Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum
· Kapcsolat

Legújabb szám
·A Nyitott Klub elmúlt öt évéről
·Ha nyár….., akkor olvasótábor!
·300 éves az iskolai oktatás Kéthelyen
·Állatartás
·Nehéz hónapok a vírushelyzet miatt
·Helyi gazdaságfejlesztés Kéthely községben
·Német nyelvi tábor
·Három éve Kéthelyen az Atroplusz Kft.
·Erdei játszótábor két turnusban
·Újra pereg a film a Kéthelyi moziban
·Egyszerűen szép
·Magyarok kenyere gyűjtőpont Kéthelyen

Tavaszi hírek egészségügyben

A csinos hasról...

A szív és érrendszeri halálozás (pl. szívinfarktus) egyik legfontosabb rizikófaktora az elhízás, és azt is tudjuk, nem mindegy, hogy a súlyfölösleg hova rakódik le. Az orvosok tapasztalata szerint a törzsi típusú elhízás, a hasra és főleg a derékra rakódó plusz az, ami összefügg az életet befolyásoló érbetegségek kialakulásával. (A hölgyekre jellemző - csípőre és combra rakódó - párnák orvosi szempontból kevésbé veszélyesek.) Az utóbbi időben kezdték megismerni ennek okait. A fent említett területek zsírsejtjei (adipocitái) különböznek más testtájak zsírsejtjeitől. Önállóan is olyan hormonszerű anyagok termelésére képesek, melyek áttételesen hozzájárulnak a zsíranyag-csere zavarához, érbetegségek kialakulásához. Ezekhez képest eltörpülnek a kinőtt nadrágokkal és szoknyákkal járó bosszúságok.
Tehát a lapos has nemcsak azért javasolt, hogy kedvenc hetilapunk címlapfotójához hasonlítsunk, hanem mert ez a hosszú élet egyik titka.

A lázcsillapításról...

Az influenza időszakon túl vagyunk, szerencsére falunkat - a védőoltások magas száma miatt - a járvány kevésbé érte el. Az őszi-téli időszakban azonban más vírusos és bakteriális betegségek is okozhatnak kellemetlen magas lázat. A testhőmérséklet növekedése a szervezet reakciója a kórokozóra és az általa okozott gyulladásra. Csökkentése egyébként egészséges embereknél 38-39 oC felett szükséges, alapbetegséggel rendelkezőknél már korábban is. A lázcsillapító gyógyszereket ismerjük, adagolásukat általában a dobozon feltüntetik. Azt azonban kevesen tudják, hogy a fizikális lázcsillapítás egyenértékű a gyógyszeressel, sőt - amikor a tabletták nem hatnak - a jól végzett teljes testborogatás, a hűtőfürdő segít. Mint a nevéből is kitűnik, borogatást nemcsak a csuklóra, homlokra kell tenni lázcsillapítás céljából, hanem megfelelő méretű lepedő, törülköző szükséges, mely közel a teljes testfelülettel érintkezik. Ha a textília fölmelegszik a testhőtől, ismét be kell vizezni, majd kifacsarva a beteg törzsére tekerni. Ha a hűtőfürdőt választjuk, akkor az legyen kézmeleg, és lassan hűtsük - amikor a beteg benne ül - olyan hőmérsékletig, ami az egészséges ember kezének is hűvös. A test szárazra törlése után lázmérés következik, és ha a magas láz nem csökken, ismétlés javasolt.
Ezek a módszerek nem igazán kellemesek, de arra gondolva, hogy a lázcsillapító injekciókat tökéletesen helyettesítik, talán könnyebben alkalmazzuk őket.

Dr. Gonda Péter
(2004. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Erdei iskola
(2019. II.szám Nyár)
·Műfüves labdarúgópálya létesült Kéthelyen
(2017. III.szám Ősz)
·Kéthely SE hírei
(2016. III.szám Ősz)
·„Mesés nyár vár ránk”
(2014. III.szám Ősz)
·Bajnok Eszter országos bajnok
(2013. II.szám Nyár)
·Nyertes pályázat, takarékos gazdálkodás
(2011. III.szám Ősz)
·Élményeim
7. osztályos tanulmányi kirándulás
(2010. II.szám Nyár)
·Gondolatok Karácsony ünnepére
(2008. IV.szám Tél)
·Egészségügyi hírek
(2005. IV.szám Tél)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.05 msodperc