Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Helyesen író kéthelyi lányok
·A Kapitány kiszállt...
·Télutó, tavaszelő az oviban
·Dicsértessék a Jézus Krisztus!
·Kéthelyi sorsok
·A támogatott lakhatásért
·Kéthelyi mesterek - Mika Szabolcs, a preparátor
·Boszibál ismét
·Sakk

Vérnyomásmérőt minden háztartásba!

Minap hallottam a rádióban egy országos kampányról, amit az egészségügyi tárca, a vérnyomás betegséggel foglalkozó szakemberek és egy gyógyszercég közösen hirdetett meg „Éljen 140/90 alatt!” címmel. Korábbi cikkeimben már volt szó arról, hogy a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség közös eredetre visszavezethető baj.
A hajlamot elődeinktől örököljük, és hogy a három rossz közül melyik és mikor jelentkezik, az attól függ, hogy milyen életmódot folytatunk, mit eszünk és időben észrevesszük-e a romló vérnyomás és vércukor értékeinket. Ha a betegségcsoport a „génjeinkben van”, nem biztos, hogy megússzuk, de nem mindegy, hogy negyven vagy nyolcvan évesen leszünk kénytelenek szenvedni a következményektől (szívinfarktus, agyi érelmeszesedés, látásromlás, vesebetegség, stb.). A vérnyomás emelkedését orvosi rendelőben is célszerű méretni, de: a pontos vérnyomást otthoni körülmények között, teljes nyugalomban több mérés (tíz napig naponta legalább három mérés) átlaga alapján tudhatjuk meg. A rendelőben legtöbbször magasabb értékeket mér az orvos az órákig tartó várakozás, az izgalom miatt. Ha a saját készülékkel otthon mért átlag 120/80 körüli, akkor garantáltan nem lesz mostanában gondunk a vérnyomás miatt. Ha 140/90 alatti, akkor még nem vagyunk betegek, de a hajlam bennünk van, érdemes évente egy hetet mérésekkel tölteni, hogy időben észrevegyük, hogy emelkedik-e. Ha 140/90 fölötti a kiszámított átlag, akkor irány az orvosi rendelő. Nem biztos, hogy ekkor gyógyszereket kell szedni, de kiegészítő vizsgálatokra biztosan szükség van, amiből kiderül, jelentkeznek-e már a szövődmények, pl. mérni kell az emlegetett vércukor szintet is. Ha a rokonaink között előfordul a betegség, akkor különösen ajánlott az éberség.
Ha most kellően megijedtek és indulnak vásárolni vérnyomásmérő készüléket, akkor először nézzenek körül a környező patikákban, mert ezek az eszközök nem megszabott árúak. Fordulhatnak hozzánk is, mi már tudjuk, hol olcsóbb, hol drágább. Inkább a felkari vérnyomásmérő javasolt (nem a csuklón használatos), mert megbízhatóbb, különösen idősebb ember esetében. Az árak tág határok között mozognak: 10-15 ezer Ft között, ami soknak tűnik, de ha naponta félreteszünk 300 forintot, akkor egy-két hónap alatt összejön az ára.
Éljünk 140/90 alatt!

Orvosi rendelő
Dr. Gonda Péter
(2006. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Hosszúné Tóth Rita
(2019. III.szám Ősz)
·Télbúcsúztató, tavaszköszöntő események az óvodában
(2018. I.szám Tavasz)
·A Herman Ottó tanösvényen jártunk
(2016. I-II.szám Nyár)
·1%
(2015. I.szám Tavasz)
·Idei művészeti sikereim
(2013. I.szám Tavasz)
·Új német szakos tanárnőnk, Németh Bernadett - bemutatkozik
(2010. III.szám Ősz)
·Képek a gyereknapról
(2009. II.szám Nyár)
·Képviselőtestületi ülés
(2008. III.szám Ősz)
·Tél végi – tavasz eleji programok az óvodában
(2007. I.szám Tavasz)
·A Petőfi Művelődési Ház programjai
(2004. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.04 msodperc