Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·Helyesen író kéthelyi lányok
·A Kapitány kiszállt...
·Télutó, tavaszelő az oviban
·Húsvét
·Kéthelyi sorsok
·A támogatott lakhatásért
·Kéthelyi mesterek - Mika Szabolcs, a preparátor
·Boszibál ismét
·Sakk
·Pünkösd

Tavaszi hírek egészségügyben

A csinos hasról...

A szív és érrendszeri halálozás (pl. szívinfarktus) egyik legfontosabb rizikófaktora az elhízás, és azt is tudjuk, nem mindegy, hogy a súlyfölösleg hova rakódik le. Az orvosok tapasztalata szerint a törzsi típusú elhízás, a hasra és főleg a derékra rakódó plusz az, ami összefügg az életet befolyásoló érbetegségek kialakulásával. (A hölgyekre jellemző - csípőre és combra rakódó - párnák orvosi szempontból kevésbé veszélyesek.) Az utóbbi időben kezdték megismerni ennek okait. A fent említett területek zsírsejtjei (adipocitái) különböznek más testtájak zsírsejtjeitől. Önállóan is olyan hormonszerű anyagok termelésére képesek, melyek áttételesen hozzájárulnak a zsíranyag-csere zavarához, érbetegségek kialakulásához. Ezekhez képest eltörpülnek a kinőtt nadrágokkal és szoknyákkal járó bosszúságok.
Tehát a lapos has nemcsak azért javasolt, hogy kedvenc hetilapunk címlapfotójához hasonlítsunk, hanem mert ez a hosszú élet egyik titka.

A lázcsillapításról...

Az influenza időszakon túl vagyunk, szerencsére falunkat - a védőoltások magas száma miatt - a járvány kevésbé érte el. Az őszi-téli időszakban azonban más vírusos és bakteriális betegségek is okozhatnak kellemetlen magas lázat. A testhőmérséklet növekedése a szervezet reakciója a kórokozóra és az általa okozott gyulladásra. Csökkentése egyébként egészséges embereknél 38-39 oC felett szükséges, alapbetegséggel rendelkezőknél már korábban is. A lázcsillapító gyógyszereket ismerjük, adagolásukat általában a dobozon feltüntetik. Azt azonban kevesen tudják, hogy a fizikális lázcsillapítás egyenértékű a gyógyszeressel, sőt - amikor a tabletták nem hatnak - a jól végzett teljes testborogatás, a hűtőfürdő segít. Mint a nevéből is kitűnik, borogatást nemcsak a csuklóra, homlokra kell tenni lázcsillapítás céljából, hanem megfelelő méretű lepedő, törülköző szükséges, mely közel a teljes testfelülettel érintkezik. Ha a textília fölmelegszik a testhőtől, ismét be kell vizezni, majd kifacsarva a beteg törzsére tekerni. Ha a hűtőfürdőt választjuk, akkor az legyen kézmeleg, és lassan hűtsük - amikor a beteg benne ül - olyan hőmérsékletig, ami az egészséges ember kezének is hűvös. A test szárazra törlése után lázmérés következik, és ha a magas láz nem csökken, ismétlés javasolt.
Ezek a módszerek nem igazán kellemesek, de arra gondolva, hogy a lázcsillapító injekciókat tökéletesen helyettesítik, talán könnyebben alkalmazzuk őket.

Dr. Gonda Péter
(2004. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Sakk
(2019. I.szám Tavasz)
·Ősz az oviban
(2017. III.szám Ősz)
·Sakk
(2015. IV.szám Tél)
·„Farsangi mulatság” nyugdíjasoknak
(2014. I.szám Tavasz)
·Hunyadi utcától a Magyari utcáig
(2012. III.szám Ősz)
·Kéthelyi leány a Sakk Világbajnokságon
(2010. III.szám Ősz)
·Búcsú 40 év után
(2010. I.szám Tavasz)
·Iskolai hírek
(2008. I.szám Tavasz)
·Megemlékezés az iskolában
(2005. III.szám Ősz)
·Az őszi kirándulás élményei
(2004. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc