Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Vízkereszttől - húshagyókeddig
·2021. március 15.
·A leendő elsős kéthelyi tanítók levele
·Reményekkel telve kezdtük az új évet
·Helyi értékeink gyűjteménye, a Kéthelyi Települési Értéktár 2020/2021
·100 éves Kéthely Hamvad nevű falurésze
·Home office
·Betekintés a Szociális Szolgáltató Központ hétköznapjaiba
·Távoktatás egyetemista szemmel
·Középiskolás vélemények a tantermen kívüli, digitális oktatásról
·Kéthely és Balatonmáriafürdő települések közötti kerékpárút fejlesztése
·Sikeresen pályáztak a kéthelyi polgárőrök
·1%
·Gyászhír

30 éves a kéthelyi kézimunka szakkör

Július 23-án, a falunapon minden eddiginél gazdagabb anyaggal, több kézimunkával gyönyörködtette a kiállítás a kéthelyi és vidéki látogatókat. Sok év munkája volt látható.

A vasárnap délután az ünneplés jegyében telt. Az idős szakkörösök is lelkesen készültek a találkozásra. A művelődési otthon tánctermében szívhez szóló énekek, zeneszó után a Somogy megyei Művelődési Központ vezetője elismerő szavakkal adta át a csoportnak a jubileumi ajándékot: kerámia tálat, díszes oklevelet. A másik teremben vendégfogadással folytatódott az ünneplés. Polgármesterünk pohárköszöntője után örömmel koccintottak a régi és új tagok. A művelődi ház igazgatója további ajándékkal lepte meg a legtevékenyebb kézimunkásokat. A környék településeiről is érkeztek meghívott alkotók. Ők szintén ajándékkal kedveskedtek nekünk. Meghitt beszélgetéssel teltek az órák. Megemlegettük az eltelt évtizedek eseményeit. Asszonyaink finomságokkal kínálgatták vendégeinket. Jó volt együtt lenni.

A legtevékenyebb kézimunkások ajándékot kaptak.
A szakköri tagok koszorúja.

Mit jelentett ez a három évtized? Megismertük a Kárpát-medence tájegységeinek népművészetét. Mi is alkottunk ezek nyomán lakástextileket: terítőt, futót, függönyt, stb. Közben megidéztük Kéthely múltját. Hogyan éltek, öltöztek, szórakoztak a múlt század elején, hogy élték át a világháborút. A szakkörösök régi receptekből készítettek ételeket az egész csoportnak. Minden foglalkozásra jutott valami meglepetés. Felköszöntöttük társainkat névnapjukon, születésnapjukon. Énekeltünk, beszélgettünk, közben járt a varrótű, készültek az alkotások.
Minden évben kirándultunk. Megismerkedtünk a tájegységekkel, múzeumokat látogattunk. Sárközön Decs, Szekszárd, Baranyában Pécs, Harkány volt a cél, továbbá jártunk Zalaegerszegen, Szombathelyen, a Velem-alkotótáborban. Mezőkövesden a Kiss Jankó Rozi kiállítás, Nyíregyházán, Egerben, Lillafüreden, Budapesten az országos kiállítások mind gazdag élménnyel örvendeztettek bennünket. Hogy utazásaink anyagi alapját megteremtsük, bált rendeztünk. A „Cérna bál”-nak híre ment a környéken. Vacsorát főztünk, süteményeket sütöttünk, hogy vendégeink jól érezzék magukat.
A szomszédos falvak hímzőivel is tartottunk kapcsolatot. Együtt mulattunk a gyótapusztai asszonyokkal, akik elhozták magukkal citerazenekarukat. Balatonmárián szintén jó hangulatban telt az összejövetel köszönhetően a gyótai és a helybéli kézimunkásoknak.

A 30 év alkotásaiból Kaposváron 2006. január 20-án jubileumi kiállítást láthatnak az érdeklődők. Nagy elismerést jelent ez a szakkör tagjai számára, igyekszünk rászolgálni, még tovább alkotni önmagunk és minden ember örömére hazánk értékeinek megőrzésével, hogy továbbadjuk azokat utódainknak.
E jelszó segítsen további munkánkban:

„Szeresd a szépet igazán,
Ez adja meg a lét becsét,
Mert ki a szépet szereti,
Széppé teszi életét!”

Szecsődi Árpádné
(2005. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Kerámia tábor
(2019. II.szám Nyár)
·In memoriam…
(2018. II.szám Nyár)
·Herman Ottó útján
(2016. I-II.szám Nyár)
·Anekdóták
(2015. I.szám Tavasz)
·1%
(2013. IV.szám Tél)
·„Segíteni mindig, mindenkinek.”
(2011. I.szám Tavasz)
·Óvodánk eseménynaptára szeptember - október hónapra
(2010. III.szám Ősz)
·280 éve lett Kéthely Hunyady-birtok
(2007. III.szám Ősz)
·Levél az olvasóknak
(2006. I.szám Tavasz)
·„Ép testben ép lélek”
(2005. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc