Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Levélváltás Havanecz Biankával
·A Kéthelyi Asszonykórus 25 éves
·Kirándulás Zalaszabarra
·Változások a temetkezésben
·Polgármesteri beszámoló az elmúlt 5 évről
·Epizódok Papp Rózsi néni életéből
·Bartis László Imre
·Bódis Józsefné
·Hosszúné Tóth Rita
·Németh Lajos
·Nikula András Csaba
·Nikula Zsolt József
·Szűcs Judit Magdolna
·Vörös Zsolt
·Zelena Zsolt
·Torkos nap
·Jótékonysági bál
·In memoriam dr. Fejes István
·Bölcsőde a kéthelyi apróságoknak

Vérnyomásmérőt minden háztartásba!

Minap hallottam a rádióban egy országos kampányról, amit az egészségügyi tárca, a vérnyomás betegséggel foglalkozó szakemberek és egy gyógyszercég közösen hirdetett meg „Éljen 140/90 alatt!” címmel. Korábbi cikkeimben már volt szó arról, hogy a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség közös eredetre visszavezethető baj.
A hajlamot elődeinktől örököljük, és hogy a három rossz közül melyik és mikor jelentkezik, az attól függ, hogy milyen életmódot folytatunk, mit eszünk és időben észrevesszük-e a romló vérnyomás és vércukor értékeinket. Ha a betegségcsoport a „génjeinkben van”, nem biztos, hogy megússzuk, de nem mindegy, hogy negyven vagy nyolcvan évesen leszünk kénytelenek szenvedni a következményektől (szívinfarktus, agyi érelmeszesedés, látásromlás, vesebetegség, stb.). A vérnyomás emelkedését orvosi rendelőben is célszerű méretni, de: a pontos vérnyomást otthoni körülmények között, teljes nyugalomban több mérés (tíz napig naponta legalább három mérés) átlaga alapján tudhatjuk meg. A rendelőben legtöbbször magasabb értékeket mér az orvos az órákig tartó várakozás, az izgalom miatt. Ha a saját készülékkel otthon mért átlag 120/80 körüli, akkor garantáltan nem lesz mostanában gondunk a vérnyomás miatt. Ha 140/90 alatti, akkor még nem vagyunk betegek, de a hajlam bennünk van, érdemes évente egy hetet mérésekkel tölteni, hogy időben észrevegyük, hogy emelkedik-e. Ha 140/90 fölötti a kiszámított átlag, akkor irány az orvosi rendelő. Nem biztos, hogy ekkor gyógyszereket kell szedni, de kiegészítő vizsgálatokra biztosan szükség van, amiből kiderül, jelentkeznek-e már a szövődmények, pl. mérni kell az emlegetett vércukor szintet is. Ha a rokonaink között előfordul a betegség, akkor különösen ajánlott az éberség.
Ha most kellően megijedtek és indulnak vásárolni vérnyomásmérő készüléket, akkor először nézzenek körül a környező patikákban, mert ezek az eszközök nem megszabott árúak. Fordulhatnak hozzánk is, mi már tudjuk, hol olcsóbb, hol drágább. Inkább a felkari vérnyomásmérő javasolt (nem a csuklón használatos), mert megbízhatóbb, különösen idősebb ember esetében. Az árak tág határok között mozognak: 10-15 ezer Ft között, ami soknak tűnik, de ha naponta félreteszünk 300 forintot, akkor egy-két hónap alatt összejön az ára.
Éljünk 140/90 alatt!

Orvosi rendelő
Dr. Gonda Péter
(2006. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Nehézségek és változások a települési karbantartóknál
(2018. II.szám Nyár)
·Az iskola szülői szervezetének őszi, téli munkája
(2016. IV.szám Tél)
·Bódis Viktória országos pályázaton remekelt
(2015. III.szám Ősz)
·Történelmi helyszínen történelmi győzelem
(2014. III.szám Ősz)
·Váratlan meglepetés karácsonyra
(2012. IV.szám Tél)
·Kiváló sportteljesítmények az őszi szezonban!
(2010. IV.szám Tél)
·Képriport az óvodából
(2009. II.szám Nyár)
·Szülők és óvoda
(2007. II.szám Nyár)
·Körjegyzőség 2007. január 1-től
(2006. IV.szám Tél)
·Művészeti szemlén mutatkoztak be gyermekeink
(2005. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.07 msodperc