Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Emlékezés egy régi márciusra

Viszonylag hosszú életemben sok március 15-öt megéltem. Örömmel és bizonyos nosztalgiával gondolok vissza iskolás éveim március 15-i ünnepeire, az ünnep alkalmából rendezett megemlékezésekre. A legelevenebben mégis 1945. március 15-e él emlékeim között.
Ebben az időben katona voltam. Alakulatunk - tartalékos tiszteket képző iskola első évfolyama - állomáshelye Szentgotthárd-Zsida volt. Szentgotthárd közvetlenül az osztrák- (akkor német) magyar határ tövében van. A város vezetése felkérte iskolánk parancsnokságát, hogy a katonák vegyenek részt az ünnepély lebonyolításában, legyenek annak aktív szereplői.
Parancsnokunk elfogadta a kérést és azt közölte velünk. Mi, fiatalok (az idősebbek közöttünk 25-30 év körüliek voltak) izgatottan készültünk az ünnepre. Tudtuk, hogy akkor március üzenetének megkülönböztetett jelentősége volt. A háború letarolta, tönkretette hazánkat. Az ország keleti fele, az Alföld akkor kezdett fellélegezni, míg a Dunántúlon, közvetlen mellettünk még dörögtek a fegyverek. A jövőt sűrű homály fedte.
Hogy honnan, honnan sem piros-fehér-zöld szalagot szereztünk, néhány társunknak még kokárdája is volt. Így vonultunk a város főterére, ahol egy emelvény állt, melynél a város vezetői, lakói és alakulatunk ezredes parancsnoka várakozott.
Az ünnepi beszédet egyik, idősebb katonatársunk, Mihály László Barna mondta, aki akkor már ismert ifjúsági költő volt. Mondandóját erre az alkalomra írt versével tette ünnepélyesebbé. Szavai a Petőfi megálmodta szabadságról szóltak, amely akkor veszni látszott. Az elhangzott soroknak döbbenetes hatása volt. Ma is emlékszem, többször szakította meg a hallgatóság tapsa.
Az ünnepi beszéd után egy magyaros ruhába öltözött, középiskolás lány elszavalta Petőfi Nemzeti dalát. A tömeg vele együtt ismételte: ,,Esküszünk, Esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!".
Majd - programon kívül - szívet szorító jelenet tanúi lehettünk. Egy kiváló hallású, jó hangú bajtársam lépett a dobogóra, és elénekelte Erkel Ferenc Bánk bán című operájából a "Hazám, hazám…" kezdetű áriát. Olyan átéléssel, olyan hangerővel énekelt, hogy az ünnepség színhelyétől néhány száz méterre lévő, az akkori német - magyar határ másik oldalán állomásozó németek is hallhatták nemzetünk szabadságvágyának hangját.
Az ünnepélyt alakulatunk díszmenete zárta. Kemény lépteink alatt szinte rengett a föld. Visszhangozta Bánk idegen uralom elleni kifakadását, a hazafias lelkesedést, a kitartást és a jövőbe vetett bizakodást.
Így emlékszem a megélt sok március 15. közül számomra a legszebbre és az akkori szomorú napokra. Nyolcvan évesen is szívesen gondolok 45 március idusára, mert ez a visszaemlékezés - legalább lélekben - megfiatalít.

Dr. Jandrics István
(2004. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Falunap 2019
(2019. II.szám Nyár)
·Önkormányzati tervek 2018-ra
(2018. I.szám Tavasz)
·Kéthely SE hírei
(2016. IV.szám Tél)
·A megújult Szülői Szervezet munkájáról
(2014. IV.szám Tél)
·Év végi programok az óvodában
(2014. II.szám Nyár)
·Csata a szülőfalumért - Kéthely, 1944.
(2011. IV.szám Tél)
·Búcsú 40 év után
(2010. I.szám Tavasz)
·Sakkeredmények
(2009. I.szám Tavasz)
·Színházban jártunk
(2006. I.szám Tavasz)
·Versenyeredmények a 2003-2004. tanévben
(2004. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.11 msodperc