2020. I.szám Tavasz)
·Sakkos híreink
(2017. III.szám Ősz)
·1%
(2017. I.szám Tavasz)
·Sakk
(2014. III.szám Ősz)
·Húsz éve áll a könyvtár élén Kovács Lajosné könyvtáros
(2013. IV.szám Tél)
·Apa és fia
(2012. III.szám Ősz)
·Kirándulás az erdei kisvasúttal
(2009. III.szám Ősz)
·Eredményesen versenyeztünk
(2007. II.szám Nyár)
·Kéthely híres szülöttei
Gerics Pál
(2006. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc