Tartalom
· Foldal
· Ajánlj minket!
· Cikkek
· Impresszum

Legújabb szám
·Le a cipőkkel! Elkészült!
·Aranysakál és róka “létük” csúcspontján
·Németh István nyomdokain
·Megújul a szőlőhegyi kápolna
·Önkormányzati hírek
·Huszonöt éve, 1996-ban alakult meg a sakkszakkör
·Hírek a Települési Értéktár tájáról
·Az újrakezdés sokszor a legjobb döntés az életben
·Annus néni 95 éves
·Sakkhírek
·Nyári táborok az általános iskolában - Hasznos ismeretek
·Kalandozó tábor – két turnusban
·Német nyelvi tábor
·Léna virágoskertje és ami mögötte van…
·Egy fiatal fotós Kéthely értékeinek nyomában

Tavaszi hírek egészségügyben

A csinos hasról...

A szív és érrendszeri halálozás (pl. szívinfarktus) egyik legfontosabb rizikófaktora az elhízás, és azt is tudjuk, nem mindegy, hogy a súlyfölösleg hova rakódik le. Az orvosok tapasztalata szerint a törzsi típusú elhízás, a hasra és főleg a derékra rakódó plusz az, ami összefügg az életet befolyásoló érbetegségek kialakulásával. (A hölgyekre jellemző - csípőre és combra rakódó - párnák orvosi szempontból kevésbé veszélyesek.) Az utóbbi időben kezdték megismerni ennek okait. A fent említett területek zsírsejtjei (adipocitái) különböznek más testtájak zsírsejtjeitől. Önállóan is olyan hormonszerű anyagok termelésére képesek, melyek áttételesen hozzájárulnak a zsíranyag-csere zavarához, érbetegségek kialakulásához. Ezekhez képest eltörpülnek a kinőtt nadrágokkal és szoknyákkal járó bosszúságok.
Tehát a lapos has nemcsak azért javasolt, hogy kedvenc hetilapunk címlapfotójához hasonlítsunk, hanem mert ez a hosszú élet egyik titka.

A lázcsillapításról...

Az influenza időszakon túl vagyunk, szerencsére falunkat - a védőoltások magas száma miatt - a járvány kevésbé érte el. Az őszi-téli időszakban azonban más vírusos és bakteriális betegségek is okozhatnak kellemetlen magas lázat. A testhőmérséklet növekedése a szervezet reakciója a kórokozóra és az általa okozott gyulladásra. Csökkentése egyébként egészséges embereknél 38-39 oC felett szükséges, alapbetegséggel rendelkezőknél már korábban is. A lázcsillapító gyógyszereket ismerjük, adagolásukat általában a dobozon feltüntetik. Azt azonban kevesen tudják, hogy a fizikális lázcsillapítás egyenértékű a gyógyszeressel, sőt - amikor a tabletták nem hatnak - a jól végzett teljes testborogatás, a hűtőfürdő segít. Mint a nevéből is kitűnik, borogatást nemcsak a csuklóra, homlokra kell tenni lázcsillapítás céljából, hanem megfelelő méretű lepedő, törülköző szükséges, mely közel a teljes testfelülettel érintkezik. Ha a textília fölmelegszik a testhőtől, ismét be kell vizezni, majd kifacsarva a beteg törzsére tekerni. Ha a hűtőfürdőt választjuk, akkor az legyen kézmeleg, és lassan hűtsük - amikor a beteg benne ül - olyan hőmérsékletig, ami az egészséges ember kezének is hűvös. A test szárazra törlése után lázmérés következik, és ha a magas láz nem csökken, ismétlés javasolt.
Ezek a módszerek nem igazán kellemesek, de arra gondolva, hogy a lázcsillapító injekciókat tökéletesen helyettesítik, talán könnyebben alkalmazzuk őket.

Dr. Gonda Péter
(2004. I.szám Tavasz)
Nyomtathat verzi


Néhány régi cikk
·Torkos nap
(2019. III.szám Ősz)
·Legyen a szeretet mindennapunk része…
(2017. IV.szám Tél)
·Sakk
(2017. II.szám Nyár)
·Hadifogságban a II. világháború után
(2015. III.szám Ősz)
·A közvilágítás korszerűsítése Kéthely községben
(2014. II.szám Nyár)
·Önkormányzati tájékoztató
(2011. I.szám Tavasz)
·Megnyitotta kapuit az iskola
(2009. III.szám Ősz)
·Nem értem a kérdést, s nem tudom a választ
(2008. IV.szám Tél)
·A parlagfűmentes Kéthelyért!
(2006. II.szám Nyár)
·Táncolunk…
(2005. III.szám Ősz)
PHP-Nuke alapú weboldal

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások, cikkek szerzőik tulajdonai.
Tartalomkezel? rendszer: © 2004 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licensz érvényes.
Oldalkszts: 0.09 msodperc