Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

85 éve született Bakay Lajos színész

Bakay Lajos nevére csak a legidősebb kéthelyiek emlékezhetnek. Én magam, édesapámtól hallottam először róla, s mivel Bakay Lajos színész volt, s a színészeket általában különleges figyelem övezi, nem felejtettem el a nevét, bár alakítását sohasem láttam. Aztán egyszer, amikor a Színházi lexikont forgatattam, épp valamilyen információt keresve, eszembe jutott Bakay Lajos neve. Felütöttem a lexikont a B betűnél, és valóban ott állt: „Bakay Lajos színész. Szül. Kéthelyen 1920. május 20-án. Az Országos Színészegyesület színészképző iskoláját 1941-ben végezte el. Szerződést a Madách Színházban kapott, majd 1942-től Nagyváradon, 1944-ben Kassán, 1945-ben Győrben is játszott. 1946-tól 1948-ig a Mednyaszay Színházban lépett fel. 1948-tól haláláig, 1999-ig a Madách Színház tagja volt.” Bakay nem volt élvonalbeli színész, epizodista volt. Pályája elején még főszerepeket is játszott. Néhány az általa megformált szerepekből: játszotta Ádámot Madách Imre Az ember tragédiája c. darabjában, Mettelust Camus: Caligula helytartója és a papot Koltai J.: Albert Schweizer című darabjában. Kezdetben filmekben is láthatta a közönség. Játszott A szűz és gödölye, Európa nem válaszol, Szép csillag, Házasság, A pénzcsináló és a Segesvár című filmekben. Epizodistákról ritkán szólnak a színikritikák, így alakításairól nemigen olvashattunk a színházi lapokban. A színészet különleges hivatás. Vannak a figyelem középpontjában álló, a közönségnek kedves színészek, színésznők, sztárok. Bakay Lajos nem volt sztár, azt sem tudjuk, voltak-e valaha rajongói. Csak apró betűvel írta be magát a magyar színháztörténetbe, de ahogy az élet minden területén vannak epizodisták, úgy a színházban is szükség van az apró szerepek alakítóira, megformálóira, enélkül nincs előadás. Emlékezzünk hát meg róla is e pár sorral, abból az alkalomból, hogy idén lenne 85 éves.

Összeállította: Balla Mária
(2005. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·Bölcsőde a kéthelyi apróságoknak
(2019. III.szám Ősz)
·Falunap
(2018. II.szám Nyár)
·Kéthelyen is fejleszti hálózatát a Telekom
(2016. III.szám Ősz)
·Téli nyüzsgés a Kéthelyi Vöröskeresztben
(2015. IV.szám Tél)
·Látványborászat a falu szélén
(2013. II.szám Nyár)
·Tavasz az iskolában
(2012. I.szám Tavasz)
·Képek a gyereknapról
(2009. II.szám Nyár)
·Iskolaérettségi mérés az óvodában
(2009. I.szám Tavasz)
·Kéthely 2006. évi költségvetéséről
(2006. I.szám Tavasz)
·Felkészíteni az új kihívásokra
(2004. I.szám Tavasz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.03 msodperc