Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Szüreti felvonulás, bál, borkorcsolyasütő verseny
·Alexandriai Katalin nyomdokain
·Energiahatékonysági pályázatot nyert egy kéthelyi óvónő
·A Kőkecskétől a vadgesztenyefákig
·Újabb támogatással gazdagodtak a polgárőrök
·Alakuló ülés
·Kéthelyi sorsok
·90 éves a Kéthelyi Sportegyesület
·Bálozott az Asszonykórus
·Kitüntettek
·Csoportos gyógytorna a faluban
·Sport- és egészségnap
·Előadás az úri hímzésről
·Futás a gyermekekért
·Sakk
·Karácsonyi képek

85 éve született Bakay Lajos színész

Bakay Lajos nevére csak a legidősebb kéthelyiek emlékezhetnek. Én magam, édesapámtól hallottam először róla, s mivel Bakay Lajos színész volt, s a színészeket általában különleges figyelem övezi, nem felejtettem el a nevét, bár alakítását sohasem láttam. Aztán egyszer, amikor a Színházi lexikont forgatattam, épp valamilyen információt keresve, eszembe jutott Bakay Lajos neve. Felütöttem a lexikont a B betűnél, és valóban ott állt: „Bakay Lajos színész. Szül. Kéthelyen 1920. május 20-án. Az Országos Színészegyesület színészképző iskoláját 1941-ben végezte el. Szerződést a Madách Színházban kapott, majd 1942-től Nagyváradon, 1944-ben Kassán, 1945-ben Győrben is játszott. 1946-tól 1948-ig a Mednyaszay Színházban lépett fel. 1948-tól haláláig, 1999-ig a Madách Színház tagja volt.” Bakay nem volt élvonalbeli színész, epizodista volt. Pályája elején még főszerepeket is játszott. Néhány az általa megformált szerepekből: játszotta Ádámot Madách Imre Az ember tragédiája c. darabjában, Mettelust Camus: Caligula helytartója és a papot Koltai J.: Albert Schweizer című darabjában. Kezdetben filmekben is láthatta a közönség. Játszott A szűz és gödölye, Európa nem válaszol, Szép csillag, Házasság, A pénzcsináló és a Segesvár című filmekben. Epizodistákról ritkán szólnak a színikritikák, így alakításairól nemigen olvashattunk a színházi lapokban. A színészet különleges hivatás. Vannak a figyelem középpontjában álló, a közönségnek kedves színészek, színésznők, sztárok. Bakay Lajos nem volt sztár, azt sem tudjuk, voltak-e valaha rajongói. Csak apró betűvel írta be magát a magyar színháztörténetbe, de ahogy az élet minden területén vannak epizodisták, úgy a színházban is szükség van az apró szerepek alakítóira, megformálóira, enélkül nincs előadás. Emlékezzünk hát meg róla is e pár sorral, abból az alkalomból, hogy idén lenne 85 éves.

Összeállította: Balla Mária
(2005. IV.szám Tél)
Nyomtathat verzi

Korbbi cikkek:

Néhány régi cikk
·A Somogy Megyei Értéktárba felvett értékeink rövid leírása
(2018. IV.szám Tél)
·Legyen a szeretet mindennapunk része…
(2017. IV.szám Tél)
·Csazmán járt a Délnyugat-balatoni Hegyközség delegációja
(2015. IV.szám Tél)
·Bajnok Eszter bronzérmes Kínában!
(2014. III.szám Ősz)
·Könyvtárátadás és kiállítás-megnyitó
(2012. IV.szám Tél)
·Új tanítónő az iskolában
(2011. III.szám Ősz)
·Új fogorvosunk bemutatkozik
(2009. IV.szám Tél)
·Jegyzői tájékoztató
(2008. III.szám Ősz)
·Vérnyomásmérőt minden háztartásba!
(2006. I.szám Tavasz)
·,,Most búcsúzunk és elmegyünk
(2004. II.szám Nyár)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.06 msodperc