Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·A Nyitott Klub elmúlt öt évéről
·Ha nyár….., akkor olvasótábor!
·300 éves az iskolai oktatás Kéthelyen
·Állatartás
·Nehéz hónapok a vírushelyzet miatt
·Helyi gazdaságfejlesztés Kéthely községben
·Német nyelvi tábor
·Három éve Kéthelyen az Atroplusz Kft.
·Erdei játszótábor két turnusban
·Újra pereg a film a Kéthelyi moziban
·Egyszerűen szép
·Magyarok kenyere gyűjtőpont Kéthelyen

85 éve született Bakay Lajos színész

Bakay Lajos nevére csak a legidősebb kéthelyiek emlékezhetnek. Én magam, édesapámtól hallottam először róla, s mivel Bakay Lajos színész volt, s a színészeket általában különleges figyelem övezi, nem felejtettem el a nevét, bár alakítását sohasem láttam. Aztán egyszer, amikor a Színházi lexikont forgatattam, épp valamilyen információt keresve, eszembe jutott Bakay Lajos neve. Felütöttem a lexikont a B betűnél, és valóban ott állt: „Bakay Lajos színész. Szül. Kéthelyen 1920. május 20-án. Az Országos Színészegyesület színészképző iskoláját 1941-ben végezte el. Szerződést a Madách Színházban kapott, majd 1942-től Nagyváradon, 1944-ben Kassán, 1945-ben Győrben is játszott. 1946-tól 1948-ig a Mednyaszay Színházban lépett fel. 1948-tól haláláig, 1999-ig a Madách Színház tagja volt.” Bakay nem volt élvonalbeli színész, epizodista volt. Pályája elején még főszerepeket is játszott. Néhány az általa megformált szerepekből: játszotta Ádámot Madách Imre Az ember tragédiája c. darabjában, Mettelust Camus: Caligula helytartója és a papot Koltai J.: Albert Schweizer című darabjában. Kezdetben filmekben is láthatta a közönség. Játszott A szűz és gödölye, Európa nem válaszol, Szép csillag, Házasság, A pénzcsináló és a Segesvár című filmekben. Epizodistákról ritkán szólnak a színikritikák, így alakításairól nemigen olvashattunk a színházi lapokban. A színészet különleges hivatás. Vannak a figyelem középpontjában álló, a közönségnek kedves színészek, színésznők, sztárok. Bakay Lajos nem volt sztár, azt sem tudjuk, voltak-e valaha rajongói. Csak apró betűvel írta be magát a magyar színháztörténetbe, de ahogy az élet minden területén vannak epizodisták, úgy a színházban is szükség van az apró szerepek alakítóira, megformálóira, enélkül nincs előadás. Emlékezzünk hát meg róla is e pár sorral, abból az alkalomból, hogy idén lenne 85 éves.

Összeállította: Balla Mária
(2005. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Téli ünnepek és hétköznapok az óvodában
(2018. IV.szám Tél)
·Táblaavató a Fancsi-várnál
(2018. III.szám Ősz)
·In memoriam Németh István
(2015. IV.szám Tél)
·A „mi Bajnokunk”
(2014. I.szám Tavasz)
·Falunapi horgászverseny
(2012. II.szám Nyár)
·NB III-as női kézilabdában Kéthely csapata bajnoki címet nyert
(2011. II.szám Nyár)
·Nyitott Klub
(2010. II.szám Nyár)
·Eredményesen versenyeztünk
(2007. II.szám Nyár)
·Húsz év múlva …
(2005. III.szám Ősz)
·60 évvel ezelőtt történt
(2004. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc